Γρήγορη μετάβαση από αλεσμένα σε κομμάτια – Τι μπορεί να συμβεί : Ο απογαλακτισμός από μωρά (BLW) είναι μια προσέγγιση που ενθαρρύνει την εισαγωγή στερεών τροφών στα μωρά αφήνοντάς τα να τρέφονται μόνα τους, ξεκινώντας από την ηλικία των 6 μηνών περίπου.
Αντί να δίνετε στα μωρά αλεσμένα , τους προσφέρετε μια ασφαλή εκδοχή του οικογενειακού γεύματος, το οποίο μπορούν να πάρουν και να φάνε με τον δικό τους ρυθμό.
Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων, όπως η ενθάρρυνση πιο υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και η ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, μπορεί να είναι πιο ευχάριστο για τα μωρά αλλά και για τους γονείς.
Δείτε ακόμα Γιατί δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη παιδιά κάτω των 2 ετών
Εμείς στο Daddy Cool ήμασταν πρόθυμοι να μάθουμε τι είδους οφέλη μπορεί να προσφέρει αυτή η προσέγγιση και πιστέψαμε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη, γι’ αυτό αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτό το άρθρο με όλους εσάς.
Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την προσέγγιση με το μωρό σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Διαβάστε παρακάτω:
Γρήγορη μετάβαση από αλεσμένα σε κομμάτια – Τι μπορεί να συμβεί : Μπορεί να τα προστατεύσει από την αύξηση βάρους αργότερα στη ζωή τους.
Με αυτήν την προσέγγιση, τα μωρά συμμετέχουν πολύ περισσότερο στη διαδικασία του φαγητού και μπορούν να αρπάξουν το φαγητό και να το φέρουν στο στόμα τους με τον δικό τους ρυθμό.
Με αυτόν τον τρόπο, έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να σταματήσουν να τρώνε όταν είναι χορτάτοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο συνειδητής ή υποσυνείδητης υπερκατανάλωσης τροφής σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονται με το κουτάλι.
Σύμφωνα με μια μελέτη, το 11% των μωρών στην ελεγχόμενη ομάδα που ταΐζονταν με το κουτάλι κατηγοριοποιήθηκαν ως παχύσαρκα σε σύγκριση με το 1% της ομάδας που απογαλακτίστηκαν χρησιμοποιώντας την προσέγγιση BLW.
Γρήγορη μετάβαση από αλεσμένα σε κομμάτια – Τι μπορεί να συμβεί : Μπορεί να μειώσει την επιλεκτική διατροφή.
Τα μωρά που εξερευνούν διαφορετικές ποικιλίες τροφών από νωρίς μπορούν να γίνουν πιο τολμηροί όταν τρώνε, που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να φάνε και να δοκιμάσουν μια νέα, ευρύτερη γκάμα τροφών όσο μεγαλώνουν.
Γρήγορη μετάβαση από αλεσμένα σε κομμάτια – Τι μπορεί να συμβεί : Μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Καθώς τα μωρά συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία σίτισης, συχνά υποστηρίζεται ότι το BLW ενθαρρύνει υγιεινές διατροφικές συνήθειες αργότερα στη ζωή των μωρών.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, τα μωρά περίπου 18-24 μηνών που απογαλακτίστηκαν χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση BLW είχαν μεγαλύτερη επίγνωση της πείνας τους και ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν αισθήματα πληρότητας.
Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλών διατροφικών συνηθειών που βασίζονται στην πείνα και όχι σε εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία θα τους ωφελήσουν σε όλη τους τη ζωή.
Δείτε ακόμα 8 κόλπα για γονείς για να τρώνε τα παιδιά υγιεινά
Σε μια άλλη μελέτη, τα παιδιά που απογαλακτίστηκαν χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση ως παιδιά προσχολικής ηλικίας είχαν λιγότερες πιθανότητες να ζητήσουν γλυκά από τα παιδιά που απογαλακτίστηκαν χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση ταΐσματος με αλεσμένα .
Γρήγορη μετάβαση από αλεσμένα σε κομμάτια – Τι μπορεί να συμβεί : Τα βοηθά να αναπτύξουν λεπτές κινητικές δεξιότητες.
Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στα μωρά να εξασκούνται στο να μαζεύουν κομμάτια φαγητού χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη τους και να εξασκούν τον συντονισμό ματιού-χεριού, που μπορεί να τα βοηθήσει στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.
Επίσης, τα μωρά που τρέφονται με στερεές τροφές μπορεί να μάθουν πώς να καταπίνουν και να μασούν πιο γρήγορα από τα μωρά που τρέφονται με το κουτάλι.
Γρήγορη μετάβαση από αλεσμένα σε κομμάτια – Τι μπορεί να συμβεί : Μπορεί να είναι λιγότερο αγχωτικό για τους γονείς και πιο ευχάριστο για τα μωρά.
Μια προσέγγιση BLW μπορεί να μειώσει την πίεση των γονιών, καθώς μπορούν απλώς να φτιάξουν μια κατάλληλη εκδοχή οικογενειακών γευμάτων για τα μικρά τους.
Στη συνέχεια, τα μωρά μπορούν να επιλέξουν τι και πόσο θέλουν να φάνε από μια ποικιλία που έχουν μπροστά τους, κάτι που μπορεί να τα κάνει να απολαύσουν περισσότερο το φαγητό και τη διαδικασία σίτισης. Επίσης, οι ώρες των γευμάτων μπορεί να γίνουν μια κοινωνική περίσταση καθώς γονείς και παιδιά μπορούν να τρώνε το ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή.
Τα μωρά μπορούν να αισθάνονται ότι συμμετέχουν περισσότερο στην όλη διαδικασία και θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν και να μιμηθούν τη συμπεριφορά των γονιών τους. Κάποιες έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι μητέρες που ασκούν το BLW ήταν λιγότερο ανήσυχες κατά την περίοδο του απογαλακτισμού.
Πώς να το κάνετε με ασφάλεια
Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κάθεται όρθιο και κοιτάζει προς το μέρος σας ενώ τρώει. Μην αφήνετε το μωρό σας μόνο όταν τρώει. Επιτρέψτε στο μωρό σας να πιάσει την τροφή και να τη πάρει στο στόμα του μόνο του και με τον δικό του ρυθμό, ώστε να έχει τον έλεγχο της ποσότητας τροφής που λαμβάνει.
Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που τους δίνετε πολτοποιούνται εύκολα όταν πιέζονται ανάμεσα στα χείλη ή τα δάχτυλά σας. Τα τρόφιμα πρέπει να κόβονται σε μεγάλο σχήμα, ώστε το μωρό να μπορεί να τα σηκώσει και να τα κρατήσει εύκολα στο χέρι του.
Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι υπερβολικά κολλώδη, έχουν στρογγυλό σχήμα ή μπορούν εύκολα να σπάσουν σε ψίχουλα.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική διατροφή στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη