Πριν λίγες ημέρες ο 7χρονος ανιψιός μου ξύπνησε και είπε φοβισμένος στην μαμά του, ότι δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια του. Χωρίς να έχει χτυπήσει ή να έχει προηγηθεί κάτι άλλο. Απλώς κοιμήθηκε και ξύπνησε χωρίς να νιώθει τα πόδια του.
Θορυβημένοι οι γονείς του τον πήγαν άμεσα στο νοσοκομείο, ο οποίος έκανε τη διάγνωση: Γρίπη τύπου Β! Όλοι μείναμε άφωνοι όταν το ακούσαμε, καθώς κανείς δεν φανταζόταν μέχρι τότε, ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να έχει μία τόσο σοβαρή επιπλοκή (μυοσίτιδα την ονόμασαν οι γιατροί).
Ο ανιψιός μου έμεινε μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ακολουθώντας πολύ βαριά φαρμακευτική αγωγή και τελικά επέστρεψε σπίτι του, όπου χρειάστηκε να παραμείνει για πολλές ημέρες ακόμα και μάλιστα σε… καραντίνα, καθώς μετέφερε έναν εξαιρετικά κολλητικό ιό. Σύμφωνα με τον παιδίατρό του, ήταν τυχερός που δεν έπαθε κάτι χειρότερο…
Τα παιδιά, όπως ξέρετε, θεωρούνται από τις πιο ευαίσθητες ομάδες απέναντι στην γρίπη, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματά της, τους κινδύνους που εγκυμονεί, αλλά και το πώς θα τα προστατεύσουμε από αυτήν.
Δείτε ακόμη: 3 εύκολα DIY κόλπα για τη γρίπη και το κρυολόγημα!
Σε όλες τις παραπάνω απορίες μάς απαντά ο παιδίατρος κ. Ηλίας Γ. Χαραμαράς.
Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης;
Στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γρίπης συγκαταλέγονται ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, οι πόνοι στην πλάτη, τους ώμους και τα πόδια και η εξάντληση. Λιγότερο συχνά, αλλά εξίσου σοβαρά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, η καταρροή, ο μη παραγωγικός βήχας (όταν, δηλαδή, το παιδί βήχει, αλλά δεν παράγει φλέματα), ο πόνος στην κοιλιακή χώρα και οι πολλές τσίμπλες στα μάτια των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το πόσο συχνά και έντονα εμφανίζονται τα συμπτώματα εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό.
Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν από την γρίπη;
Μέσα σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες το παιδί που νοσεί από γρίπη θα νιώσει καλύτερα. Ο ιός, όμως, αυτό το χρονικό διάστημα έχει διανύσει μια διαδρομή μέσα στον οργανισμό και τον έχει «ανακατέψει». Έτσι υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν ορισμένοι κίνδυνοι, τους οποίους μπορεί και να μην έχουμε συνδυάσει, άμεσα, με τον ιό της γρίπης.
Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές, λοιπόν, είναι:
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως η πνευμονία)
Οι ιγμορίτιδες
Οι αμυγδαλίτιδες και
Οι ωτίτιδες
Ενώ οι λιγότερες συνηθισμένες, αλλά πολύ σοβαρές επιπλοκές είναι:
Η μυοκαρδίτιδα
Η εγκεφαλίτιδα
Και η μυοσίτιδα, δηλαδή, η φλεγμονή των μυών που χρησιμοποιεί το άτομο για να μετακινεί το σώμα του.
Πώς μπορεί ένα παιδί να προστατευθεί από τη γρίπη;
Τα παιδιά μας ζουν και μεγαλώνουν μαζί μας. Σε έναν κόσμο με ανθρώπους και πολλά παιδιά γύρω τους. Όπως, λοιπόν, οι ιώσεις και τα βακτήρια μεταφέρονται από έναν ενήλικα σε έναν άλλο, έτσι ακριβώς μεταδίδονται και στα παιδιά.
