Η εφηβεία είναι η δυσκολότερη ηλικιακή φάση για την ζωή ενός ανθρώπου. Ένα έφηβο παιδί βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Είναι με το ένα πόδι στην ενήλικη ζωή και με το άλλο πόδι στην παιδική του ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι τα έχει μπερδεμένα στο κεφάλι του.
Από την μια θέλει να νιώθει ανεξάρτητος και ότι τον υπολογίζετε μέσα στο σπίτι. Από την άλλη, με την πρώτη δυσκολία ζητάει την δική σας βοήθεια και όταν μερικές φορές του την αρνείστε για να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, νευριάζει ακόμη περισσότερο επειδή δεν τον στηρίζετε.
Εκτός αυτού, ένας έφηβος θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Προσπαθεί να κάνει την διαφορά αλλά δεν ξέρει για ποιον λόγο ούτε με ποιον τρόπο θα το επιτύχει αυτό. Οι ορμόνες στο σώμα του, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη αυτή την ηλικιακή φάση.
Νεύρα, κατάθλιψη, ανασφάλειες, τσακωμοί, αντίδραση για την αντίδραση. Γιατί ένας έφηβος αντιδράει τόσο αψυχολόγητα μερικές φορές; Υπάρχουν εξηγήσεις όσων αφορά τις αντιδράσεις του ή πρέπει απλά να κάνουμε υπομονή μέχρι οι ορμόνες του να ηρεμήσουν; Λοιπόν υπάρχουν απαντήσεις και θα τις δούμε μαζί παρακάτω:
Το έφηβο παιδί απαντάει νευρικά προτού προλάβετε να ολοκληρώσετε την πρότασή σας!
Πολλές φορές ένας έφηβος, έχει αμυντική στάση μπροστά σε αυτά που θα του πείτε. Προτού καλά καλά, ολοκληρώσετε αυτό που έχετε να του πείτε, εκείνος νευριάζει και σας κόβει την συζήτηση ή ξεκινάει να μαλώνει μαζί σας.
Δείτε ακόμα 10 πράγματα που θα συμβούν όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία! Γονείς προετοιμαστείτε
Οι έφηβοι αντιδρούν έτσι όταν νιώθουν ότι γίνεστε επικριτικοί μαζί τους. Κάνουν ο,τι μπορούν για να επιβιώσουν στη ζωή και ακόμη τα έχουν χαμένα. Δεν ξέρουν αν τα κάνουν όλα σωστά, προσπαθούν να βρουν την δική τους ταυτότητα και πολλές φορές η επικριτική σας στάση, τους εκνευρίζει πολύ.
Βέβαια, πολλές φορές πιστεύουν ότι τους κρίνετε ενώ στην ουσία θέλετε απλά να τους συμβουλεύσετε. Είναι και αυτό μέρος της εφηβείας και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του εξηγήσετε τις προθέσεις σας.
Δεν υπακούν σε κανόνες!
Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο, η εφηβεία είναι μια μικρή επανάσταση. Οι έφηβοι προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να κάνουν την διαφορά. Να διαφοροποιηθούν από τους μεγάλους, να διαφοροποιηθούν από τους φίλους τους, να αλλάξουν τον κόσμο.
Η επανάσταση πάει χέρι – χέρι με την αμφισβήτηση. Ένας έφηβος λοιπόν αμφισβητεί τα κοινωνικά πρότυπα, αμφισβητεί την δομή της κοινωνίας και αμφισβητεί ακόμη και τους κανόνες του σπιτιού.
Για να το επιλύσετε αυτό, θα πρέπει σιγά – σιγά να του δίνετε το δικαίωμα να έχει άποψη και αυτός για τους κανόνες που επιβάλλονται στο σπίτι. Όχι απλά να τους ανακοινώνετε.
Δείτε ακόμα “Πως να μιλήσω στο παιδί μου για την αντισύλληψη;” – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!
Το έφηβο παιδί σας σάς κρύβει πράγματα!
Ο έφηβος όπως αναφέραμε και πιο πάνω βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Σε όλη την παιδική του ηλικία έμαθε να εμπιστεύεται μόνο τους γονείς του. Μόνο τους γονείς του είχε ανάγκη και μόνο την δική τους άποψη άκουγε. Στην εφηβεία, τα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν παρέες.
Θέλουν να χτίσουν το δικό τους κοινωνικό περίγυρο, θέλουν να ξεκινήσουν να κάνουν σχέσεις και φιλίες. Είναι μέρος της εξέλιξης του ανθρώπου. Ένας έφηβος πρέπει να σας κρύβει πράγματα. Αν δεν σας τα κρύβει, σημαίνει ότι δεν είναι τόσο ανεξάρτητος όσο θα έπρεπε.
Το να κρατάει μερικά πράγματα για τον εαυτό του ή να επιλέγει σε ποιον θα πει τι, είναι μέρος της ανεξαρτησίας του και οφείλει να περάσει από αυτή τη διαδικασία. Έτσι θα μάθει να ξεχωρίζει τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, έτσι θα μάθει τι εστί προδοσία και έτσι θα μάθει να εκτιμά περισσότερο την φιλία και την οικογένεια.
