Γιατί το να ζητάς από το παιδί να πει Συγγνώμη σε μερικές περιπτώσεις είναι λάθος. Πολλοί γονείς επιβάλλουν στα παιδιά τους να πουν συγγνώμη όμως αυτό μπορεί να είναι και λάθος. Τι πρέπει να πουν τα παιδί αντί για συγγνώμη;
Τα παιδιά όπως και οι μεγάλοι κάνουν συχνά λάθη. Όταν λοιπόν ένα παιδί κάνει λάθος ο γονιός το επιπλήττει και επιβάλλει στο παιδί να ζητήσει συγγνώμη από τον άνθρωπο που έβλαψε άθελά του. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μία σωστή τακτική για δύο βασικούς λόγους.
Καταρχάς, το παιδί μαθαίνει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του. Δεύτερον το παιδί μαθαίνει να είναι ευγενικό προς τους άλλους ανθρώπους. Κι ενώ η τακτική του να λέει το παιδί συγγνώμη σε κάθε λάθος του, φαντάζει ιδανική, δεν είναι. Για ποιον λόγο δεν είναι ιδανική και τι μπορεί να λέει εκτός από συγγνώμη; Διαβάστε παρακάτω:
Το να λες συγγνώμη δεν λύνει το πρόβλημα.
Εάν αναγκάσετε το παιδί σας να ζητήσει συγγνώμη, πιθανότατα δεν θα του διδάξει τίποτα, απλώς θα το κάνει να θυμώσει και να ντρέπεται. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν ακόμη την ικανότητα να νιώθουν τύψεις, οπότε η συγγνώμη θα είναι ανειλικρινής.
Δεν θα λυθεί ένα πρόβλημα εάν δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Απλώς θα του δώσει μια εύκολη διέξοδο χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.
Αντίθετα, θα πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να δει τι έκανε λάθος, πώς επηρέασε τους άλλους ανθρώπους και τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά του. Εάν το παιδί σας πλήγωσε κάποιον, προσπαθήστε να παρουσιάσετε την κατάσταση με τρόπο που θα το κάνει να θέλει να βοηθήσει το άτομο που επηρέασε.
Δείτε ακόμα Μαμά καταγγέλλει: Η δασκάλα της κόρης μου της “έκοψε τα φτερά” λέγοντας της πως η ζωγραφιά της είναι λάθος
Το παιδί σας θα αισθάνεται καλύτερα όταν ζητά συγγνώμη και αναγνωρίζει την αδικοπραγία του, εάν ξέρει ότι μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα, σε σύγκριση με όταν νιώθει αμήχανα αν του το λέτε. Η συγγνώμη δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι λεκτική. Μπορεί επίσης να είναι μια αγκαλιά ή μια πράξη καλοσύνης.
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να συμπάσχουν και να ζητούν συγγνώμη σωστά.
Εάν είδατε το ατύχημα, πείτε στο παιδί σας τι ακριβώς συνέβη και πώς έβλαψε ένα άλλο παιδί. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ζητήστε από το παιδί σας να σας το πει.
Στη συνέχεια, περιγράψτε τι βλέπετε στο άλλο παιδί, όπως για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει μώλωπες και τονίστε ότι το παιδί είναι αναστατωμένο εξαιτίας των πράξεών του δικού σας παιδιού. Δείξτε ενσυναίσθηση στο πληγωμένο παιδί ρωτώντας αν είναι καλά ή αν χρειάζεται βοήθεια.
Τότε, θα έρθει η ώρα για το παιδί σας να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Μπορείτε να του ζητήσετε να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το χάος που έχει δημιουργήσει ή να βρείτε μαζί ένα βοήθημα για το άλλο παιδί. Τέλος, είναι σημαντικό να εγγυηθείτε ότι το παιδί σας δεν θα συμπεριφερθεί ξανά έτσι.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια ειλικρινή συγγνώμη.
«Συγγνώμη για…» Το παιδί σας πρέπει να δείξει στο άτομο που πλήγωσε ότι καταλαβαίνει τι έκανε λάθος και γιατί το αναστάτωσε. «Είναι λάθος γιατί…» Αυτό το σημείο μπορεί να διδάξει στο παιδί σας να βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά ενός άλλου ατόμου.
Η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφέρεται το παιδί σας και να το αποτρέψει από το να κάνει το λάθος πράγμα στο μέλλον.
«Στο μέλλον, θα…» Είναι σημαντικό για το άτομο που έχει πληγωθεί να ξέρει ότι δεν θα πληγωθεί ξανά. Έτσι θα νιώσουν καλύτερα αν ακούσουν το παιδί σας να υπόσχεται ότι θα συμπεριφερθεί διαφορετικά την επόμενη φορά. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσουν άδεια πριν πάρουν το παιχνίδι κάποιου άλλου.
Δείτε ακόμα Όταν το παιδί παίρνει τον ρόλο του συντρόφου – Αρνητικές επιπτώσεις
“Θα με συγχωρέσεις;” Αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το παιδί σας θα συγχωρεθεί, θα πρέπει να προσπαθήσει να ζητήσει συγχώρεση. Θα δείξει ότι θέλει να αποκαταστήσει τη φιλία με το άτομο που έχει πληγώσει και ότι χρειάζεται άδεια για να γίνουν ξανά φίλοι, αντί να υποθέτει απλώς ότι όλα είναι καλά και ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει όσο ο φίλος του εξακολουθεί να υποφέρει.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές