Η παιδική χαρά για τους ειδικούς είναι το πρώτο σχολείο του παιδιού και μάλιστα το ελεύθερο παιχνίδι έχει ευεργετικές ιδιότητες ακόμη και στον λόγο του παιδιού. Πώς το παιχνίδι λειτουργεί σαν λογοθεραπεία;
Μπορεί οι σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί να έχουν πολλές δραστηριότητες όπως μουσική, αγγλικά, γυμναστική, για να βοηθήσουν το παιδί στην ανάπτυξή του, αλλά φαίνεται πως σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό περισσότερο στηρίζει τον καπιταλισμό και το κέρδος παρά το παιδί.
Παιδιά που από μικρά μαθαίνουν να γίνονται στρατιωτάκια, να αποκτούν γνώσεις σε ξένες γλώσσες προτού καλά καλά μάθουν τα ελληνικά, για να μπορούν να βγουν στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας αύριο μεθαύριο. Στην ανάπτυξη του παιδιού το ελεύθερο παιχνίδι παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο.
Δείτε ακόμα Back to school 2023: Γιατί τα παιδιά πολλές φορές θέλουν να φοράνε κάθε μέρα τα ίδια ρούχα;
Και τα παιδιά δυστυχώς έχουν ελάχιστο χρόνο πλέον γι’ αυτό. Φαίνεται πως μέχρι και το Δημοτικό το ελεύθερο παιχνίδι συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, μαθαίνει τα όρια του σώματός του αλλά και τα όρια των άλλων παιδιών, μαθαίνει για τα όρια του χώρου αλλά και τα σχήματα, τα χρώματα, την συνεργασία.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας του και τέλος μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην ανάπτυξη του λόγου. Με λίγα λόγια η παιδική χαρά είναι το πρώτο σχολείο των παιδιών και εντός των σχολικών τάξεων δεν θα έπρεπε το παιδί να μην έχει χρόνο να παίξεις χωρίς κανόνες και περιορισμούς.
Η παιδική χαρά είναι το πρώτο «σχολείο» του παιδιού, τόσο για τα παιχνίδια που διαθέτει όσο και για τις δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει ένα παιδί μέσω αυτών, π.χ. κινητικές, αντιληπτικές, λεκτικές, αισθητηριακές, κοινωνικές και άλλες δεξιότητες!
Δείτε ακόμα Για πρώτη φορά στο σχολείο: Πως να την κάνετε ξεχωριστή για το παιδί σας
Είμαστε τυχεροί που μέσω των υλικών της Εργοθεραπείας μπορούμε να παρέχουμε τέτοιες ευκαιρίες στα παιδιά και μέσα στους θεραπευτικούς χώρους. Η Κίκα Γιαξόγλου, που είναι λογοθεραπεύτρια και εξασκεί και συμβουλευτική επικοινωνιακών διαταραχών συμβουλεύει. Διαβάστε παρακάτω:
Πώς βοηθούν τα κινητικά και αισθητηριακού τύπου παιχνίδια
Μέσα σε ένα χώρο μόνο με κινητικά και αισθητηριακού τύπου παιχνίδια, τα παιδιά, ανεξαρτήτως διαταραχής, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εσωτερικό κίνητρο για να εξασκήσουν όποια λεκτική δεξιότητα χρειάζονται διασκεδάζοντας!
Όλα αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας δίπλα σε αξιόλογους Εργοθεραπευτές, παρατήρησα αυτή την αλλαγή στα παιδιά κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Υπήρχε μεγαλύτερο κίνητρο και ενδιαφέρον μέσα σε ένα χώρο με κινητικά παιχνίδια παρά σε ένα «στεγνό» γραφείο με τραπεζάκια, καρέκλες και εικόνες και χαρτιά.
Προσαρμόζοντας τα υλικά αυτά στους κλασσικούς Λογοθεραπευτικούς στόχους, βλέπεις τα παιδιά να αναπτύσσουν μέσω της κίνησης την επικοινωνίας τους, το λόγο τους αλλά ακόμα και την καθαρότητα της ομιλίας τους παίζοντας και διασκεδάζοντας και όχι απλά «κάνοντας μάθημα».
All photos via: paidorama.com
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος