Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό. Τα παιδιά σας τσακώνονται πολύ συχνά και δεν ξέρετε τι να κάνετε σχετικά με αυτό; Διαβάστε τις συμβουλές μας για την διαπαιδαγώγησή τους.
Τα παιδιά συχνά τσακώνονται μεταξύ τους ειδικά όταν βρίσκονται κοντά στην ηλικία το ένα με το άλλο. Λίγο ο ανταγωνισμός, λίγο του ότι είναι όλη μέρα κάθε μέρα μαζί, λίγο οι διαφορετικές προσωπικότητές τους, δεν αργεί να γίνει το κακό.
Το να τσακώνονται τα παιδιά μεταξύ τους είναι κάτι το φυσιολογικό γιατί όλοι που και που τσακωνόμαστε. Όμως όταν αυτό γίνεται καθημερινότητα οι γονείς ξεκινούν και ανησυχούν και προσπαθούν να βρουν τρόπους να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Εμείς θα σας βοηθήσουμε με αυτό. Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Να ξέρετε πότε να επέμβετε και πότε να τα αφήσετε στην ησυχία τους.
Οι γονείς δεν πρέπει να δείξουν ανεκτικότητα στον εκφοβισμό και στην άσκηση σωματικής βίας. Έτσι αν τα παιδιά σας πιαστούν στα χέρια ή το ένα εκφοβίζει το άλλο φυσικά και οφείλεται να επέμβετε άμεσα. Όμως όταν ο καυγάς τους είναι σε λογικά πλαίσια αφήστε τα να το λύσουν μόνα τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να λύνουν μόνα τους τις διαμάχες τους, στο μέλλον γίνονται παιδιά συζητήσιμα που είναι σε θέση να βρουν την χρυσή τομή όταν έχουν διαφωνίες με τους δικούς τους ανθρώπους.
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Μπορείς να επέμβεις όμως δεν πρέπει να κρίνεις.
Ως γονείς αγαπάμε εξίσου τα παιδιά μας. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να δείξουμε ίση μεταχείριση όταν τα παιδιά τσακώνονται. Μπορεί, άθελά σας, να καταλήξετε να παίρνετε το μέρος ενός παιδιού έναντι των άλλων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στη διαδικασία.
Εάν ο καυγάς γίνεται άσχημος και μπείτε μέσα, μην πάρετε μέρος. Αντίθετα, ενθαρρύνετε τα παιδιά να το συζητήσουν μεταξύ τους. Προσδιορίστε το πρόβλημα ως μικρό, μεσαίο ή πολύ μεγάλο. Ζητήστε από τα παιδιά σας να βρουν λύσεις για το πρόβλημα και βοηθήστε τα να καταλήξουν σε συμφωνία μόνα τους.
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν ένα διάλλειμα από τον καυγά
Τα παιδιά νευριάζουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα από τους ενήλικες όμως ξεχνούν και πιο γρήγορα κι έτσι μπορεί τώρα να μαλώνουν αλλά σε 5 λεπτά να παίζουν μαζί και να κάνουν πλάκα σαν να μην έγινε τίποτα. Αν λοιπόν βλέπετε ότι ο καυγάς τους κρατάει πολύ ώρα πείτε τους να κάνουν ένα διάλλειμα από αυτόν.
Βάλτε τα να κάνουν κάτι άλλο, το καθένα μόνο του, για να πάρουν χρόνο μακριά το ένα από το άλλο και να ηρεμήσουν. Όταν νιώσουν πιο ήρεμα μπορεί να μην θελήσουν καν να επαναφέρουν το ζήτημα. Αν πάλι ηρέμησαν αλλά δεν ξέχασαν, σε πιο ήρεμους τόνους ενθαρρύνεται να μιλήσει το ένα στο άλλο για να βρεθεί μία λύση.
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Πηγαίνετε με τα παιδιά μία βόλτα
Πολλές φορές τα παιδιά μαλώνουν μεταξύ τους επειδή έχουν νεύρα από μόνα τους. Σε αυτή την ηλικία τα νεύρα προκύπτουν τις περισσότερες φορές από την βαρεμάρα και την αυξημένη αδρεναλίνη και ενέργεια που δεν διοχετεύεται κάπου.
Έτσι αν τις τελευταίες μέρες είστε συνεχώς μέσα στο σπίτι και τα παιδιά τρώγονται για καυγά μπορεί απλά να έχουν ανάγκη να βγουν, να τρέξουν, να παίξουν και να ξεδώσουν. Πηγαίνετε λοιπόν όλοι μαζί σε μία παιδική χαρά και σκεφτείτε το πολύ σοβαρά για κάποιο άθλημα ή κάποια δραστηριότητα που θα τους αρέσει και θα τα κάνει δημιουργικά.
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Αφιερώστε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά
Πολύ συχνά τα παιδιά αναπτύσσουν ανταγωνισμό μεταξύ τους, ειδικά όταν βρίσκονται κοντά το ένα με το άλλο ηλικιακά. Έτσι είναι πολύ σημαντικό σαν γονείς να αφιερώνετε χρόνο και στα δύο παιδιά ξεχωριστά και όχι συνεχώς και στα δύο ταυτόχρονα.
Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά γνωρίζουν ότι μπορεί να τα αγαπάτε και τα δύο το ίδιο όμως έχετε χρόνο για καθένα από αυτά και ξεχωριστά και όχι πάντα με το αδερφάκι του μπάστακα από δίπλα.