Βέβαια, δεν μπορείτε να αφήσετε τα έφηβα παιδιά σας να σας κρύβουν πράγματα καίριας σημασίας για εσάς. Ακόμη και στην εφηβεία λοιπόν, προσπαθήστε εκτός από γονείς να είστε και φίλοι. Φυσικά να σέβεστε τα μυστικά του και να του δίνετε το δικαίωμα να τα έχει. Όμως να ξέρετε πάντα με ποιους κάνει παρέα και σε ποια μέρη συχνάζει.
Δείτε ακόμα Πως θα βοηθήσουμε τα κoρίτσια να διαχειριστούν τις φιλίες τους στο Γυμνάσιο
Βγάζει selfies!
Οι selfies είναι η μόδα της εποχής. Ο έφηβος έχει ανάγκη να ανήκει σε κάποια ομάδα και σίγουρα όταν όλοι του οι φίλοι εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο, θα τους μιμηθεί κι εκείνος. Επίσης, ο τρόπος που παρουσιάζει τον εαυτό του στα social media δηλώνει πολλά για την προσωπικότητα του.
Δείχνει πως θέλει να τον αναγνωρίζουν οι άλλοι. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, γιατί μέσα από τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις του γενικότερα, θα καταλάβετε πολλά για το πως βλέπει τον κόσμο, τι χαρακτήρας είναι και με τι κόσμο θέλει να κάνει παρέα.
Το έφηβο παιδί είναι συχνά θυμωμένο και μουτρωμένο!
Ένας έφηβος έχει πολλές σκέψεις να τον βασανίζουν. Του αρέσει κάποιος ή κάποια και δεν ανταποκρίνεται, οι παρέες του μπορεί να μην τον γεμίζουν, η καθημερινότητα του στο σπίτι μπορεί να τον καταπιέζει, τα μαθήματα του την σπάνε, οι βαθμοί τον αγχώνουν, μερικές φορές έχει νεύρα χωρίς να ξέρει το γιατί.
Δείξτε κατανόηση. Προσπαθεί να βρει τον εαυτό του σε έναν κόσμο που του φαίνεται χαοτικός. Θέλει να μάθει ποιος είναι και αυτό πολλές φορές τον οδηγεί σε ανασφάλειες. Κι αν καμιά φορά σας απαντήσει απότομα χωρίς λόγο, μην ξεχνάτε τις ορμόνες του.
Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι θα του επιτρέπεται να σας μιλάει όπως του αρέσει. Πρέπει να μάθει να σέβεται τους ανθρώπους που τον αγαπούν και φυσικά να συγκρατεί τα νεύρα του. Μέσα από την συζήτηση και την επίπληξη θα το αντιμετωπίσετε!
Το δωμάτιο του είναι πάντα ατακτοποίητο!
Όπως είπαμε και πιο πριν, ο έφηβος αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα, γιατί ένας άνθρωπος μόνο μέσα από την αμφισβήτηση γίνεται καλύτερος και έχει βλέψεις να αλλάξει την κοινωνία μας προς το καλύτερο. Μόνο που στην εφηβεία πολλές φορές δεν ξέρουμε τι πρέπει να αμφισβητούμε και τι όχι.
Για τους γονείς ένα τακτοποιημένο σπίτι σημαίνει πολλά. Ο έφηβος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό γιατί πρώτον, οφείλει να αμφισβητήσει αυτόν τον κανόνα και δεύτερον ένα ατακτοποίητο δωμάτιο, φανερώνει πτυχές της προσωπικότητας του.
Η ψυχολογία του είναι ατακτοποίητη, ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα είναι ατακτοποίητος και αυτό αντικατοπτρίζεται και στον προσωπικό του χώρο.
Δεν ενδιαφέρεται όταν τιμωρείτε το έφηβο παιδί σας
Μπορεί να δείχνει αδιάφορος αλλά δεν είναι. Απλά φοβάται ότι αν αντιδράσει θα ρίξει τον εγωισμό του και θα φανεί σαν “μικρό παιδί” στα μάτια σας.
Δείτε ακόμα Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσετε καλύτερα τα έφηβα παιδιά σας, και εκείνα εσάς!
Δεν σας μιλάει για την ερwτική του ζωή!
Στην εφηβεία ξεκινάμε σιγά – σιγά να έχουμε ανάγκη να διατηρήσουμε μερικά πράγματα μόνο για τον εαυτό μας. Σεβαστείτε το αυτό. Όπως έχετε εσείς την προσωπική σας ζωή έτσι την έχει και το έφηβο παιδί σας. Παρόλα αυτά προσπαθήστε μέσα από την συζήτηση με τον καιρό, να τον κάνετε να σας ανοιχτεί.
Cover photo via: thessnews.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή