Ένας μέσος άνθρωπος στις ΗΠΑ ξοδεύει περίπου 3 ώρες με το smartphone ή το tamblet του κάθε μέρα. Οι ψυχολόγοι λένε ακόμη ότι οι οικογένειες περνούν πλέον περισσότερο χρόνο “μόνοι μαζί”. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς είναι φυσικά παρόντες, αλλά θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο από τα παιδιά τους για χάρη της online επικοινωνίας. Αυτός όμως ο τρόπος ζωής επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών.
Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και καταλαβαίνουμε ότι πια δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς κινητά, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνάμε τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση τους στα παιδιά και την ανάπτυξή τους.
1. Τα παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα με την κοινωνική τους ανάπτυξη.
Η ελλιπής φροντίδα και προσοχή από τους γονείς κάνει τα παιδιά να μην περνούν πρωτοβουλίες, να φέρονται σκληρά, και μπορεί στην να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η ελλιπής μητρική φροντίδα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη ενός παιδιού και είναι ένας λόγος για συναισθηματικές διαταραχές.
Τα παιδιά χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον και μια συγκεκριμένη ρουτίνα για να εξασφαλίσουμε την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Η έλλειψη μητρικής φροντίδας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της διακοπής αυτής της ανάπτυξης και να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η επικίνδυνη συμπεριφορά και η κατάχρηση ουσιών.
2. Τα παιδιά είναι συνήθως θυμωμένα και κακόκεφα.
Οι ψυχολόγοι λένε ότι οι γονείς θα πρέπει να θέσουν όρια στη χρήση των smartphone όχι μόνο για τα παιδιά τους αλλά και για τους εαυτούς τους. Έχει αναφερθεί ότι τα παιδιά αισθάνονται «λυπημένα, θυμωμένα, και μόνα», όταν οι γονείς τους επιλέγουν τα τηλέφωνά τους, από το να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε αυτά. Μερικά παιδιά μπορεί να και να δείχνουν ήπια σημάδια επιθετικότητας, ή να φωνάζουν και να κάνουν ζημίες προκειμένου να επιτύχουν την επιθυμητή προσοχή.
Η έλλειψη προσοχής κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά ενδιαφέροντα για να τους αγαπούν. Καταστρέφει την αυτοεκτίμησή τους και προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς και άγχος.
3. Τα παιδιά δεν έχουν τους γονείς τους ως πρότυπα.
Για πολλούς ανθρώπους, το να μην ελέγξουν το τηλεφωνo τους ακόμη και για ένα λεπτό είναι βασανιστήριο. Οι ερευνητές παρατήρησαν οικογένειες σε εστιατόρια και ανακάλυψαν ότι περίπου το 70% χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια του γεύματος. Πολύ λίγα άτομα μόνο δεν χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνά τους από την ώρα που κάθισαν στο τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς στερούν από τα παιδιά τους την επικοινωνία μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο και επίσης τα παιδιά δεν μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά.
Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους και αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες μέσω της επικοινωνίας μαζί τους. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να κάνουν μια συζήτηση, να εκφράζουν την αγάπη τους και να δείχνουν ενδιαφέρον για άλλους ανθρώπους. Αν οι γονείς δεν λειτουργούν ως παράδειγμα, για τα παιδιά τους τότε αυτά χάνουν την δεξιότητα να μπορούν να χτίσουν υγιείς συναισθηματικές σχέσης με άλλους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους.
4. Τα παιδιά πληγώνονται επειδή πρέπει να αγωνιστούν για την προσοχή των γονιών τους.
Παρόλο που οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η υπερβολική χρήση των smartphone κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά σημαντικά για τους γονείς τους και πληγώνονται επειδή πρέπει να αγωνιστούν για την προσοχή τους. Τα παιδιά λένε ότι “το να ελέγξουν οι γονείς τους το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης μαζί τους” είναι μια από τις χειρότερες γονικές συνήθειες. Το 56% δήλωσε ακόμη ότι θα έπρεπε να κατασχεθούν τα smartphones των γονιών τους.
Τα παιδιά χρειάζονται προσοχή για να αισθάνονται ασφαλή και να έχουν αυτοπεποίθηση. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι οι γονείς τους τα αγαπούν και τα εκτιμούν, τότε αυτοεκτίμηση τους ενισχύεται, νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και έτσι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν να αποδείξουν τίποτα.
5. Τα παιδιά γίνονται πιο παθητικά και αφηρημένα.
© Wiese / FaceToFace / REPORTER
Ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιών είναι ισχυρός αλλά και ευάλωτος. Για να αποδειχθεί αυτό, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των βρεφών ηλικίας 7 έως 24 μηνών όταν οι μητέρες τους σταμάτησαν να παίζουν μαζί τους και ασχολούνταν περισσότερο με τα τηλέφωνά τους. Η συναισθηματική τους αντίδραση ήταν σοκαριστική.
Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά έδειξαν σημάδια δυσφορίας και δεν ενδιαφέρονταν για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος γύρω τους, όταν η μητέρα χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό της. Οι αρνητικές αντιδράσεις των μωρών παρατηρήθηκε ότι ήταν πιο έντονες όσο περισσότερο χρησιμοποιούσε η μητέρα το τηλέφωνο της. Τα παιδιά γίνονταν πιο αδιάφορα και όταν η μητέρα τους ήταν έτοιμη να παίξουν ξανά, δεν επικοινωνούσαν μαζί της τόσο πολύ όσο πριν την χρήση του κινητού της.
© Αρχική Σελίδα Μόνος / Twentieth Century Fox
Στα παιδιά αρέσει να νιώθουν ότι τα αγαπούν και τα φροντίζουν και είναι δουλειά των γονέων να τους τα προσφέρουν απλόχερα. Είναι λογικό να απαντήσετε σε μια επείγουσα κλήση αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να αφήσετε το τηλέφωνο σας στην άκρη και να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας. Αυτό όχι μόνο θα φέρει χαρά και στους δυο σας, αλλά συμβάλλει στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί του ώστε να νιώθει ασφαλή και σίγουρο για τον εαυτό του, έτσι θα καταφέρεται να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο και αυτοδύναμο παιδί.
Για όλους αυτούς τους λογούς λοιπόν περιορίστε τον χρόνο που περνάτε εσείς και το παιδί σας χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνά σας και απολαύστε τις στιγμές.
Illustrated by Anastasiya Pavlova
Με πληροφορίες από brightside.me
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές