Η έκθεση των παιδιών σύμφωνα με τους ειδικούς στην υπερβολική ζέστη επηρεάζει την λευκή ουσία του εγκεφάλου. Δείτε τι πρέπει να προσέξουμε.
Οι ακραίες θερμοκρασίες είτε μιλάμε για υπερβολική ζέστη σε περιόδους καύσωνα είτε μιλάμε για υπερβολικό κρύο, δεν κάνουν καλό στο ανθρώπινο σώμα. Απλά όσο μεγαλώνουμε, το σώμα προφυλάσσεται πιο εύκολα αλλά πάντα μέχρι ένα όριο.
Φαίνεται όμως πως αυτό, δεν ισχύει και για τα παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκθεση των βρεφών και των νηπίων στην υπερβολική ζέστη ή στο υπερβολικό κρύο επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα τη λευκή ουσία. Διαβάστε παρακάτω:
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Climate Change», η υπερβολική ζέστη ή το υπερβολικό κρύο κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.
Παιδίατρος προειδοποιεί: Το Καλοκαίρι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση
Η έρευνα είχε επικεφαλή το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και υπογραμμίζει την ευπάθεια των εμβρύων, των βρεφών, των νηπίων και των παιδιών στις ακραίες θερμοκρασίες. Τα παιδιά είναι ευάλωτα στις μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς οι μηχανισμοί θερμορύθμισης είναι ακόμα ανώριμοι.
Μάλιστα, εξετάστηκε με μαγνητική τομογραφία τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο 2.681 παιδιών, ηλικίας 9 μέχρι 12 ετών. Επίσης χρησιμοποίησαν μία προηγμένη στατιστική προσέγγιση για να εκτιμήσουν την έκθεση του κάθε συμμετέχοντα σε μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες από τη σύλληψη τους μέχρι και την ηλικία των 8 ετών.
Ως κρύες και ζεστές θερμοκρασίες ορίστηκαν οι θερμοκρασίες που βρίσκονταν στο κατώτερο και το ανώτερο άκρο της κατανομής θερμοκρασίας στην περιοχή μελέτης.
Ποτέ μόνα παιδιά στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του καύσωνα- Ολα τα μέτρα προστασίας
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο και στη ζέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μέχρι τα 3 έτη του παιδιού επηρεάζει την ανάπτυξη της λευκής ουσίας του εγκεφάλου του παιδιού.
«Σε προηγούμενες μελέτες, η μεταβολή αυτής της παραμέτρου έχει συσχετιστεί με χειρότερη γνωστική λειτουργία και ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, ερευνήτρια στο ISGlobal και το ισπανικό ερευνητικό κέντρο IDIBELL, Λάουρα Γκρανές.
Ένας σημαντικός μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στη νευροανάπτυξη, όπως τονίζουν οι ερευνητές, σχετίζεται με την κακή ποιότητα ύπνου, τη διαταραχή των λειτουργιών του πλακούντα ή την ενεργοποίηση του ορμονικού άξονα που οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγή κορτιζόλης ή φλεγμονώδεις διεργασίες.
All photos via: mothersblog.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Βιδάλη : Η σπαρακτική ανάρτηση για τον γιό της και το συγνώμη
- Πέθανε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος
- Το ψυχολογικό τεστ που θα σας φανερώσει αν κουβαλάτε κάποιο κρυμμένο τραύμα βαθιά στο υποσυνείδητο σας
- Καλοριφέρ : Κόλπο μηχανικού για να ζεστάνετε πιο γρήγορα και ανέξοδα το σπίτι
- Η Γη της Eλιάς : Η Άννα γεννάει στα χωράφια με βοηθό τον Μιλτιάδη