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Να έχετε πειθαρχία
Και είναι και οι φορές που πρέπει να μπει μια τάξη στο σπίτι. Σε αυτά τα πράγματα δεν έχει “ποιος το ξεκίνησε πρώτος”. Δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος διότι μπορεί εσύ να άκουσες φωνές πρώτα από ένα παιδί όμως μπορεί το άλλο να το τσιγκλούσε χαμηλόφωνα ώρες ολόκληρες.
Οπότε εξηγήστε στα παιδιά ότι αν δεν ηρεμήσουν γρήγορα θα επιβληθούν συνέπειες των πράξεων κι αν δεν υπακούσουν, τότε αυτές τις συνέπειες κάντε ‘τες πράξεις. Φυσικά πριν από αυτό είναι σημαντικό να έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω.
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Μην δίνετε πάντα σημασία στους καυγάδες τους.
Πολλές φορές τα παιδιά τσακώνονται για να τραβήξουν την προσοχή. Έτσι μπορείτε μερικές φορές να το παίζετε βαριεστημένοι και ανόρεχτοι όταν τσακώνονται και να μην τους δίνετε ιδιαίτερη σημασία. Αντίθετα κάθε φορά που κάνουν κάτι καλό μαζί δείξτε πως το διασκεδάζετε πολύ και δείξτε τους όλη την απαραίτητη προσοχή.
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Δώστε βάση στη δυναμική των παιδιών
Υπάρχουν φορές που τα παιδιά τα πάνε καλά, μόνο για να σταθούν το ένα στο λαιμό του άλλου την επόμενη στιγμή. Με τα παιδιά, οι φάσεις έρχονται και παρέρχονται, και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με τις ηλικίες τους.
Έτσι, είτε πρόκειται για 2 παιδιά είτε για ένα ολόκληρο σπίτι, η δυναμική των αδελφών αλλάζει συνεχώς και ως γονείς, πρέπει να ακολουθήσετε τη ροή.
Κάθε παιδί είναι ένα άτομο με διαρκώς μεταβαλλόμενες συμπάθειες και αντιπάθειες και ορμόνες, επομένως η δυναμική μεταξύ τους θα συνεχίσει να αλλάζει. Ως γονείς, μπορούμε μόνο να παρέχουμε τη βάση μιας μακροχρόνιας υγιούς σχέσης παρέχοντας θετική ενίσχυση των οικογενειακών αξιών και της γενικής καλοσύνης.
Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό: Πάνω από όλα, ως γονιός, διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
Εφόσον ο τσακωμός δεν είναι αρκετά επιθετικός για να πρέπει αμέσως να μπείτε και να τον διαλύσετε, κάντε παύση και μετρήστε μέχρι το 10 πριν μπείτε.
Επικεντρώστε τα συναισθήματά σας προτού προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τα παιδιά για να διασφαλίσετε ότι τα πράγματα δεν θα κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο. Είναι τα παιδιά και εσύ ο ενήλικας, όσο σκληρή ή ανυπέρβλητη κι αν φαίνεται η κατάσταση.
Η επιστήμη απαριθμεί αυτούς τους λόγους πίσω από τους καβγάδες των παιδιών.
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν αδέρφια κάποτε και είχαμε τις αδερφικές μας αντιπαλότητες, ως γονείς, πάντα αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά μας τσακώνονται τόσο πολύ.
Η επιστήμη απαριθμεί μερικούς λόγους για αυτούς τους καβγάδες, και παρόλο που δεν προκαλούν έκπληξη, μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια διορατικότητα εάν εμείς, ως γονείς, χρειαστεί να διορθώσουμε τη συμπεριφορά μας.
Προνομιακή μεταχείριση: Ορισμένοι πολιτισμοί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο ένα φύλο έναντι του άλλου, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και, επομένως, σε καυγάδες μεταξύ των αδελφών.
Δείτε ακόμα Οι 5 αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του
Μια κραυγή για ανεξαρτησία: Τα παιδιά θέλουν πολύ να μεγαλώσουν, είτε ως παιδιά προσχολικής ηλικίας είτε ως έφηβοι. Με τις ορμόνες που μαίνονται ή τις περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες έρχεται μια μάχη για ισότητα με τα μεγαλύτερα ή τα μικρότερα αδέρφια τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια και, ως εκ τούτου, καυγάδες.
Χρειάζονται την προσοχή σας: Μερικές φορές τα αδέρφια μπορεί να τσακωθούν μεταξύ τους αν συνειδητοποιήσουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να τραβήξουν την προσοχή σας, από τους γονείς. Αυτό είναι περισσότερο ανάγκη για αγάπη και τον χρόνο σας παρά για πραγματικούς καβγάδες.
Ατομικές ιδιοσυγκρασίες: Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά, ακόμα κι αν μοιράζονται τα ίδια γονίδια. Η διαμάχη μεταξύ διαφορετικών ατόμων που ζουν σε γειτνίαση μεταξύ τους είναι φυσιολογική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη.
Δείτε ακόμα 8 μέθοδοι διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που τώρα φαίνονται εξωφρενικές
Στυλ ανατροφής: Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να επιλύουν διαφωνίες από εσάς. Αν σας δουν να μην τσακώνεστε ως γονείς αλλά να χειρίζεστε τις καταστάσεις με ψυχραιμία, θα μάθουν να κάνουν το ίδιο.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές