Διανύουμε περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν: «Ποτέ δεν είναι αργά για το εμβόλιο, έστω και τώρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν». Η επιδημία γρίπης στην Ελλάδα με επικρατέστερο το στέλεχος Η1Ν1, θα ταλαιπωρήσει τη χώρα για τουλάχιστον 10 εβδομάδες και ήδη τα θύματά της αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό μέρα με την ημέρα. Οι ειδικοί σημειώνουν πως εκτός από το κυρίαρχο στέλεχος Η1Ν1 για το οποίο το εμβόλιο είναι αρκετά αποτελσματικό, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν την άνοιξη αυξημένα κρούσματα του στελέχους Η3Ν2.
Δείτε επίσης: Βασικές οδηγίες για να προφυλαχθείτε από τη γρίπη
Τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα είναι ιογενή νοσήματα και η αλληλοεπικάλυψη των συμπτωμάτων στις δύο περιπτώσεις πολλές φορές μάς δυσκολεύει να τα ξεχωρίσουμε. Όπως επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης «κυκλοφορούν» και άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ρινοϊοί, η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος, και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του αναπνευστικού στα παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα. Άλλοι ιοί που μπορεί επίσης να προκαλέσουν κλινική εικόνα παρόμοια με εκείνη της γρίπης είναι οι αδενοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης.
Δείτε επίσης: Ίωση. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει
Γρίπη vs. κρυολόγημα: Οι βασικές διαφορές
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο και σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. σε άτομα με χρόνια νοσήματα.
Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι βασικές διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης – παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.
Γονείς, έτσι θα ξεχωρίσετε αν το παιδί σας έχει γρίπη ή κρυολόγημα
Δείτε επίσης: Πώς δεν θα κολλήσει το μωρό όταν η μαμά έχει ίωση
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε γρίπη
Μπορεί να έχετε γρίπη εάν παρουσιάσετε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα), έντονους μυϊκούς πόνους και αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, κυρίως από τον Δεκέμβριο έως το Μάρτιο. Βέβαια μπορεί να πάθετε γρίπη οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, αυτό όμως είναι σπάνιο.
Συνήθως οι γιατροί θέτουν τη διάγνωση με βάση τα συμπτώματα. Πάντως είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού και μόνο με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση, αν και σπανίως αυτές κρίνονται αναγκαίες.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα