Όλοι οι γονείς θα θέλαμε τα παιδιά μας να είναι ήσυχα και υπάκουα. Παρόλα αυτά τα παιδιά, είναι ξεχωριστές προσωπικότητες κι αν ένα παιδί γεννηθεί αντιδραστικό εσύ, δεν μπορείς να το αλλάξεις πλήρως. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νέων γονέων, που καλόμαθαν τα παιδιά τους και πλέον δεν ξέρουν πως να τα ελέγξουν.
Είτε ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, είτε στην δεύτερη, είτε το παιδί σου είναι ένας συνδυασμός και των δυο, δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα. Το να κατηγορείς τον εαυτό σου για πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις και δεν έκανες δεν ωφελεί.
Δείτε ακόμα Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι φόβοι των παιδιών! Πως θα τα βοηθήσετε να τους αντιμετωπίσουν.
Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά. Μπορεί να έχεις δοκιμάσει όλες τις παιδαγωγικές μεθόδους που ξέρεις, όμως αυτό δε σημαίνει ότι τελείωσαν οι επιλογές. Δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος γονιός που μεγαλώνει αντιδραστικά και άτακτα παιδιά.
Η μέθοδος της ειρηνικής αντίστασης: Η παιδαγωγική μέθοδος του Μαχάτμα Γκάντι για τα δύσκολα παιδιά
Φαίνεται πως μια νέα παιδαγωγική μέθοδος υπόσχεται αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών μέσα από τον πιο ειρηνικό τρόπο. Την μέθοδο την παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ο καθηγητής ψυχολογίας Ηaim Omer και είναι εμπνευσμένη από τις θεωρίες του Μαχάτμα Γκάντι.
Ονομάζεται “Η μέθοδος της ειρηνικής αντίστασης” και εμείς την μάθαμε μέσα από την προσωπική σελίδα της παιδιάτρου – αναπτυξιολόγου Ελένης Βαλαβάνη όπου και μας την παρουσίασε.
Η παιδίατρος μας εξηγεί, ότι ακόμη κι αν η συγκεκριμένη μέθοδο δεν μας βρίσκει εξ’ ολοκλήρου σύμφωνους, εμείς μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά κομμάτια της.
Παρακάτω θα διαβάσουμε το κείμενο της παιδιάτρου Ελένης Βαλαβάνη όπου μας εξηγεί, τι ακριβώς πρεσβεύει αυτή η νέα παιδαγωγική μέθοδος και πως μπορουμε να την κάνουμε πράξη. Διαβάστε παρακάτω:
Οι εντάσεις και τα συνεχή κηρύγματα απομακρύνουν το παιδί από τον γονέα του. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι γονείς πρέπει να καταλάβουν. Το παιδί δεν θέλει έναν άκαμπτο και κυρίαρχο γονέα με τη μορφή του τυράννου, αλλά μια δυναμική και τρυφερή παρουσία πλάι του.
Η νέα τακτική διαπαιδαγώγησης η οποία βασίζεται στη στάση και τη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι
Ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστήμιου του Τελ Αβίβ, Ηaim Omer, προτείνει μια νέα τακτική διαπαιδαγώγησης η οποία βασίζεται στη στάση και τη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι.Δηλαδή στην ήρεμη μεν αλλά αποτελεσματική αντίσταση.
Ένα σημαντικό στοιχείο κλειδί στην μέθοδο αυτή είναι η χρήση του “Sit-in”.«Η μέθοδος της ειρηνικής αντίστασης» είναι εμπνευσμένη από τον γνωστό σε όλους μας Γκάντι, που πρέσβευε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λύσεις μία διαμάχη είναι η… ειρήνη και η ηρεμία.
Η μέθοδος της ειρηνικής αντίστασης για την αντιδραστικότητα και την επιθετικότητα του παιδιού
Με βάση, λοιπόν, τη θεωρία του, ο καθηγητής ψυχολογίας Χάιμ Όμερ, ανέπτυξε μία μέθοδο για γονείς με «δύσκολα» παιδιά. Στόχος της τεχνικής αυτής είναι οι γονείς να αντιμετωπίσουν την αντιδραστικότητα και την επιθετικότητα του παιδιού χωρίς φωνές, τιμωρίες και χωρίς να χάσουν και οι ίδιοι την ψυχραιμία τους.
Σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε με όλα όσα πρεσβεύει η μέθοδος Γκάντι, μπορείτε να υιοθετήσετε όσα στοιχεία της, ταιριάζουν καλύτερα τόσο στη δική σας μέθοδο πειθαρχίας όσο και στον χαρακτήρα του παιδιού.
Τι είναι η μέθοδος “Sit-in”;
O γονιός (ή και οι δύο γονείς) μπαίνει στο δωμάτιο, κλείνει πίσω του την πόρτα και κάθεται σε μια καρέκλα μπροστά στην είσοδο του δωματίου. Με ήρεμη φωνή λέει στο παιδί: «Δεν αποδέχομαι άλλο αυτό που κάνεις (π.χ. το ότι χτυπάς και βρίζεις τα άλλα παιδιά κ.ά.).
Θα μείνω εδώ και θα περιμένω τις προτάσεις σου για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση».
Ο γονέας δεν πρέπει να ανοίξει διάλογο με το παιδί, να το προκαλέσει ή να απαντήσει στις προκλήσεις του. Αν το μικρό απλώσει το χέρι του, μπορεί να αμυνθεί, αλλά φυσικά όχι με φωνές ή ανταποδίδοντας το χτύπημα.
Στην περίπτωση που το παιδί κάνει σοβαρές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, θα πρέπει ο γονιός να τις συζητήσει μαζί του.
Αν πάλι το παιδί δεν προτείνει τίποτε, τότε ο γονιός θα πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιο (μισή ή μία ώρα). Αν τελικά το «Sit-in» δεν φέρει αποτέλεσμα, μπορεί να το επαναλάβει την επόμενη ή τις επόμενες μέρες. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η συμπεριφορά του παιδιού καλυτερεύει ύστερα από μερικά «Sit-in».
Το «Sit-in» δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά από καυγά, αλλά αρκετές ώρες ίσως και 24ωρα μετά.
Μέθοδος της ειρηνικής αντίστασης –
Οι 4 σημαντικότεροι πυλώνες
Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας, Irit schorr Sapir, η μέθοδος αυτή στηρίζεται σε λίγους αλλά σημαντικούς πυλώνες.
Τη συνέπεια
Οι γονείς πρέπει να τηρούν ένα συγκεκριμένο πλάνο και να θέτουν τους «κανόνες» του σπιτιού, που θα ακολουθεί όλη η οικογένεια.
Την παρουσία
Πρέπει να είναι παρόντες, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά και να επιβλέπουν τα παιδιά.
Ένα δίκτυο υποστήριξης
Μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια των κοντινών τους προσώπων εάν το κρίνουν απαραίτητο.
Τον αυτοέλεγχο
Στόχος είναι οι γονείς να μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους αλλά και τις αντιδράσεις τους- θα πρέπει δηλαδή να μην ενδίδουν στη συμπεριφορά του παιδιού, να μην αντιδρούν υπερβολικά, να μην καταφεύγουν σε φωνές και απειλές αλλά και να μην υποτιμούν το παιδί.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια