Close

Γονείς, μεγάλη προσοχή! Μη δίνετε αποσυμφορητικά φάρμακα σε παιδιά κάτω των 6 ετών, λένε οι ειδικοί

Γονείς, μεγάλη προσοχή! Μη δίνετε αποσυμφορητικά φάρμακα σε παιδιά κάτω των 6 ετών, λένε οι ειδικοί

Γονείς, μεγάλη προσοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που δίνετε στα παιδιά σας, γιατί μπορεί να τα βάλετε σε κίνδυνο.

Η εποχή των ιώσεων είναι εδώ και το σχολείο είναι ο κατεξοχήν τόπος όπου αυτές διασπείρονται. Οι περισσότεροι θα έχετε ήδη παρατηρήσει στα παιδιά σας βουλωμένες μυτούλες και λίγο βήχα.

Αν αναζητάτε τρόπους για να τα βοηθήσετε να ανακουφιστούν, όμως, οι γιατροί συνιστούν να αποφύγετε τα συνηθισμένα φάρμακα του απλού κρυολογήματος, όπως αποσυμφορητικά και αντιβηχικά.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποσυμφορητικά δεν θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά κάτω των 6 ετών, γιατί δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι τα ωφελούν, λέει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Όλα αυτά τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού δεν ανακουφίζουν αποτελεσματικά από συμπτώματα όπως το «μπούκωμα» ή το συνάχι, ενώ πιθανώς να έχουν και σοβαρές παρενέργειες στα παιδιά, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια της εν λόγω μελέτης Dr. An De Sutter.

Πρόκειται για την επικεφαλής του τμήματος οικογενειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου Ghent στο Βέλγιο.

Δείτε ακόμα :Ποιες είναι οι παιδικές ασθένειες αυτού του χειμώνα και πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας;

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ορισμένα αποσυμφορητικά μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως υπέρταση, υπερδιέγερση και σπασμούς.»

Η νέα αυτή μελέτη ήρθε για να προσθέσει βαρύτητα στην προειδοποίηση του Αμερικανικού FDA, ότι κανένα προϊόν κατά του βήχα ή του κρυολογήματος δεν θα πρέπει να δίνεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, ενώ και στα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να χορηγείται με φειδώ.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επίσης συνιστά να μην δίνονται καθόλου μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα και το κοινό κρυολόγημα σε παιδιά κάτω των 4 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αντιμικροβιακού Προγράμματος στην Παιδιατρική Κλινική της Φιλαδέλφια Dr. Jeffrey Gerber, «Γενικά μιλώντας, στους ενήλικες τα οφέλη των φαρμάκων αυτών είναι σχεδόν ανάλογα με τους κινδύνους. Στα παιδιά, όμως, οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα κέρδη».

Δείτε ακόμα :Τρέχει η μύτη σας αίμα; Δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε…

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται συνήθως από ιούς και συμπτώματα που κατά κανόνα εξαφανίζονται μέσα σε 7-10 μέρες, λένε οι ειδικοί. Τα παιδιά «κολλάνε» περίπου 6-8 κρυολογήματα ανά έτος, συγκριτικά με τους ενήλικες που «κολλάνε» από 2 έως 4 κατά μέσο όρο ετησίως.

Τα τελευταία στοιχεία από κλινικές μελέτες δείχνουν πάντως, ότι τα αποσυμφορητικά προσφέρουν από λίγη έως καθόλου ανακούφοση στα παιδιά. Έτσι, οι επιστήμονες καταλήγουν, ότι αποσυμφορητικά ή φάρμακα που περιέχουν αντιισταμινικά δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών, ενώ με προσοχή θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών.

«Το ρίσκο δεν αξίζει», λέει ο Gerber και εξηγεί «Ένα παιδί με προδιάθεση για κάποιο καρδιακό νόσημα, το οποίο ο γονιός μπορεί να μην γνωρίζει, μπορεί να επιβαρυνθεί από τα φάρμακα αυτά, τα οποία μπορεί να του προκαλέσουν ακόμα και αρρυθμία. Δεν είναι σύνηθες, αλλά δεν είναι και απίθανο.»

Δείτε ακόμα ;Τι είναι η ιγμορίτιδα; Αίτια, συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία, πρόληψη

Όσο για τους ενήλικες, λένε οι ειδικοί, οι πιθανές επιπλοκές αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι αϋπνία ή υπνηλία, πονοκέφαλοι και στομαχικές διαταραχές. Ειρωνικό είναι το γεγονός, μάλιστα, ότι η μακρόχρονη χρήση αποσυμφορητικών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ρινική συμφόρηση.

Τέλος, η ίδια μελέτη αναφέρει, ότι είναι ανεπαρκή τα στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι και τα «σπιτικά» γιατρικά, όπως οι υδρατμοί, οι αφυγραντήρες, τα αναλγητικά, οι εντριβές, η εχινάκεια ή τα προβιοτικά είναι πράγματι ωφέλιμα στο κρυολόγημα.

Ο φυσιολογικός ορός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να ανακουφίζουν οι γονείς τη βουλωμένη μυτούλα του παιδιού, παρόλο που δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικός, λένε οι ειδικοί. Ο δε FDA συνιστά την χρήση αφυγραντήρα για να διευκολύνεται η αναπνοή του παιδιού, αλλά και την κατανάλωση πολλών υγρών για να παραμένει αυτό καλά ενυδατωμένο.

Πηγή: webmd.com

Το διαβάσαμε στο: infokids.com.cy