Ο covid 19 φαίνεται πως αυξάνει τις πιθανότητες ένα παιδί να εμφανίσει διαβήτη τύπου 1 και η επιστημονική κοινότητα μας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου.
Ο covid 19 τα τελευταία χρόνια έχει ανατρέψει την καθημερινότητά μας. Ράπιντ τεστ, εμβόλια, μοριακά, καραντίνες, μάσκες Χειμώνα – Καλοκαίρι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέρασαν ευτυχώς τον covid 19 ελαφριά, όμως δεν είναι και λίγοι εκείνοι που νοσηλεύτηκαν, διασωληνώθηκαν ή ακόμη χειρότερα έχασαν την ζωή τους.
Τον πρώτο καιρό η επιστημονική κοινότητα υποστήριζε ότι τα παιδιά δεν διέτρεχαν κίνδυνο. Φαίνεται όμως πως μία νέα μελέτη, δείχνει ότι τα παιδιά που εμφάνισαν covid 19 έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 1. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Αυτές είναι οι πιο συχνές ιώσεις που κολλάνε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς
Μία επιστημονική μελέτη από την Αμερική, υποστηρίζει ότι τα παιδιά που νόσησαν στο παρελθόν με covid 19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα τύπου 1 κατά 72%. Ακόμη βέβαια παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό ο κορονοϊός πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένες ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάμελα Ντέηβις, έκαναν μία δημοσίευση στο ιατρικό αμερικάνικο περιοδικό JAMA Network Open.
Σε αυτήν την δημοσίευση ανέλυσαν στοιχεία από 571.000 ανθρώπους περίπου μέχρι και 18 ετών στην Αμερική αλλά και σε άλλες 13 χώρες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν νοσήσει με covid 19 ή κάποια άλλη αναπνευστική λοίμωξη κατά την περίοδο 202-2021.
Δείτε ακόμα Αφθώδης στοματίτιδα στα παιδιά: Τί συμπτώματα έχει και πώς θεραπεύεται;
Η έρευνα λοιπόν δείχνει ότι το επόμενο εξάμηνο μετά την λοίμωξη 123 παιδιά, διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 1 σε ποσοστό 0,043% έναντι 72 με ποσοστό 0,025% μεταξύ όσων είχαν περάσει κάποια άλλη αναπνευστική λοίμωξη και όχι κορονοϊό.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αύξηση κατά 72% στα κρούσματα παιδικού διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά 0-9 ετών αλλά και σε παιδιά 10-18 ετών σε σύγκριση με τα παλιότερα χρόνια.
“Οι οικογένειες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά τους θα πρέπει να βρίσκονται ιδιαίτερα σε εγρήγορση για σχετικά συμπτώματα μετά από Covid, το ίδιο και οι παιδίατροι, από τη στιγμή ιδίως που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στα παιδιά.
Δείτε ακόμα Το παιδί καμπουριάζει όταν σηκώνει την τσάντα; Προσοχή στην σκολίωση
Μπορεί να δούμε μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 τους επόμενους μήνες και χρόνια”, δήλωσε η Δρ. Ντέηβις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης τύπου 1 θεωρείται αυτοάνοση πάθηση και συμβαίνει κυρίως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ινσουλίνη να μην μπορεί να αναπαραχθεί. Είναι μία νόσος που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά από ότι ο διαβήτης τύπου 2 που εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες με το πέρασμα του χρόνου, αφού ο οργανισμός τους αποκτά αντίσταση στην ινσουλίνη.
Υπάρχει και μία άλλη πρόσφατη μελέτη η οποία είχε επικεφαλή τον καθηγητή Γκρέιχαμ Ογκλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ η οποία και δημοσιεύθηκα στο διαβητολογικό-ενδοκρινολογικό περιοδικό The Lancer Diabetes & Endocrinology.
Δείτε ακόμα Δεν είναι γκρινιάρικο: Απλά φταίει το φαινόμενο του εγκλωβισμένου εγκεφάλου
Αυτή η έρευνα εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο που ζουν με διαβήτη τύπου 1 θα διπλασιαστεί μέχρι το 2040 από 8,4.000.000 το 2021 στο 17,4.000.000 το 2040. Σύμφωνα με τους ερευνητές παρόλο που ο διαβήτης τύπου 1 παραδοσιακά θεωρείται μία παιδική ασθένεια το 2021 εκτιμάτε ότι περίπου 316.000 ενήλικες διαγνώστηκαν στα 32 έτη περίπου.
Η μελέτη εκτιμά ότι τα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 θα εμφανίσουν αύξηση σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιώντας για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στα συστήματα υγείας.
Οι δέκα χώρες με την μεγαλύτερη εξάπλωση του διαβήτη τύπου 1 στον γενικό πληθυσμό είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς, Σ. Αραβία και Ισπανία.
Ποια είναι τα συμπτώματα το παιδικού διαβήτη τύπου 1;
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα και μπορεί να περιλαμβάνουν: αυξημένο αίσθημα δίψας (πολυδιψία), πολυουρία, ακραία πείνα (πολυφαγία), ανεξήγητη απώλεια βάρους, κούραση, αλλαγή συμπεριφοράς και φρουτώδης μυρωδιά αναπνοής που θυμίζει σάπιο μήλο.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.