Close

Φιλία στην εφηβεία : Γιατί οι έφηβοι βάζουν πάνω από όλα τους φίλους τους;

Η σημασία της φιλίας στην εφηβεία – Γιατί οι έφηβοι βάζουν πάνω από όλα τους φίλους τους;

Φιλία στην εφηβεία : Γιατί οι έφηβοι βάζουν πάνω από όλα τους φίλους τους; Είναι γνωστό ότι τα παιδιά στην εφηβεία βάζουν πάνω από όλα τους φίλους τους. Είτε μεγαλώνουμε παιδιά που διανύουν την εφηβεία τους είτε θυμόμαστε την δική μας εφηβεία, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι φίλοι είναι πάνω από όλα.

Γιατί στην εφηβεία τα παιδιά υπολογίζουν μόνο τους φίλους τους; Πολύ συχνά, προτιμούν να μοιράζονται τα μυστικά τους με τους φίλους τους και όχι με τους γονείς τους. Σε μερικές περιπτώσεις, επηρεάζονται πολύ από την γνώμη των φίλων τους και θέλουν να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Από την άλλη, τα παιδιά στην εφηβεία δεν αρέσκονται να περνούν χρόνο με τους γονείς τους. Πολλές φορές δεν εμπιστεύονται στους γονείς τα μυστικά τους. Τέλος τα παιδιά στην εφηβεία αγωνιούν πάρα πολύ για την αποδοχή που θα έχουν από άλλα έφηβα παιδιά.

Δείτε ακόμα Ο έφηβος γιος μου θέλει μηχανάκι, έχει ανεξέλεγκτες παρέες και ασχολείται μόνο με το κινητό

Έτσι βρίσκουν χόμπι, ακούν μουσική και γενικά τους αρέσουν πράγματα που αρέσουν και στους φίλους τους. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που νιώθουν μία ανασφάλεια όσων αφορά αυτό. Οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις, πληγώνονται που τα έφηβα παιδιά τους, ακούν περισσότερο τους φίλους από ότι τους ίδιους τους γονείς.

Οι γονείς πληγώνονται ακόμη περισσότερο, όταν βλέπουν τα παιδιά τους, να δείχνουν να βαριούνται όταν είναι μαζί με τους γονείς και να ανυπομονούν να βγουν με τους φίλους τους. Γιατί τα παιδιά στην εφηβεία βάζουν τους φίλους τους πάνω από όλα; Είναι φυσιολογικό ή κάτι κάνουν λάθος οι γονείς; Διαβάστε παρακάτω:

Τα παιδιά στην εφηβεία συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομηλίκους

Όλοι οι άνθρωποι λίγο ή πολύ συγκρίνουμε τον εαυτό μας με συνομηλίκους μας. Αυτή η ηλικιακή φάση όμως, είναι πιο έντονη στην παιδική ηλικία και στην συνέχεια στην εφηβεία. Οι έφηβοι λοιπόν, προσπαθώντας να διαμορφώσουν την δική τους προσωπικότητα, να διαφοροποιηθούν και να κάνουν φίλους συγκρίνονται με άλλους.

Η πρώτη φάση της κοινωνικής σύγκρισης ξεκινάει με τους έφηβους να παρατηρούν άλλους έφηβους, που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις φιλίες τους. Προσπαθούν να αντιγράψουν την μουσική που ακούν εκείνοι οι έφηβοι. Να έχουν παρόμοια συμπεριφορά. Να έχουν χιούμορ και να κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα.

Αυτή η φάση της κοινωνικής σύγκρισης, θα πάρει αρκετό καιρό, μέχρι το έφηβο παιδί μας, να ξεκινήσει να νιώθει ασφάλεια με αυτό που πραγματικά είναι. Στην συνέχεια οι έφηβοι περνούν στο επόμενο στάδιο της κοινωνικής σύγκρισης.

Σε αυτό το στάδιο, οι έφηβοι ξεκινούν να καταλαβαίνουν ποιοι πραγματικά είναι. Ποιο είδος μουσικής τους αρέσει στ’ αλήθεια, ποιους ανθρώπους θέλουν να έχουν κοντά τους, ποια μορφή διασκέδασης είναι η αγαπημένη τους. Σε αυτό το στάδιο, οι έφηβοι θέλουν να έχουν στο πλάι τους, αποκλειστικά άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Τα παιδιά που διανύουν αυτή την φάση της εφηβικής ηλικίας θα πουν συχνά ότι οι κολλητοί τους, είναι οι μόνοι που τους καταλαβαίνουν απόλυτα. Νιώθουν ότι η φιλία με τους κολλητούς τους, θα κρατήσει για πάντα. Πιστεύουν ότι είναι τυχεροί που κατάφεραν να βρουν τόσο καλούς φίλους σε μία τόσο δύσκολη εποχή.

Συνήθως έχουν δύο κολλητούς φίλους και πάρα πολλούς καλούς φίλους. Οι καλοί φίλοι στην εφηβεία, συνήθως μένουν στις ζωές των παιδιών μας, για 1-2 χρόνια. Σε αυτήν την εφηβική φάση είναι που τα παιδιά ξεκινούν να εμπιστεύονται αποκλειστικά τους φίλους τους, για ζητήματα που αφορούν το ντύσιμο, το χτένισμα, τα ερ@τικά.

Από την άλλη υπολογίζουν ακόμη την άποψη των γονιών τους όσων αφορά την εκπαίδευσή τους, τα οικονομικά τους πλάνα και τα επαγγελματικά σχέδια. Αν και πολύ συχνά, επηρεάζονται και από φίλους τους, όσων αφορά τις σπουδές τους. Δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που θέλουν να περάσουν μαζί με τον κολλητό τους στην ίδια πόλη, για να μην χωριστούν.

Τέλος οι έφηβοι σε αυτή την φάση, θα διαλέξουν παιδιά που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, τους αρέσουν κοινές δραστηριότητες, παιδιά που θα τους κάνουν να νιώθουν ίσοι μέσα στην παρέα και φυσικά ανθρώπους που θα μπορούσαν να εμπιστευτούν. Στην εφηβεία οι περισσότερες φιλίες λήγουν, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.

Γιατί οι φίλοι είναι πάνω από όλα στην εφηβεία;

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μετάβαση ενός ανθρώπου στην εφηβεία είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Το παιδί καλείται από το Δημοτικό, να πάει στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Και αυτό είναι μία μεγάλη αλλαγή. Τα παιδιά λοιπόν πιέζονται και έχουν ανάγκη συνομηλίκους, που να περνούν τα ίδια προβλήματα.

Με τους συνομηλίκους στο πλάι τους, τα παιδιά νιώθουν ότι η μετάβαση από το ένα σχολικό περιβάλλον στο άλλο, είναι πιο εύκολη, ακόμη κι αν το κάθε σχολικό περιβάλλον έχει τις δικές του απαιτήσεις. Έτσι οι έφηβοι πασχίζουν να βρουν φίλους που θα τους στηρίξουν. Και σίγουρα μόνο οι συνομήλικοι, μπορούν να καταλάβουν ακριβώς το…δράμα ενός εφήβου.

Οι φίλοι στην εφηβεία μπορεί να είναι μία πολύ καλή επιρροή για τα έφηβα παιδιά μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που έγιναν καλύτεροι μαθητές εξαιτίας των φίλων τους. Τα παιδιά στην εφηβεία, μαθαίνουν το ένα από το άλλο, πως να χειρίζονται πιο ώριμα τις καταστάσεις.

Πολλά παιδιά αποφασίζουν εξαιτίας των φίλων τους να γίνουν πιο διεκδικητικοί, να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να ορθώνουν το ανάστημά τους σε αυτά που νιώθουν ότι τα καταπιέζουν και τα αδικούν. Από την άλλη βέβαια οι φίλοι μπορεί να είναι και κακή επιρροή στην εφηβεία.

Κάπνισμα, αλκοόλ, ψέματα στους γονείς για σημαντικά ζητήματα και επιπόλαιες σ3ξουαλικές σχέσεις είναι μερικά από τα αρνητικά, που μπορεί τα παιδιά στην εφηβεία να αντιγράψουν το ένα το άλλο. Συνήθως αυτές οι κακές συνήθειες, γίνονται ύστερα από πίεση των συνομηλίκων.

Συνήθως οι έφηβοι που πέφτουν θύματα τέτοιων καταστάσεων, είναι παιδιά που δεν είχαν την κατάλληλη αποδοχή από την οικογένεια και τους προηγούμενους φίλους. Είναι έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολία στην κοινωνικοποίηση, ενώ πολλές φορές έχουν χαμηλές σχολικές επιδόσεις.

Έτσι προσπαθώντας να γίνουν ένα με το σύνολο και να νιώσουν πιο αποδεκτοί, αποφασίζουν να γίνουν έρμαια της κάθε πρότασης που θα πέσει στο τραπέζι. Είτε καλή είτε κακή. Και τις περισσότερες φορές δυστυχώς σε τέτοιες φάσεις, η πρόταση είναι πάντα κακή.

Οι έφηβοι που έχουν ισχυρή προσωπικότητα μπορεί να έρθουν σε επαφή με κακές επιρροές. Όμως τις περισσότερες φορές αυτοί οι έφηβοι ξέρουν να πουν “όχι” σε κάτι που θεωρούν λάθος. Και αυτό είναι μία πολύ σημαντική άμυνα. Οι έφηβοι με προσωπικότητα δεν επηρεάζονται από τους γύρω τους. Κάνουν αυτά που και οι ίδιοι θεωρούν σωστά.

