Σε έξαρση και φέτος ο ιός κοξάκι στα παιδιά. Έντρομοι οι γονείς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, ειδικότερα εκείνων μικρότερης ηλικίας. Μάθετε ποιες είναι οι ανησυχητικές παρενέργειες, τα συμπτώματα, αλλά και πως να τα προστατεύσετε.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την συγκεκριμένη περίοδο, ο ιός Κοξάκι βρίσκεται σε έξαρση, γεγονός που προκαλεί την έντονη ανησυχία των γονιών. Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στον συγκεκριμένο ιό , με τον κίνδυνο μόλυνσης, βέβαια, να είναι μεγαλύτερος στα παιδιά μέχρι 5 ετών.
Ο ιός Κοξάκι πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος μπορεί εύκολα να μεταδοθεί και από την μητέρα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα. Στο γεγονός ότι είναι τόσο μεταδοτικός, ευθύνεται η τρομερή έξαρση που παρουσιάζει ανά περιόδους, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνονται μικρά παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τρόποι μετάδοσης του ιού
Ο ιός Κοξάκι ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών, ζει στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
Εγκεφαλικό στα παιδιά : Τι μπορεί να το προκαλέσει και πως αντιμετωπίζεται -Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς
Τα συμπτώματα του ιού
Τα συμπτώματα του ιού μπορούν εύκολα να παρερμηνευθούν, αφού μοιάζουν αρκετά με εκείνα της ανεμοβλογιάς. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ορισμένα παιδιά ή και ενήλικες να μην εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα αλλά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν όσους έρχονται σε επαφή. Σε περιπτώσεις όμως που οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Υψηλό πυρετό
- Πονοκέφαλο
- Πόνους στο σώμα, αίσθημα κακουχίας
- Πονόλαιμο
- Ανορεξία
- Ναυτία
- Φλύκταινες στο λαιμό, τη γλώσσα, τα ούλα
- Κνησμώδη εξανθήματα (συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα)
- Αιμορραγική επιπεφυκίτιδα
αλλά και πιο σοβαρές παθήσεις όπως η ιογενής μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα, η περικαρδίτιδα και η μυοκαρδίτιδα.
Θεραπεία του ιού Κοξάκι
Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για προστασία έναντι του συγκεκριμένου ιού και η θεραπεία αφορά κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Όπως είναι, λοιπόν, λογικό, οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αναλγητικά και αντιπυρετικά.
Βακτήρια σε παιδικούς σταθμούς αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος
Ενώ, θα ήταν φρόνιμο, οι ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση όξινων ή αλμυρών φαγητών ώστε να μην ερεθίζουν τα στοματικά έλκη.
Πρόληψη του ιού
Η πρόληψη παίζει ίσως τον σημαντικό ρόλο στην προστασία έναντι του ιού. Οι τρόποι να προστατευτεί κανείς από τον ιό είναι:
Αστιγματισμός στα παιδιά: Πως να τον αναγνωρίσετε ποια τα συμπτώματα και πως να τον αντιμετωπίσετε
- Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών
- Συχνό καθάρισμα και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τα οποία έρχεται σε επαφή ένα παιδί
- Αποφυγή αγγίγματος του στόματος, των ματιών, της μύτης και των αυτιών χωρίς προηγούμενο πλύσιμο των χεριών
- Αποφυγή συνάντησης με άλλους ασθενείς.
Ο χρόνος επώασης του ιού Κοξάκι είναι συνήθως 3-5 ημέρες ενώ η νόσηση διαρκεί περίπου 7-10 ημέρες.
Ακόμη κι αν εσείς ή τα παιδιά σας νοσήσετε από τον ιό Κοξάκι, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, αφού με τις οδηγίες του προσωπικού σας ιατρού, θα καταφέρετε να επιτύχετε πλήρη ίαση. Το μόνο που απαιτείται, είναι να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες πρόληψης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η νόσηση εσάς και των οικείων σας
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματoς κι απαίτησης.