Για να προστατευθούν, όμως, δεν χρειάζεται να κλειστούν σε κάποια γυάλα, αλλά να ακολουθήσουν ορισμένους κανόνες, τους οποίους κανείς μας δεν πρέπει να παραμελεί. Ποιοι είναι αυτοί;
Συχνό και καλό πλύσιμο χεριών
Κάλυψη στόματος και μύτης, όταν βήχει ή φτερνίζεται. Για να γίνει πιο εύκολο, πείτε στο παιδί να κλείνει το στόμα ή τη μύτη του με το εσωτερικό του αγκώνα του και όχι με τις παλάμες του. Αυτή η κίνηση είναι πιο εύκολη για εκείνο και μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αφού δεν έρχεται, άμεσα, σε επαφή με άλλα αντικείμενα ή άτομα, όπως συμβαίνει, συνήθως, με τις παλάμες μας.
Χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους και γεμάτους κόσμο χώρους
Παραμονή στο σπίτι για τα παιδιά που νόσησαν, ακόμα και μετά τη πτώση του πυρετού. Πρέπει να τονίσουμε, ότι σε έναν υγιή οργανισμό η γρίπη έρχεται και φεύγει μέσα σε 10 μέρες το πολύ. Το παιδί σας, λοιπόν, θα αρρωστήσει και θα αναρρώσει. Για να γιατρευτεί, όμως, πλήρως και σωστά πρέπει να μείνει στο σπίτι και αφού ο πυρετός και τα ρίγη περάσουν. Έτσι ο οργανισμός του θα δυναμώσει και εκείνο θα ξεκουραστεί σωστά.
Δείτε ακόμη: Πείτε αντίο στη γρίπη με αυτά τα αποτελεσματικά γιατροσόφια
Εμβολιασμός. Ο πιο σημαντικός, ίσως, τρόπος πρόληψης είναι, φυσικά, το εμβόλιο.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να εμβολιαστεί ένα παιδί; Έχει νόημα να εμβολιαστεί τώρα, που ο ιός βρίσκεται σε έξαρση;
Ο εμβολιασμός βοηθά όποτε και αν γίνει. Ο οργανισμός λίγες μέρες μετά το εμβόλιο αποκτά αντισώματα και έτσι είναι πιο δυνατός απέναντι σε ιούς και μικρόβια. Ωστόσο, επειδή ο ιός της γρίπης βρίσκεται σε έξαρση τους χειμερινούς μήνες, το εμβόλιο θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αν γίνει τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου, δηλαδή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται δωρεάν ΜΟΝΟ σε παιδιά με χρόνιες παθήσεις, όπως αναιμίες, καρδιοπάθειες ή άσθμα, παιδιά που υποφέρουν από HIV ή άλλες ανοσοανεπάρκειες και παιδιά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.
Πότε μεταδίδεται ο ιός;
Ο ιός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος όταν μολύνει το σώμα ενός ανθρώπου δεν εκδηλώνει αμέσως συμπτώματα. Χρειάζεται τον, γνωστό σε όλους μας, χρόνο επώασης. Ουσιαστικά, το παιδί νοσεί χωρίς να έχει εκδηλώσει συμπτώματα. Ο ιός μπορεί ακόμα και τότε να μεταδοθεί. Φυσικά, μεταδίδεται και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των συμπτωμάτων, αλλά και μετά. Οπότε επιβάλλεται πάντα να προσέχουμε και να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, αν θέλουμε να προστατευτούμε σε μεγαλύτερο βαθμό.
Πηγή: infokids.grΕιδήσεις σήμερα
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα του 2025
- Άσχημες μυρωδιές στον φούρνο : Κάντε τον να μοσχομυρίζει με 2+1 φυσικά καθαριστικά
- Θάνατός 5 χρονης στο Ρίο: Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση- Το παιδί είχε άθλια εικόνα
- Πως θα καταφέρετε να δώσετε στο παιδί το φάρμακο χωρίς να το φτύσει και χωρίς να κάνει εμετό
- Ανακαλείται σοκολάτα – Εντοπίστηκε καρκινογόνα ουσία