Close

Tροφές που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί μέχρι το θάνατο

Tροφές που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί μέχρι το θάνατο

Κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά αποτελέσματα στα μωρά  και ίσως είναι πολύ πιο βλαβερές από τι φανταζόμαστε..

Αλάτι

Το αλάτι που υπάρχει ήδη στο μητρικό γάλα ή φόρμουλα είναι αρκετό για τα μωρά. Το αλάτι λαμβάνεται από μωρά μέχρι ενός έτους από τις ίδιες τις τροφές που τρώει και δεν πρέπει να μπαίνει επιπλέον στο φαγητό του. Για παράδειγμα ένα μωρό που είναι δέκα μηνών και τρώει κοτόπουλο αλεσμένο με διάφορα λαχανικά, παίρνει την ποσότητα που χρειάζεται σε νάτριο καθώς τόσο το κρέας όσο και τα λαχανικά περιέχουν με φυσικό τρόπο το νάτριο.
Τι να προσέξετε: Να θυμάστε ότι το αλάτι μπορεί να είναι κρυμμένο σε πολλά τυποποιημένα προϊόντα. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε μπουκάλια με νερό σιγουρευτείτε ότι το νερό δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε 

 
Τι μπορεί να συμβεί;
Τα νεφρά των μωρών δεν είναι σε θέση να χειριστούν πάρα πολύ αλάτι, έτσι το αλάτι μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη.καθώς δεν είναι ακόμα τόσο ώριμα για να διυλίσουν το επιπλέον αλάτι.

Μέλι

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση προκαλείται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Αυτό το βακτήριο παράγει μια τοξική ουσία που εμπλέκεται στη διαβίβαση των νευρικών ώσεων προς τους μυς, με συνέπεια την παράλυση. Η αλλαντίαση είναι σπάνια λοίμωξη. Μπορεί να πλήξει βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, οπότε και καλείται βρεφική αλλαντίαση.

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με σπόρια του Clostridium botulinum, πρόβλημα που προκύπτει συνήθως όταν η τροφή δεν συντηρείται σωστά. Η αλλαντίαση δεν είναι μεταδοτική. Στη βρεφική αλλαντίαση, συχνά δεν γνωρίζουμε από ποιες πηγές προέρχονται τα σπόρια του Clostridium botulinum. Μια γνωστή πηγή είναι το μέλι, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το δίνετε στο μωρό σας.

Πώς εκδηλώνεται η αλλαντίαση;

Στη βρεφική αλλαντίαση, τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα, η υπνηλία, η ανορεξία, το άτονο κλάμα και η αποδυνάμωση των οφθαλμικών μυών. Η αποδυνάμωση μπορεί να πλήξει κι άλλες μυϊκές ομάδες και να προκαλέσει γενική αδυναμία και ατονία.
Στα μεγαλύτερα παιδιά, τα συμπτώματα εξελίσσονται με πιο γοργό ρυθμό. Η αποδυνάμωση ξεκινά από το κεφάλι και κινείται καθοδικά. Η αριστερή πλευρά πλήττεται εξίσου με τη δεξιά. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι η διπλωπία, η θολωμένη όραση, η ξηροστομία και η δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία. Συνήθως, καταλήγουν σε γενικευμένη αποδυνάμωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλαντίαση;

Τα παιδιά που εμφανίζουν αλλαντίαση, χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται. Υπάρχει ένα ειδικό φάρμακο για την καταπολέμηση της τοξικής ουσίας που παράγει το Clostridium botulinum, το οποίο ωστόσο συνιστάται μόνο σε ειδικές περιστάσεις, εξαιτίας των ενδεχόμενων παρενεργειών του.

 
Σπανάκι, τεύτλα, γογγύλια, λάχανο και καρότο

Τι να κάνω;
Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα .
Τέτοια λαχανικά είναι:
Σπανάκι
Λάχανο
Τεύτλα
Γογγύλια
Μπρόκολο
Καρότα
Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα . Στην πραγματικότητα, η γενική σύσταση είναι να αποφευχθεί το σπανάκι και τα παντζάρια μέχρι το μωρό να γίνει 1 χρονών, αλλά όλες οι μελέτες που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα νιτρικά περισσότερο ή λιγότερο εξαφανίζεται γύρω στην ηλικία των 4 μηνών.
Παρόλα αυτά, καλό είναι να είστε προσεκτικοί!
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα βιολογικά λαχανικά είναι χαμηλότερα σε νιτρικά άλατα από τα συμβατικά λαχανικά.
Τα επίπεδα νιτρικών επηρεάζονται επίσης από το πόσο είναι εκτεθιμένες οι τροφές:

Μην αποθηκεύετε τις προπαρασκευασμένες τροφές από αυτά τα λαχανικά για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.
Τέλος, μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό για να μαγειρέψετε την τροφή για το μωρό σας, εκτός εάν η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα έχει ελεγχθεί

 
Τι μπορεί να συμβεί;
Τα νιτρικά άλατα μπορεί να είναι επιβλαβής για βρέφη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση νιτρικών αλάτων μπορεί να αποτρέψει το οξυγόνο που μεταφέρεται σωστά στο αίμα του μωρού σας. Αυτή η ασθένεια ονομάζεται επίσης «μεθαιμοσφαιριναιμία.»
Απλά να είστε προσεκτικοί στην αρχή και το μωρό σας θα είναι μια χαρά!
 
 
 
Ξηροί καρποί

Τι να κάνω;
Αποφύγετε την παροχή διαφόρων ειδών των ξηρών καρπών στο μωρό σας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.
Τι μπορεί να συμβεί;
Ξηροί καρποί θα πρέπει να αποφευχθεί για δύο λόγους:
Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία,
Πρόκειται για ένα δυνητικό κίνδυνο πνιγμού.
 
 
 
Το αγελαδινό γάλα

Τι να κάνω;
Όταν το μωράκι σας γίνει ενός έτους, μπορείτε να ξεκινήσετε να του δίνετε αγελαδινό γάλα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε το θηλασμό .οι περισσότερες χώρες συνιστούν την αποφυγή του αγελαδινού γάλακτος  κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού.
Στις ΗΠΑ, η γενική σύσταση είναι να ξεκινήσετε με μικρές μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, όταν το μωρό είναι 9 μηνών και να περιμένετε για το αγελαδινό γαλα μέχρι να πάει ενος χρονων
Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα λενε οτι πρέπει να αποφύγονται τελείως για τα μωρά. Παρέχουν πολύ μεγάλη πρωτεΐνη, κάλιο, νάτριο και όχι και αρκετές θερμίδες για το βρέφος. Τα παιδιά χρειάζονται το λίπος και για τη σωστή ανάπτυξη και την ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου.
 
Τι μπορεί να συμβεί;
Τα βρέφη που τρέφονται με πλήρες αγελαδινό γάλα λαμβάνουν ανεπαρκείς ποσότητες της βιταμίνης Ε, σιδήρου, και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επίσης, λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, νατρίου, καλίου . Αυτά τα επίπεδα μπορεί να είναι πολύ υψηλα για το πεπτικό σύστημα του  μωρού. Επιπλέον, η πρωτεΐνη και το λίπος του αγελαδινού πλήρες γάλακτος είναι δύσκολη στην αφομοιώση και την απορροφήση.
Οι πιο προφανείς συνέπειες είναι στα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. Τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως  βρέφη που ξεκίνησαν το αγελαδινό γάλα σε ηλικία των έξι μηνών εχούν συχνά  μειωμένα επίπεδα σιδήρου  .
Επίσης, μερικά μωρά μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστούν την πρωτεΐνη του γάλακτος.Εάν το μωρό σαςέχει πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας!
 
Παστεριωμένο γάλα

Τι να κάνω;
Μην δίνετε παστεριωμένο γάλα στο μωρό σας, στην πραγματικότητα ουτε καν στο μικρό παιδί σας .

Τι μπορεί να συμβεί;
Όταν το γάλα παστεριώνεται, δηλαδή θερμαίνεται, τα βακτήρια που μπορεί να είναι στο γάλα πεθαίνουν(ολα ομως??). Ορισμένα βακτήρια, για παράδειγμα, Ε. coli, είναι γνωστό ότι προκαλλούν στα βρέφη και στα μικρά παιδιά σοβαρή διάρροια.
 
Σιτάρι

Τι να κάνω;
Αυτό είναι λίγο δύσκολο, γιατί οι συστάσεις διαφέρουν μεταξύ των χωρών.
Η πιο πρόσφατη σύσταση που έχω διαβάσει είναι να αρχίσει σιγά-σιγά – πολύ αργά) με σιτάρι, ενώ θηλάζει ακόμη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 έδειξε ένα χαμηλότερο ποσοστό της κοιλιοκάκης σε οικογένειες με ιστορικό της νόσου, όταν η γλουτένη εισήχθη στο μωρό μεταξύ 3 και 7 μηνών.
Έχω επίσης διαβάσει σε πολλά σημεία την παλαιότερη σύσταση οτί  τα προϊόντα σίτου να εισαγχούν όταν το παιδί είναι περίπου 10 μηνών.
Δεδομένου ότι οι συστάσεις διαφέρουν τόσο πολύ, μιλήστε με το γιατρό του μωρού σας .

Τι μπορεί να συμβεί;
Το μωρό σας μπορεί να αναπτύξει δυσανεξία στη γλουτένη , που ονομάζεται επίσης κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική ασθένεια που καταστρέφει το λεπτό έντερο και επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχτούν τη γλουτένη, που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.
Δυσανεξία στη γλουτένη είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αλλά εάν το μωρό σας έχει διάρροια, δύσοσμα κόπρανα, δεν παίρνει βάρος και ίσως να έχει πρησμένη κοιλιά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό. Η τάση για να πάρει την ασθένεια είναι κληρονομική.
 
Ψάρια, αυγό και εσπεριδοειδή

Τι να κάνω;
Μπορεί να θέλετε να αρχίσετε σιγά-σιγά με αυτά τα τρία τρόφιμα.
Και πάλι συστάσεις διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Μερικοί λένε ότι αυτά είναι τρόφιμα πρεπει να αποφευχθούν έως ότου το μωρό είναι ενός έτους, άλλοι λένε ότι είναιενταξει να εισαγάγουν αυτές τις τροφές σε κάποιο σημείο μεταξύ 8 μηνών και 1 έτους.
Όσον αφορά τα ψάρια, βεβαιωθείτε ότι το ψάρι που θα επιλέξετε να μην έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Επίσης, να ξεκινήσουν με «λευκοσάρκα» είδη ψαριών, όπως, ο βακαλάος, δεδομένου ότι αυτος θεωρείται  ως ο λιγότερο αλλεργιογόνος.
 
Τι μπορεί να συμβεί;
Αυτές οι τροφές είναι αλλεργιογόνες.. Αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι από ήπια έως θανατηφόρα! Το τελευταίο κυρίως από τα οστρακοειδή αν και όχι συχνές.

 

Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά είναι ένας πολύ υγιεινός τρόπος να νοστιμίσει χωρίς θερμίδες το γεύμα ενός ενήλικου, αλλά εννοείται πως δεν ισχύει το ίδιο και για τα μωρά.

Γιατί είναι απαγορευτικά:

Το πεπτικό σύστημα ενός μωρού μέχρι αυτή την ηλικία δεν έχει ωριμάσει τόσο για να δέχεται κάτι τόσο έντονο σαν τροφή. Τα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και γαστρίτιδα σε ένα μωρό μέχρι ενός έτους.