Ο Χειμώνας έχει φτάσει για τα καλά και ήδη μας έχει δώσει ένα μικρό δείγμα του σκληρού “προσώπου” του. Το κρύο, σίγουρα μας επηρεάζει όλους, πόσο μάλλον τα παιδιά που είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην γρίπη και κάθε είδους ιώσεις. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης στα παιδιά, καθώς και όλα εκείνα που οφείλουμε να γνωρίζουμε, ώστε να προστατεύσουμε τους μικρούς μας φίλους.
Τα παιδιά, ειδικότερα τα μικρής ηλικίας, είναι τόσο ευαίσθητα απέναντι σε ιούς , που θα έλεγε κανείς πως ακόμη κι αν πηγαίνουν σχολείο, λόγω των συνεχών ασθενειών, παραμένουν έγκλειστα στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, γιατί εύκολα κολλάει το ένα με το άλλο, ενώ το έντονο παιχνίδι και ο ιδρώτας, αποτελούν τα τέλεια “συστατικά” μίας επερχόμενης γρίπης.
Πολύ συχνά οι γονείς τείνουν να παρομοιάζουν την γρίπη με το κρυολόγημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ως επί το πλείστον, έχουν κοινά συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, όμως, ουδεμία σχέση έχει το ένα με το άλλο, αφού αποτελούνται από διαφορετικούς ιούς. Η γρίπη, εξάλλου, κρίνεται σοβαρότερη από ένα απλό, κοινό κρυολόγημα. Σε περίπτωση δε, που δεν σπεύσουμε τα παιδιά στον παιδίατρο, προκειμένου να τους χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, η γρίπη μπορεί να χειροτερεύσει.
Ιός κοξάκι στα παιδιά : Τα επικίνδυνα συμπτώματα που οφείλουν να προσέχουν οι γονείς
Αντίθετα με το κρυολόγημα, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερα αγωγή, εκτός από αποσυμφορητικά για την μύτη και κανένα σιρόπι για τον βήχα ή αντιπυρετικό. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τα συμπτώματα της γρίπης στα παιδιά, καθώς και τις επιπλοκές της. Διαβάστε παρακάτω:
Συμπτώματα της γρίπης
Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά, ως πρωταρχικό σύμπτωμα της γρίπης, εμφανίζουν πολύ υψηλό πυρετό. Εκτός αυτού, όμως, εμφανίζουν συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, κάτι που φυσικά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα του υψηλού πυρετού, εύκολη κόπωση, βήχας – συνήθως ξηρός -, πονόλαιμος, ρινική καταρροή και πόνους στους μυς. Τέλος, στα παιδιά η γρίπη μπορεί να εκδηλώσει εμετούς και διαρροϊκές κενώσεις ή πόνους στην κοιλιά.
Τρόπος μετάδοσης της γρίπης
Η Γρίπη μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα και γρήγορα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, μάλιστα, είναι τα σταγονίδια που εκπέμπει ο άρρωστος όταν φταρνίζεται ή βήχει. Τα συγκεκριμένα σταγονίδια είναι αυτά που εμπεριέχουν τον ιό και βρίσκονται στον χώρο του άρρωστου.
Ακόμη, ο ιός υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί από τα μολυσμένα αντικείμενα. Στην περίπτωση που έχουν πέσει σταγονίδια πάνω στα αντικείμενα και στην συνέχεια ένα παιδί τα ακουμπήσει και βάλει το χέρι του στο στόμα, τότε μπορεί εύκολα να κολλήσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Για πόσο διάστημα ο ιός είναι μεταδοτικός;
Μία από τις κυριότερες και καίριας σημασίας απορίες που έχουν οι περισσότεροι, είναι το πόσες μέρες οφείλει ο ασθενής να μην έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, ώστε να μην τους μεταδώσει τον ιό. Η απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος είναι πως ο άρρωστος μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία μέρα πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα και μέχρι 7 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ιός RSV στα παιδιά: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης του επικίνδυνου ιού
Τρόποι πρόληψης της γρίπης
1)Όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίου μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την γρίπη, θα λέγαμε πως όχι μόνο είναι αρκετοί, αλλά και πολύ εύκολοι και άμεσοι.Η πρώτη επιλογή, ασφαλώς, είναι ο εμβολιασμός.
Ο εμβολιασμός γίνεται στην αρχή του Χειμώνα και προστατεύει το παιδί για έναν χρόνο. Οι ενδείξεις εμβολιασμού ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς της κάθε χώρας και για την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο, ενδείκνυται ο εμβολιασμός στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τα παιδιά ανήκουν σε αυτές τις ομάδες οπότε προτού πάρετε την απόφαση να εμβολιάσετε το παιδί σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο που εμπιστεύεστε.
2)Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να προληφθεί η γρίπη είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Να πλένουν τα παιδιά συχνά τα χέρια τους, να μην τρίβουν τα χέρια στην μύτη, στο στόμα ή στα μάτια, να αποφεύγουν την στενή επαφή με αρρώστους από γρίπη, να καλύπτουν το στόμα όταν βήχουν με ένα μαντηλάκι.
3)Τέλος όταν αρρωσταίνουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι, να μένουν σπίτι μέχρι να νιώσουν καλύτερα και όταν φυσούν την μύτη τους να πετούν πάντα το χαρτί που χρησιμοποίησαν στο καλάθι και να μην το αφήνουν εκτεθειμένο στο τραπέζι ή οπουδήποτε αλλού.
Επιρρεπή στην γρίπη άτομα
Τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, από 6 μηνών μέχρι και 24 μηνών δηλαδή, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες είναι οι ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη.
Τρόποι αντιμετώπισης
Τα αντιϊκά φάρμακα που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας αποτελούν το νούμερο ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της γρίπης. Παράλληλα, όμως, οφείλετε να κρατάτε τα παιδάκια σας στο σπίτι και να ενυδατώνετε με αρκετή ποσότητα υγρών, προκειμένου να μην αφυδατωθούν και χειροτερέψουν. Επίσης για το πυρετό να αποφεύγετε να δίνετε ασπιρίνη στο παιδί, μπορείτε να χρησιμοποιείτε άλλα αντιπυρετικά φάρμακα.
Ομάδες υψηλού κινδύνου για εμβολιασμό
1. Άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 χρονών
2. Ένοικοι γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων με ενοίκους με χρόνιες παθήσεις .
3. Παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή του καρδιοαγγειακού συστήματος.
Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα : Μεγάλη επικινδυνότητα για τα παιδιά- Ποια τα συμπτώματα της
4. Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.
5. Άτομα με χρόνια μεταβολική νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη.
6. Άτομα με HIV λοίμωξη.7. Ανοσοκατασταλμένα άτομα.
8. Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
9. Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.
10. Εγκυμονούσες που βρίσκονται στο 2ο ή 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου πρέπει να εμβολιάζονται το φθινόπωρο , γιατί η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση που νοσήσουν με γρίπη.
11. Άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ασθενών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου όπως :
– Ιατρικό νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό
– Προσωπικό σε γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα με ενοίκους με χρόνιες παθήσεις.
-Άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς.
12.Άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες όπου υπάρχει ή αναμένεται ότι θα υπάρξει πανδημία γρίπης.
13. Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και πτηνοτρόφοι.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.