Close

Γονείς Προσοχή! Οδηγίες για τη σωστή διατροφή των βρεφών!

Γονείς Προσοχή! Οδηγίες για τη σωστή διατροφή των βρεφών!

Εγκύκλιο για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, κυρίως τους πρώτους μήνες της γέννησής τους, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και με βάση τις οδηγίες και συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού για τη σωστή διατροφή, η ΓΓ Δημόσιας υγείας συνιστά στους επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύσουν τους γονείς και φροντιστές σχετικά με την εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, χρησιμοποιώντας τις «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής» που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.

Δείτε ακόμα: Συμβουλές για παιδιά που είναι «δύσκολα» στη διατροφή

Τα κύρια σημεία των συστάσεων αυτών αναφέρουν:

– Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους ώστε να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.

– Η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται με τη συμπλήρωση των έξι μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση των τεσσάρων μηνών ζωής.

– Δεν χρειάζεται καθυστέρηση στη εισαγωγή των βασικών ομάδων τροφίμων, καθώς και των κοινών αλλεργιογόνων τροφών.

Δείτε ακόμα :Ποιο είναι το σωστό κολατσιό (δεκατιανό) για το παιδί; Φανταστικές Προτάσεις!

– Δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων.

– H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον πρώτο χρόνο. Αντίθετα πρέπει να ενθαρρύνεται η κατανάλωση υγιεινών τροφών, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα.

– Τα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι), οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται κατά το πρώτο έτος της ζωής.

– Περιστασιακή χρήση των βρεφικών τροφών εμπορίου να γίνεται αποκλειστικά μετά τον έκτο μήνα και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό φαγητό στο σπίτι προετοιμασμένο με ασφαλή τρόπο.

– Τα βρέφη που θηλάζουν μπορούν να συνεχίζουν κανονικά τον κατ’ απαίτηση μητρικό θηλασμό και στο δεύτερο εξάμηνο παράλληλα με την επαρκή πρόσληψη στερεών τροφών.

– Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και στη συνέχεια από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του. Μέχρι τον δέκατο μήνα ζωής συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.

-Οι γονείς και φροντιστές ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους και προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς την άσκηση λεκτικής ή σωματικής πίεσης για σωστή διατροφή.

– Οι επαγγελματίες υγείας για την εκτίμηση της ανάπτυξης των βρεφών καλούνται να χρησιμοποιούν τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού.

Δείτε ακόμα :Μπορεί το “ξένο” γάλα να ενισχύσει το μητρικό θηλασμό; Τι απαντά νέα έρευνα

Η ανακοίνωση της ΓΓ του υπουργείου Υγείας αναφέρει πως τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής αποτελούν μία κρίσιμη περίοδο και μέσω της επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής μπορούν να εξασφαλιστούν η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η ελλιπής διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες από τους πρώτους μήνες της ζωής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το διαβάσαμε στο: newsit