Οι μη΄τερες στην Ιαπωνία έχουν έναν διαφορετικό τρόπο να μεγαλώνουν και να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους, κατά τον οποίο τα ίδια, γίνονται πιο υπάκουα σε κανόνες, πιο ευγενικά και με πρότυπο συμπεριφοράς.
Τι είναι αυτό όμως, που τα κάνει τόσο συνετά; Τι διαφορετικό μαθαίνουν από τους γονείς τους και διαπαιδαγωγούνται με τέτοια πρότυπα; Στο παρακάτω άρθρο, λοιπόν, θα διαβάσουμε αναλυτικά τη σχέση της μητέρας και παιδιού στην Ιαπωνία και το γενικότερο σύστημα διαπαιδαγώγησης.
Οι Ιάπωνες γονείς είναι σίγουροι πως τα παιδιά τους θα μάθουν την κατάλληλη συμπεριφορά από τα παραδείγματα που τους δίνουν. Έτσι, αισθάνονται υπεύθυνοι για το πώς θα γίνουν τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν.
Δείτε επίσης Η παιδεία είναι θέμα ανατροφής. Δεν έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση και υπάρχει λόγος για αυτό
Τα παιδιά από την Ιαπωνία είναι υπάκουα και με καλή συμπεριφορά
Σύμφωνα με μια συγκριτική μελέτη για τις τεχνικές ανατροφής σε διαφορετικές κοινωνίες η οποία δημοσιεύτηκε από την Ένωση του Κάνσας για τη Βρεφική Ψυχική Υγεία με τίτλο «Πειθαρχεία σε μικρή ηλικία,» οι Ιαπωνικές οικογένειες ενθαρρύνουν την προσκόλληση, την ενσυναίσθηση και την αρμονία.
Παιδιά στην Ιαπωνία – Τρία παιδιά μπροστά από πίνακα
Αυτή η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά αυτά υπακούν και μαθαίνουν να συμπεριφέρονται ως ενήλικες κοινωνικά. Ωστόσο, στο σπίτι, τα παιδιά εξαρτώνται απόλυτα από τους γονείς τους (ειδικά από τις μητέρες τους). Δεν αποθαρρύνουν την εξάρτηση. Αντιθέτως, στην πραγματικότητα την αποδέχονται και την ενθαρρύνουν.
Οι Ιάπωνες γονείς μειώνουν την ατομικιστική τάση των παιδιών να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα από ακραία εγγύτητα. Γι’ αυτό τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν νεύρα. (Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις).
Δείτε επίσης 6 πρωτότυπα αλμυρά σνακ για να φάνε τα παιδιά το απόγευμα
Προσκόλληση στην Ιαπωνία
Οι γονείς, ειδικότερα οι μητέρες, έχουν μια πολύ στενή σχέση με τα παιδιά τους. Ενθαρρύνουν την εγγύτητα και ενισχύουν την εξάρτηση. Όπως συνηθίζεται στην Ιαπωνία, οι γονείς ντύνουν και ταΐζουν τα παιδιά. Επιπλέον, κοιμούνται όλοι μαζί μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν 6 ετών.
Η σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί είναι πολύ στενή. Πρακτικά σχηματίζουν μια μονάδα και «μοιράζονται τη σκέψη» αντί να είναι δύο ξεχωριστοί και ανεξάρτητοι άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών του παιδιού, η μητέρα το παίρνει παντού μαζί της.
Στην Ιαπωνία, οι μητέρες είναι πραγματικά αφοσιωμένες στα παιδιά τους. Είναι αρκετά απίθανο για τα Ιαπωνικά παιδιά να πάνε σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό πριν την ηλικία των τριών. Το κανονικό σχολείο ξεκινά τότε.
Ιαπωνικές τεχνικές ανατροφής
Πολλοί Ιάπωνες γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους έχουν καλή συμπεριφορά επειδή η ανατροφή τους βασίζεται στις φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις: στον Κομφουκιανισμό.
Αυτή η μέθοδος ανατροφής πηγάζει από το Κομφουκιανό ιδανικό της εκπαίδευσης των παιδιών με καλοσύνη. Εξάλλου, αυτή η αρετή δημιουργεί εσωτερική γαλήνη και χαρά.
