Close

Ποιος είναι ο Jonathan Galindo που ωθεί παιδιά στην αυτοκτονία;

Ποιος είναι ο Jonathan Galindo που ωθεί παιδιά στην αυτοκτονία;_

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε ποιος είναι ο μυστηριώδης Jonathan Galindo που σπρώχνει παιδιά στην αυτοκτονία. Μία είδηση που συντάραξε το πανελλήνιο ήταν η αυτοκτονία του 15χρονου παιδιού από το Κερατσίνι. Ο 15χρονος, έδωσε τέλος στην ζωή του εξαιτίας του παιχνιδιού “Μπλε Φάλαινα” .

Το διαδίκτυο είναι ένα μέρος όπου μικροί και μεγάλοι έχουν πρόσβαση στα πάντα. Μουσική, παιχνίδια, φωτογραφίες, πληροφορίες για ό,τι μπορείς να φανταστείς, συνταγές μαγειρικής κι άλλα. Όμως το διαδίκτυο μερικές φορές δεν είναι τόσο αθώο.

Δείτε ακόμα : Κερατσίνι αυτοκτονία 15χρονου: Το παιχνίδι Μπλε Φάλαινα τον οδήγησε στον θάνατο;

Γι’ αυτό παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και αστυνομικοί σε όλες τις χώρες του κόσμου προειδοποιούν τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία να σερφάρουν στο internet κι όταν το κάνουν, να έχουν πλήρης επίβλεψη σε αυτά που αναζητούν τα παιδιά στο διαδίκτυο αλλά και με αυτούς που μιλάνε.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποιος είναι ο μυστηριώδης Jonathan Galindo που φαίνεται πως σπρώχνει μικρά παιδιά στην αυτοκτονία. Ένα άρθρο που είναι πολύ σημαντικό να διαβαστεί έτσι ώστε σαν γονείς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Διαβάστε παρακάτω: 

Το διαδίκτυο και τα παιδιά

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο όταν δημιουργήθηκε το διαδίκτυο, οι άνθρωποι που το δημιούργησαν είχαν στο μυαλό τους ότι το διαδίκτυο θα μας φέρει πιο κοντά. Είχαν στο μυαλό τους ότι το διαδίκτυο θα μας λύσει τα χέρια. Κι όντως έτσι έγινε.

Τα παιδιά δεν χρειάζεται πια να σπαταλούν ώρες ολόκληρες στις βιβλιοθήκες των πόλεων και των χωριών τους για να βρουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Στο διαδίκτυο υπάρχουν όλα αυτά που αναζητάς από τρεις και τέσσερις διαφορετικές πηγές.

Δείτε ακόμη Aλήθειες και ψέματα για τη «μπλε φάλαινα» στο διαδίκτυο

Στο διαδίκτυο έχεις την δυνατότητα να γνωρίσεις ανθρώπους από την άλλη μεριά του πλανήτη. Ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες δε θα γνώριζες ποτέ όμως είναι αρκετά ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Στο διαδίκτυο έχεις την δυνατότητα να μοιραστείς κοινούς προβληματισμούς και κοινά χόμπι στις ομάδες του Facebook.

Όντως μέσα από το διαδίκτυο ερχόμαστε πιο κοντά και όντως μέσα από το διαδίκτυο, η διασκέδαση είναι πιο μεγάλη και με περισσότερες επιλογές, από ότι χωρίς το διαδίκτυο. Όμως το διαδίκτυο αποτελείτε από ανθρώπους.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, όμως όσο επικίνδυνος είναι ο έξω κόσμος άλλο τόσο επικίνδυνο είναι και το internet.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, το διαδίκτυο είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Γιατί βρισκόμενοι πίσω από την ασφάλεια του υπολογιστή μας, νιώθουμε πιο άνετοι να μοιραστούμε προσωπικά δεδομένα.

Δείτε ακόμη Among us: Ο σοβαρός κίνδυνος που απειλεί τα παιδιά μας

Να μοιραστούμε προσωπικά δεδομένα με ανθρώπους και πλατφόρμες που δεν γνωρίζουμε. Νιώθουμε άνετα να μιλήσουμε τον οποιοδήποτε άγνωστο. Κάτι που στον έξω κόσμο δε θα κάναμε τόσο εύκολα. Γιατί ο κάθε άγνωστος στο διαδίκτυο μπορεί να φτιάξει το ιδανικό προφίλ και να μας παραπλανήσει.

Στον έξω κόσμο μία κακή φυσιογνωμία δύσκολα κρύβεται. Αλλά ακόμη κι αν ένα προφίλ είναι παράξενο, μπορεί εμείς να μην έχουμε τα κριτήρια να το ξεχωρίσουμε. Κι εδώ φτάνουμε στα παιδιά. Έχουμε πει εκατοντάδες φορές ότι το διαδίκτυο δεν είναι για τα παιδιά.

Καταρχάς είναι λυπηρό να βλέπεις μ@ρά, νήπια και παιδιά Δημοτικού να μην παίζουν πλέον μεταξύ τους, αλλά να είναι με ένα κινητό στο χέρι.

Ποιος είναι ο Jonathan Galindo που ωθεί παιδιά στην αυτοκτονία;

Κι αυτό γινόταν πολύ πριν την καραντίνα. Το κάθε πράγμα έχει την ηλικία του και σίγουρα οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν φτιάχτηκαν για παιδιά.

Κι ακόμη κι αν τώρα πολλές εταιρίες έφτιαξαν ηλεκτρονικές συσκευές για παιδιά, το έκαναν μόνο και μόνο για να κερδίσουν πελάτες και όχι επειδή αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές όντως προσφέρουν κάτι στα παιδιά μας. Εκτός αυτού το διαδίκτυο είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος για τα παιδιά.

Δείτε ακόμη Fortnite: Το παιχνίδι «μάστιγα» στο διαδίκτυο  Τουλάχιστον 20 θύματα

Τα παιδιά δεν έχουν ακόμη την κριτική σκέψη να ξεχωρίσουν ένα κακό με ένα καλό προφίλ. Εύκολα πέφτουν θύμα του κάθε αλήτη που θα μιλήσει στην γλώσσα τους και θα τα χειριστεί. Ακόμη και στο Among Us, ένα παιχνίδι που το παίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και τίποτα κακό δεν έχει, για τα παιδιά αποδείχθηκε επικίνδυνο.

Γιατί στο Among Us υπάρχει live chat room κι εκεί πολλοί γίνονται προσβλητικοί έως και τρομαχτικοί με τους αντιπάλους. Ένας ενήλικας μπορεί να το διαχειριστεί αυτό. Ένα παιδί όχι. Επικίνδυνα challenges λοιπόν, που τα παιδιά γοητεύονται από αυτά.

Επικίνδυνα παιχνίδια όπου έρχονται μικρά παιδιά σε επαφή με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, που μπορεί να έχουν πονηρούς σκοπούς. Ένας ολόκληρος επικίνδυνος κόσμος για ένα παιδί που θα μιλήσει με τον πάσα ένα, μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού του.

Θα επέτρεπες ποτέ σε έναν άγνωστο να μπει μέσα στο σπίτι σου, να κάτσει δίπλα στο παιδί σου και να προσπαθήσει να του μιλήσει χωρίς να τον ξέρεις;

Τότε γιατί επιτρέπεις μέσω διαδικτύου ο κάθε άγνωστος να μιλάει με το παιδί σου και να μαθαίνει πληροφορίες για εκείνο και την οικογένειά του.

Θα επέτρεπες ποτέ σε έναν άγνωστο να δώσει καραμέλες στο παιδί σου και να το πάρει μία βόλτα; Τότε γιατί επιτρέπεις σε έναν άγνωστο να ζητάει από το παιδί φωτογραφίες, κάτω από την μύτη σου; Επειδή βρισκόμαστε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, δεν σημαίνει ότι είμαστε και ασφαλείς. Ο κίνδυνος παραμένει και είναι πολύ πιο ύπουλος.

Η μπλε φάλαινα

Πριν λίγα χρόνια λοιπόν η μπλε φάλαινα κατάφερε να μπει σε χιλιάδες σπίτια ανήλικων παιδιών και να προκαλέσει την φρίκη στα παιδιά και στους γονείς τους. Η μπλε φάλαινα ήταν ένα challenge όπου τα παιδιά έπαιρναν μέρος σε αυτό.

Σε αυτό το challenge λοιπόν, ο δημιουργός υποσχόταν στα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα, ότι θα τα οδηγήσει στην αυτοκτονία με πιο ομαλό τρόπο. Τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα λοιπόν έμπαιναν σε αυτό το challenge με σκοπό να αυτοκτονήσουν.

Έπαιρναν μέρος σε διάφορες αποστολές που η μία γινόταν πιο δύσκολη από την άλλη. Τα παιδιά εκβιάζονταν από το challenge κι ακόμη κι εκείνα που άλλαζαν γνώμη, φοβόντουσαν να σπάσουν τον κύκλο. Χιλιάδες παιδιά έχασαν την ζωή τους.

Ο δημιουργός του challenge πιάστηκε από τις αστυνομικές αρχές και θυμάμαι σαν τώρα τη δήλωσή του. Πίστευε ότι τα άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα είναι αποβράσματα και πιάνουν τόπο στην κοινωνία. Γι’ αυτό ήθελε να τα βοηθήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους, μία ώρα αρχύτερα.

Η μπλε φάλαινα εξαφανίστηκε από τότε, παρόλο που πολλά fake news προσπάθησαν να την αναβιώσουν. Φαίνεται όμως πως ο 15χρονος από το Κερατσίνι, που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν λίγες μέρες, έδωσε τέλος στη ζωή του εξαιτίας της μπλε φάλαινας.

Ο μυστηριώδης Jonathan Galindo

Ποιος είναι ο Jonathan Galindo που ωθεί παιδιά στην αυτοκτονία;

Τον τελευταίο καιρό λοιπόν χρήστες του διαδικτύου αναφέρουν ότι ξεκίνησε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο άλλο ένα άρρωστο challenge που βαδίζει στα χνάρια της μπλε φάλαινας. Εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα στην καραντίνα.

Αυτή η πρόκληση λοιπόν, υποβάλει στους συμμετέχοντες μερικές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που θα δώσουν, υποχρεώνει τους χρήστες να τιμωρηθούν σωματικά, αν το ζητήσουν. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να ζητήσει να κάνει κακό στον εαυτό του και μετά είναι υποχρεωμένο να το κάνει.

Η Κέλλυ Ιωάννου είναι διευθύντρια στο CSI Institute – Κλινική Εγκληματολόγος, και για τουλάχιστον έναν χρόνο σύμφωνα με την ίδια το προφίλ Jonathan Galindo δημιουργεί ανησυχίες στους γονείς. Ειδικά οι γονείς των νεαρών αγ@ριών φαίνεται πως ανησυχούν περισσότερο.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα λοιπόν οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με την πραγματική ταυτότητα αυτού του ανατριχιαστικού προφίλ.

Το πρόσωπο του προφίλ του Jonathan Galindo είναι μία γνωστή και τρομαχτική εικόνα που αναδημοσίευετε ανά καιρούς στο διαδίκτυο.

https://twitter.com/asheirian/status/1278733783483678722?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1367214366353989633%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.irafina.gr%2Faftoktonia-15chronou-mathiti-o-mystiriodis-jonathan-galindo-pou-sprochnei-paidia-stin-aftoktonia%2F

Είναι κάτι μεταξύ σε άνθρωπο και σκύλο, με μία στρογγυλή μαύρη μύτη, ένα τεράστιο και απόκοσμο ανθρώπινο χαμόγελο και μακριά μαύρα αυτιά.

Οι λογαριασμοί με το όνομα Jonatha Galindo λοιπόν, βρίσκουν παιδικά προφίλ στο Instagram, στο Facebook, στο TikTok και στέλνουν μήνυμα στα παιδιά με σκοπό να παίξουν το παιχνίδι.

Οι προκλήσεις ξεκινούν στην αρχή να είναι πολύ εύκολες και καθόλου επικίνδυνες.

https://twitter.com/bone_wagon/status/1367274338160902149?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1367274338160902149%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.irafina.gr%2Faftoktonia-15chronou-mathiti-o-mystiriodis-jonathan-galindo-pou-sprochnei-paidia-stin-aftoktonia%2F

Ζητούν για παράδειγμα από τα παιδιά να ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας ή να παρακολουθήσουν μία τρομαχτική ταινία. Καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται όμως οι προκλήσεις γίνονται όλο και πιο σοβαρές. Οι παίκτες καλούνται να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτιρίου.

Πληροφορίες μας λένε ότι σαν στόχο το παιχνίδι θέλει να φέρει τους παίκτες σε σημείο να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Η μάσκα δημιουργήθηκε από τον παραγωγό κινηματογραφικών ειδικών εφέ Samuel Canini, το 2012, αλλά έκτοτε οι εικόνες του χαρακτήρα έχουν ληφθεί για τη δημιουργία του Jonathan Galindo.

https://twitter.com/asheirian/status/1278733783483678722?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1367194857094197251%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.irafina.gr%2Faftoktonia-15chronou-mathiti-o-mystiriodis-jonathan-galindo-pou-sprochnei-paidia-stin-aftoktonia%2F

Ο κ. Canini επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ενοχλητικό τρόπο που χρησιμοποιείται τώρα η μάσκα. Το Facebook απέκλεισε το hashtag #JonathanGalindo για να προσπαθήσει να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.

Εάν προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο Facebook με το hashtag #jonathangalindo, εμφανίζεται το εξής μήνυμα:

Οι δημοσιεύσεις με #jonathangalindo έχουν προσωρινά αποκρυφτεί. Κάποιο από τα περιεχόμενα σε αυτές τις αναρτήσεις παραβιάζει τα πρότυπα κοινότητας.”

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τόσο στο Facebook όσο και στα υπόλοιπα δημοφιλή social media υπάρχουν χιλιάδες λογαριασμοί με αυτό το όνομα και αυτή την φωτογραφία προφίλ. Σίγουρα πολλά από τα προφίλ δημιουργήθηκαν για πλάκα, αλλά δεν μπορείς να το ρισκάρεις.

Ένας γονέας αναφέρει ότι ο Jonathan Galindo προσεγγίζει τους νέους πολύ εύκολα: το πρώτο βήμα είναι το αίτημα φιλίας. Στη συνέχεια, όταν το αίτημα φιλίας γίνει αποδεκτό, αποστέλλεται ένας σύνδεσμος που προτείνει να συμμετάσχετε σε ένα παιχνίδι προκλήσεων, θάρρους.

Ανησυχία για παιδιά και εφήβους

Η πρόκληση αυτή στοχεύει κυρίως παιδιά και εφήβους, των οποίων το συναισθηματικό και κέντρο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί πλήρως για να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Επομένως, ο κίνδυνος είναι υψηλός για τους νεότερους χρήστες, αλλά και για πιο ευάλωτους ενήλικες, οι οποίοι μπορούν να πέσουν σε αυτές τις «παγίδες».

Ειδικά εν μέσω πανδημίας είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο να καταλήξουμε σε έναν φαύλο κύκλο κατάθλιψης, εθισμού, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.

Το φαινόμενο  Jonathan Galindo στην Ελλάδα – Τι λέει ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSII) Μανώλης Σφακιανάκης

Στο Star και στην εκπομπή Αλήθειες με την Ζήνα η Μαρία Περδικέα, μητέρα ενός 8χρονου αγοριού μίλησε για την δική της εμπειρία. Σύμφωνα με την ίδια το παιδί της της ήρθε σε επαφή με το Jonathan Galindo μέσω κάποιου φίλου του συνομήλικο του που είχε μυηθεί στο παιχνίδι από τον 14χρονο αδερφό του. Τα  αδέρφια ξυπνούσαν αργά τη νύχτα και μετά από διάφορες προκλήσεις που τους έβαζε ο Jonathan Galindo έβλεπαν θρίλερ και αλλά τρομακτικά βίντεο και έτσι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν.

Η ιστορία ήρθε στην επιφάνεια  όταν ο γιος της κυρίας Περδικέα ταραγμένος της μίλησε για τον χαρακτήρα που του έδειξε ο φίλος του και έτσι αρχίσαν όλα.

Πώς προσεγγίζει τα παιδιά ο Jonathan Galindo

Ο Μανώλης Σφακιανάκης χθες έλαβε πληροφορίες για άτομο που η ενδυμασία του είναι  σαν τον γκούφι, τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney που όλοι ξέρουμε, και έτσι προσεγγίζει σε ελληνικά chatrooms παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών.  Τους βάζει κάποιες προκλήσεις, που γίνονται σιγά σιγά  όλο και πιο επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Όλο αυτό έχει σκοπό να οδηγήσει τα παιδιά στην αυτοκτονία.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζονται ως «Jonathan Galindo» είναι συνήθως καταθλιπτικοί είπε ο Μανώλης Σφακιανάκης και τόνισε ότι έχει στα χέρια του το όνομα του πρώτου Jonathan Galindo που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά chatrooms.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης συμβουλεύει τους γονείς να προσέχουν τις συνομιλίες των παιδιών τους σε πλατφόρμες παιχνιδιών, ειδικά αν δουν στην φωτογραφία έναν άνθρωπο μεταμφιεσμένο σε γκούφι.

Επισήμανε πως ο Jonathan Galindo ίσως τους οδηγήσει σε προκλήσεις μέσα στη νύχτα. Όπως το να ανεβούν στην ταράτσα και να βγάλουν μια φωτογραφία ή να χαράξουν στο χέρι τους έναν ρόμβο.

Δείτε το σχετικό βίντεο για τον Jonathan Galindo

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ασφάλεια του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.