Οι γονείς τι ρόλο πρέπει να παίξουν στην εφηβεία των παιδιών τους;

Οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά στην εφηβεία, είτε από ανασφάλεια είτε από ανησυχία, ενοχλούνται που τα παιδιά τους, επηρεάζονται τόσο πολύ από τους φίλους τους. Σε πολλές περιπτώσεις πιστεύουν ότι το έφηβο παιδί τους, έχει μπλέξει με κακές παρέες και οι ίδιοι σαν γονείς, δεν έχουν καμία εξουσία πάνω του.

Καταρχάς οι γονείς δεν πρέπει να έχουν εξουσία πάνω στα παιδιά τους. Οι έφηβοι μπορεί να δίνουν περισσότερη σημασία στην γνώμη των φίλων τους, όμως η γνώμη των γονιών συνεχίζει να τους επηρεάζει, ακόμη κι αν δεν το δείχνουν. Έτσι σαν γονείς μην σταματήσετε να έχετε επικοινωνία μαζί τους.

Τα έφηβα παιδιά σας θα πρέπει να ξέρουν ότι εσείς σαν γονείς τα αγαπάτε, τα καταλαβαίνετε και θα είστε πάντα δίπλα τους όταν το χρειαστούν. Αν βρίσκονται σε κίνδυνο, αν νιώθουν ότι έχουν μπλέξει, εσείς θα είστε πάντα εκεί να τα στηρίξετε και να τα βοηθήσετε.

Επίσης πολλοί γονείς βιώνουν το χάσμα γενεών. Θα πρέπει λοιπόν σαν γονείς να ενημερώνεστε για τα θέματα που απασχολούν τώρα την νεολαία. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε την μουσική που ακούει ο έφηβος και τα ενδιαφέροντά του με έναν…ψηλομύτικο τρόπο.

Προσπαθήστε να αφουγκραστείτε τις ανησυχίες του, τα ενδιαφέροντά του, αυτά που του αρέσουν να κάνει. Αλλάξτε ακόμη και τον τρόπο που του μιλάτε, προσαρμόζοντάς τον, στα δικά του γούστα, έτσι ώστε να ανοίξετε νέες οδούς επικοινωνίας.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να χάσετε πλήρως τον εαυτό σας μέσα σε αυτό. Τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ο εαυτός του, απλά οφείλει να είναι ανοιχτός και στην βελτίωση εκείνου του εαυτού.

Επίσης οι γονείς καλό θα ήταν να παρακινούν τα έφηβα παιδιά τους σε νέες δραστηριότητες. Οι φιλίες στην εφηβεία είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και πρέπει το παιδί σας να έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θα διευρύνει τους κοινωνικούς του ορίζοντες και δε θα μείνει εύκολα μόνο του σε μία τόσο δύσκολη ηλικιακή φάση.

Αν από την άλλη αν  οι γονείς νιώθουν ότι το έφηβο παιδί τους κάνει παρέα με άτομα που είναι κακές επιρροές, η λύση δεν είναι να κατηγορούν διαρκώς τους φίλους τους στα παιδιά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνετε ακόμη περισσότερο το έφηβο παιδί σας από το πλάι σας.

Προσπαθήστε να μιλήσετε με το έφηβο παιδί σας, για συμπεριφορές που θεωρείτε σωστές και λάθος. Επιχειρηματολογήστε σύμφωνα με δικά σας βιώματα ή και όχι, για ποιον λόγο μερικές συμπεριφορές δεν είναι σωστό να γίνονται στην εφηβεία ή και σε καμία ηλικιακή φάση.

Με αυτόν τον τρόπο βάζετε σε σκέψεις το έφηβο παιδί σας, το αφήνετε να τοποθετηθεί κι εκείνο επί του θέματος και παράλληλα δεν του προκαλείται οργή. Αν ένα παιδί νιώσει ότι κριτικάρετε τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του, δεν πρόκειται να ακούσει αυτά που έχετε να του πείτε, Θα ξεκινήσει να βγάζει μπροστά τις άμυνές του.

Τέλος, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι τα παιδιά με την σωστή καθοδήγηση έχουν την αίσθηση του εαυτού τους και μπορούν και τα ίδια να ορίσουν “κόκκινες γραμμές” . Γι’ αυτό μην προσπαθείτε απροκάλυπτα να πατρονάρετε το παιδί σας, Δώστε του τα σωστά εφόδια από το σπίτι, για να μπορεί από μόνο του να ξεχωρίσει το σωστό και το λάθος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Photo via: psychologynow.gr