Ιαπωνικά παιδιά – Μητέρα παίζει με το παιδί της
Βασιζόμενοι σε αυτήν την αρχή, αυτά είναι ορισμένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της Ιαπωνικής ανατροφής:
Δείτε επίσης 8+1 απλοί κανόνες ασφαλείας που θα σώσουν το παιδί από κάθε κίνδυνο
Η δύναμη της σύστασης
Πρώτα απ’ όλα, οι Γιαπωνέζες μητέρες χρησιμοποιούν πειθώ, σύσταση και ορισμένες φορές την ντροπή για την πειθαρχεία. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουν την ευθεία αντιπαράθεση με τα νεαρά παιδιά τους. Φυσικά, έτσι ελαχιστοποιείται η προκλητική ή επιθετική συμπεριφορά του παιδιού.
Επιπρόσθετα, οι Γιαπωνέζες μητέρες χρησιμοποιούν τη σύσταση για να πουν στα παιδιά τους το τι πρέπει να κάνουν. Αντί να πουν, «Μάζεψε τα παιχνίδια σου!», λένε «Τι πρέπει να κάνεις με τα παιχνίδια σου τώρα;» Κατ’ επέκταση, το παιδί θα πρέπει να προσδιορίσει μόνο του τη σωστή απάντηση και να συμμορφωθεί. Όμως, αν το παιδί δεν προτίθεται να το κάνει και προσποιείται ότι δεν άκουσε την ερώτηση ή τη σύσταση, η μητέρα θα πρέπει να καταφύγει σε έναν ευφυή εμπαιγμό. Τότε το παιδί θα προτιμήσει να υπακούσει από το να νιώσει ντροπή.
Η δύναμη της χειρονομίας
Τα Ιαπωνικά παιδιά είναι τόσο εξαρτημένα από τις μητέρες τους όπου αντιλαμβάνονται ακόμη και τα συναισθήματα και τις χειρονομίες τους. Γνωρίζουν ακόμη και την κατάσταση αρμονίας στην οποία βρίσκονται οι μητέρες τους. Έτσι, το παιδί θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην ενοχλήσει αυτή την αρμονία.
Δείτε επίσης 8 αρχές παιδικής ασφάλειας που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει!
Όταν η μητέρα κάνει μια σύσταση, έχει και μια έκφραση στο πρόσωπό της με την οποία λέει στο παιδί πως θα εκπλαγεί αν δεν υπακούσει.
Όμως, η μητέρα δεν τιμωρεί το παιδί ούτε το μαλώνει ευθέως. Και πάλι, λέει στο παιδί ότι είναι απογοητευμένη με την έκφραση του προσώπου της. Καθώς το παιδί ενδιαφέρεται πραγματικά για τη διατήρηση της αρμονίας της μητέρας του, αποφεύγει την αντιπαράθεση και κάνει αυτό το οποία αναμένεται από εκείνο.
Κατανόηση και αγάπη
Επιπλέον, οι Γιαπωνέζες μητέρες έχουν επίσης μάθει να διαβάζουν τη διάθεση των παιδιών. Χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα για ν’ αλλάξουν την τεχνική πειθούς όταν κριθεί απαραίτητο.
Αν παρατηρήσουν πως το παιδί δεν έχει διάθεση να συμμορφωθεί με το αίτημά τους, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη θέσουν το αίτημά τους εκείνη τη στιγμή. Το πιθανότερο είναι να το θέσουν αργότερα.
Δείτε επίσης Εννέα τροφές που μας αδυνατίζουν και μας χορταίνουν
Αν το παιδί αρνείται να μαζέψει τα παιχνίδια του, η μητέρα θα χρησιμοποιήσει μια ευγενική συγκατάβαση. Θα πει πως το παιδί δεν είναι έτοιμο ή δεν έχει αναπτυχθεί τόσο για να κάνει κάτι τέτοιο, ή ίσως να είναι πολύ κουρασμένο ή να θέλει να παίξει περισσότερο.
Πολλοί Ιάπωνες γονείς κάνουν τα πάντα για να μπορέσουν τα παιδιά τους να αισθάνονται πως αγαπιούνται, εκτιμούνται και ότι τα σέβονται. Είναι η ενσάρκωση της υπομονής, της καλοσύνης και της συμπόνιας. Αυτός ο τρόπος ανατροφής αποτελεί σίγουρα μια πρόκληση για τις Δυτικές μητέρες.
Θα τον δοκιμάζατε;
Με πληροφορίες από το meygeia.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές