Η εφηβεία είναι σαν να γεννιέται το παιδί δεύτερη φορά. Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η εφηβεία είναι σαν να γεννιέται το παιδί για δεύτερη φορά. Πως εξηγείται αυτό;
Η εφηβεία είναι αναμφίβολα ένα μεταβατικό στάδιο στη ζωή ενός παιδιού που το προβληματίζει και που το βάζει σε νέους και πρωτοφανείς μπελάδες. Κατάθλιψη, αλλαγές στο σώμα και στη φωνή που ξαφνιάζουν και τρομάζουν το παιδί, πρώτες απογοητεύσεις από ανθρώπινες συμπεριφορές.
Η εφηβεία είναι μία διαρκής αναζήτηση για το ποιος είμαι και που θέλω να καταλήξω. Επίσης η εφηβεία όπως και η παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για την μετέπειτα ζωή κάθε ανθρώπου. Οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις κατά την παιδική σου ηλικία και την εφηβεία σου, μπορούν να σε σημαδέψουν.
Δείτε ακόμα Πότε χρειάζεται να αφήσουμε έναν έφηβο στην ησυχία του
Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να χειριστούν σωστά τα παιδιά τους όσων αφορά την εφηβεία ή την παιδική τους ηλικία για να αποφύγουν την ανάπτυξη συναισθηματικών τραυμάτων στο παιδί. Πολλοί ψυχολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η εφηβεία είναι σαν να γεννιέται το παιδί για δεύτερη φορά.
Εξηγούν ότι κατά την εφηβεία τα τραύματα που έχουν αποκτήσει τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν αν οι γονείς των παιδιών σταθούν δίπλα τους και τα παιδιά ζήσουν νέες εμπειρίες. Η εφηβεία δηλαδή είναι σαν μία νέα αρχή. Διαβάστε παρακάτω:
Η εφηβεία είναι σαν να γεννιέται το παιδί δεύτερη φορά
Η εφηβεία λοιπόν αποτελεί το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση. Είναι αυτή η κρίσιμη περίοδος στην ζωή κάθε ανθρώπου μεταξύ 11 και 17 ετών περίπου κατά την οποία συμβαίνουν ραγδαίες σωματικές και ψυχοσωματικές αλλαγές στην ζωή ενός ανθρώπου.
Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί ψυχολόγοι που υποστηρίζουν πως η εφηβεία μοιάζει με δεύτερη γέννηση για τον άνθρωπο ενώ αποτελεί ουσιαστικά μία δεύτερη ευκαιρία για ένα παιδί να αντιμετωπίσει ψυχολογικά τραύματα του παρελθόντος.
Κάποια σημαντικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά αυτής της αναπτυξιακής φάσης είναι η μεγαλύτερη ανάγκη των παιδιών να αναπτύξουν σχέσεις με συνομηλίκους. Τα έφηβα παιδιά ξεκινούν να κάνουν σχέσεις με το αντίθετο φύλο ή και με το ίδιο και να ασχολούνται με την εικόνα του σώματός τους.
Δείτε ακόμα Δείτε το αναπτυξιακό σημάδι που δείχνει πως το παιδί μπαίνει στην εφηβεία
Οι έφηβοι ξεκινούν να κάνουν την δική τους επανάσταση, να έχουν έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις και να πειραματίζονται σε διάφορους τομείς της ζωής τους όπως είναι οι απόψεις τους για τον κόσμο, ο τρόπος που ντύνονται και οι σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους.
Αυτά τα χαρακτηριστικά επιδρούν στην επίτευξη των δύο βασικών αναπτυξιακών στόχων αυτής της ηλικίας. Αυτοί οι στόχοι αφενός είναι η συγκρότηση μίας δικής τους προσωπικής ταυτότητας και αφετέρου το να νιώσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τους γονείς, τους καθηγητές και όλους όσους τα παιδιά νιώθουν ότι τους ασκούν εξουσία.
Πως μπορούν οι έφηβοι να πετύχουν αυτούς τους στόχους;
Για αρχή η έφηβοι έχουν την ανάγκη από συναισθηματική ζεστασιά, αγάπη, αποδοχή και στήριξη. Προσπαθούν να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν τον εαυτός τους σε νέους ρόλους. Αυτό τους κάνει να νιώθουν έντονη ανασφάλεια και συναισθηματική σύγχυση.
Αν νιώσουν λοιπόν πως έχουν την στήριξη από το περιβάλλον τους κατά την δύσκολη αυτή περίοδο θα μπορέσουν και οι ίδιοι οι έφηβοι να αποδεχτούν πιο εύκολα αυτό που τους συμβαίνει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το οικογενειακό περιβάλλον να θέσει σταθερά και σαφή όρια στους έφηβους.
Αυτά τα όρια θα πρέπει να έχουν ως στόχο την προστασία των παιδιών από ενδεχόμενους κινδύνους αλλά και από την αίσθηση των έφηβων ότι είναι παντοδύναμα. Αυτή η αίσθηση παντοδυναμίας μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες.
Δείτε ακόμα Ραντεβού στην εφηβεία: Πράγματα που πρέπει να κάνετε σαν γονιός
Επίσης αυτή η αίσθηση παντοδυναμίας και παντελής έλλειψη ορίων τρομάζει ακόμη και τους ίδιους τους έφηβους. Μπορεί πολλές φορές να “πολεμήσουν” τους γονείς τους για τα όρια που τους θέτουν όμως μέσα τους, τα έχουν ανάγκη για να νιώθουν τα ίδια τα παιδιά ασφάλεια και ότι κάποιος νοιάζεται γι’ αυτά και θα είναι εκεί να τα σώσει σε μία δύσκολη στιγμή.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να πνίγουν με την στάση τους τα παιδιά τους. Οι έφηβοι πρέπει να απογοητευτούν, πρέπει να πέσουν για να μάθουν να σηκώνονται και σίγουρα το να κλείσεις τα παιδιά μέσα σε μία γυάλα δεν θα κάνει τα παιδιά περισσότερο προστατευμένα.
Η διάσημη οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir, προτείνει στους γονείς των εφήβων: «Αν αυτό που κάνει δεν είναι παράνομο, ανήθικο ή δεν του προσθέτει πάχος, δώστε του την ευλογία σας», τονίζοντας ότι οι απαγορεύσεις έχουν νόημα, μόνο όταν μπαίνουν στα πολύ βασικά ζητήματα.
Δείτε ακόμα Τα 12 είναι η πιο δύσκολη ηλικία και δείτε γιατί
Με λίγα λοιπόν οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι έφηβοι είναι σχεδόν ενήλικοι και σιγά σιγά πρέπει να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους. Σε αυτήν την προσπάθεια βέβαια πρέπει να κάνουν και λάθη και έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθη.
Οι γονείς είναι σημαντικό να θυμούνται ότι το να αφήνουν τους έφηβους σταδιακά να επιλέγουν μόνοι τους πως θα συμπεριφερθούν – φυσικά εκτός των ακραίως καταστάσεων – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παραβλέψουν την συμβουλή τους είναι θεμιτό και επιβάλλεται για μία ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης οι γονείς να επιβραβεύουν τα παιδιά κάθε φορά που το έφηβο παιδί τους, κάνει μία καλή πράξη και συμπεριφέρεται ώριμα σε μία κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι έντονες συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά κατά την εφηβεία είναι αναπόφευκτες.
Δείτε ακόμα Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Οι συμβουλές που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μάθουμε σαν γονείς να τις διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο που να αποτελούν αφορμή για περισσότερη επικοινωνία και όχι αφορμή για απομάκρυνση. Η λογική νίκη – ήττας και ο αγώνας για το ποια από τις δύο πλευρές θα υπερισχύσει σε μία διαφωνία είναι μία λανθασμένη προσέγγιση.
Ο στόχος σαν γονείς πρέπει να είναι μέσα από μία διαφωνία να ακουστούν και οι δύο πλευρές και να βρεθεί μία κοινή λύση. Να βγουν δηλαδή κερδισμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο και οι γονείς και τα παιδιά και όχι μόνο το παιδί ή μόνο οι γονείς.
Θα πρέπει λοιπόν να θυμάστε ότι μπορεί η εφηβεία να είναι μία δύσκολη φάση όμως αν οι γονείς χτίσουν μία ουσιαστική και ειλικρινή σχέση με τα παιδιά τους με αποδοχή, αγάπη και κατανόηση τότε το παιδί όσο περνάει ο καιρός θα θέλει όλο και περισσότερο να μας μιλάει γι’ αυτά που τον απασχολούν και να ζητάει την συμβουλή μας.
Δείτε ακόμα Διπολική διαταραχή και κατάθλιψη σε έφηβους: Αναγνωρίστε τα σημάδια
Μάλιστα αν σαν γονείς σεβαστούμε τα προσωπικά όρια του παιδιού μας και χτίσουμε μαζί του μία υγιή σχέση το παιδί κατά την εφηβεία είναι σε θέση να ξεπεράσει ψυχολογικά τραύματα της παιδικής του ηλικίας και θα είναι σαν να γεννιέται για δεύτερη φορά.
Στην εφηβεία είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το παιδί ξεκινάει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο από την αρχή. Η στάση μας λοιπόν απέναντι στο παιδί και οι συμβουλές που θα του δώσουμε, είναι σε θέση να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να χτίζει ολοκληρωμένες σχέσεις, να εμπιστεύεται τους ανθρώπους και να εμπιστεύεται τον εαυτό του.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια