Σε έξαρση βρίσκονται οι παιδικές ιώσεις το τελευταίο διάστημα λόγω των απότομων εναλλαγών των καιρικών συνθηκών στην χώρα μας και η αλήθεια είναι πως οι γονείς πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε αυτές τις δυο ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά μας αυτό το διάστημα.
Έχετε αρρωστήσει ποτέ εσείς ή τα παιδιά σας… το καλοκαίρι; Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι ιώσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο όταν κάνει κρύο έξω. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να κρυώσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Μάλιστα, σε γενικές γραμμές, οι ιώσεις του καλοκαιριού θεωρούνται πιο βαριές από τις χειμωνιάτικες. Οι καλοκαιρινοί εντεροϊοί προκαλουν επιπλέον ναυτία, εμετούς, διάρροια που μπορεί να αφυδατώσουν το παιδί και να χρειαστεί νοσηλεία για χορήγηση ορού.
Δείτε επίσης : Παιδίατρος προειδοποιεί: Οι αντιβιώσεις δεν είναι παίξε γέλασε για να τις δίνουμε όποτε θέλουμε
ΑΥΤΕΣ ΟΙ 2 ΙΩΣΕΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Ο παιδίατρος μας ενημέρωσε για τις δύο ιώσεις που αυτή την περίοδο κυκλοφορούν και έχουν “ρίξει” πολλά παιδιά στο κρεβάτι με εξάντληση και πυρετό. Πρόκειται για το κοξάκι και για μια μορφής γαστρεντερίτιδα με πολλούς εμετούς.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Αφού είναι ίωση, δεν υπάρχει ανάγκη χορήγησης φαρμάκου, εκτός από αντιπυρετικά (όταν ο πυρετός φθάσει περίπου 38,5ο C) και φυσιολογικό ορό, για πλύσιμο της μύτης. Να θυμάστε ότι αντιβίωση χορηγείται μόνο σε μικροβιακές λοιμώξεις και πάντα με την συμβουλή του γιατρού.
TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Το πρώτο πράγμα που θα σας συστήσει ο παιδίατρος είναι να του κάνετε δίαιτα, δίνοντας κοτόπουλο και ρύζι ή ζυμαρικά για όσο διαρκεί η διάρροια. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν εντονότερη διάρροια. Αν πρόκειται για μωρό που τρέφεται μόνο με γάλα, βράστε ρυζόνερο και αραιώστε το γάλα του με αυτό. Όταν υποχωρήσουν οι εμετοί, θα πρέπει το παιδί να αρχίσει να πίνει σιγά-σιγά και σε μικρές ποσότητες:
Δείτε επίσης : Παιδίατρος προτείνει: Πως να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις στα παιδιά που πάνε παιδικό σταθμό
1. Κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο κλπ., το οποίο θα βρείτε σε φαρμακείο. Θα βοηθήσει τον οργανισμό του να αναπληρώσει τους βασικούς αυτούς ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για την καλή του λειτουργία.
2. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να βρείτε ένα ηλεκτρολυτικό διάλυμα, εναλλακτικά κάντε το εξής: Βάλτε λίγη σόδα και αλάτι (στη «μύτη» ενός κουταλιού του γλυκού) και μισό κουτάλι του γλυκού ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό. Η σόδα περιέχει δισανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό.
3. Όταν νιώσει καλύτερα και μπορεί να φάει, επιτρέψτε του να καταναλώσει μικρές ποσότητες μπανάνας και μήλου, που είναι πλούσιες πηγές καλίου. Επίσης, καλό είναι να πίνει νερό και να τρώει σούπα ρυζιού ή φιδέ με λίγο περισσότερο αλάτι από ό,τι συνήθως.
ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ:
Χυμοί φρούτων που περιέχουν πολλή ζάχαρη
Αθλητικά ποτά
Αναψυκτικά και κάθε αεριούχο ποτό
Καφεϊνούχα ποτά
Ζωμοί και κονσέρβες ή συσκευασμένες (έτοιμες) σούπες
Τηγανητά ή τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά (αλλαντικά, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, γλυκά)
Παγωτά, γρανίτες και ζελέ
Ξηροί καρποί, φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι
Δημητριακά με ζάχαρη
Καραμέλα και σοκολάτα
Πολύ πικάντικες τροφές
ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΝΤΙΔΙΑΡΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΜΕΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Στα παιδιά πρέπει να αποφεύγεται και η χορήγηση αντιδιαρροϊκών και αντιεμετικών φαρμάκων για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας σύμφωνα με το infokids.gr , καθώς και η λήψη αντιβιοτικών, διότι αυτή την εποχή οι γαστρεντερίτιδες οφείλονται σε ιούς τους οποίους δεν επηρεάζουν τα αντιβιοτικά.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ:
Σχολαστική προσωπική υγιεινή και καλό πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα πριν το φαγητό.
Σχολαστική συντήρηση των τροφίμων στα ψυγεία και σε χώρους προστατευμένους από μύγες, κουνούπια, τρωκτικά κλπ.
Δείτε επίσης : Παιδίατρος μιλά για τις ιώσεις Γονείς μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία τα παιδιά σας χωρίς λόγο
Αποφυγή συναναστροφών σε χώρους όπου υπάρχουν άρρωστα παιδιά.
Άμεση επικοινωνία με τον παιδιατρο και να μην υποτιμάμε τα συμπτώματα.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες