Πως επηρεάζει η καραντίνα το σώμα των παιδιών; Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως επηρεάζει η καραντίνα το σώμα των παιδιών και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης. Η καραντίνα έχει κάνει μεγάλο κακό στο σώμα και στην ψυχολογία των παιδιών. Ο εγκλεισμός τα έχει κρατήσει μακριά από την γυμναστική.
Τα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα γυμναστικής, αλλά εκτός αυτού δεν παίζουν πια στις παιδικές χαρές, δεν βγαίνουν βόλτα με τους φίλους τους και δεν παίζουν στα προαύλια των σχολείων. Τα παιδιά μένουν μακριά από τον ήλιο και καθηλωμένα σε μία καρέκλα.
Δείτε ακόμα Μετά την καραντίνα: Γονείς δώστε περισσότερη προσοχή στο πόσο παίζουν τα παιδιά όχι στα μαθήματα
Κάθονται με τις ώρες ξαπλωμένα στον καναπέ με ένα κινητό στο χέρι ή βρίσκονται με τις ώρες μέσα στο διαδίκτυο. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως επηρεάζει όλη αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα των παιδιών, την ψυχολογία και το σώμα τους.
Επίσης η παιδίατρος Τατιάνα Σπίγγου προτείνει στους γονείς δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, που μπορούν να κάνουν τα παιδιά να ασκηθούν περισσότερο. Θα τα βοηθήσουν επίσης να “μαζέψουν” βιταμίνη D. Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο που αξίζει να το διαβάσουμε και να του δείξουμε προσοχή. Διαβάστε παρακάτω:
Αέρας, ήλιος , κίνηση!
Με το λοκ ντάουν, τα παιδιά δεν χάνουν μόνο την κίνηση από τις απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες αλλά και αυτήν από τα διαλείμματα του σχολείου, ακόμη και την ελάχιστη κίνηση της διαδρομής προς και από το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Έτσι, τόσο τα μικρότερα παιδιά όσο και οι έφηβοι , δεν μπορούν να εκτονώσουν την οργανική τους ανάγκη για σωματική δραστηριότητα . Όλη αυτή η συσσωρευμένη ενέργεια μετατρέπεται σε άγχος που ξεσπά στο ψυγείο και καταλήγει στο διαδίκτυο.
Εκτός όμως από την κίνηση, τα παιδιά και οι έφηβοι χάνουν και την ευκαιρία να εκτεθούν στον ήλιο κι όπως είναι γνωστό η έκθεση στον ήλιο , έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, είναι αυτή που καταλήγει στην παραγωγή της πολύτιμης βιταμίνης D.
Συζητώντας με γονείς , διαπιστώνω ότι τα περισσότερα παιδιά ,τώρα που παρακολουθούν τα μαθήματα διαδικτυακά, συχνά δεν βγαίνουν καθόλου έξω στη διάρκεια της μέρας!
Οι –αδικαιολόγητοι κατά τη γνώμη μου-περιορισμοί στην κίνηση για άθληση και το κλείσιμο των εξωτερικών παιδικών χαρών, άφησε τα παιδιά στην κυριολεξία σε κατάσταση εγκλεισμού!
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα βγούμε από όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ως τότε όμως ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας κίνηση και έκθεση στον ήλιο και τον αέρα.
1. Ενθαρρύνετε τους εφήβους να πηγαίνουν έστω και μια μικρή βόλτα στο κενό μεταξύ των μαθημάτων
2. Για τα μικρότερα παιδιά που παρακολουθούν το σχολείο το μεσημέρι, προσπαθήστε να έχετε ήδη πετύχει τουλάχιστον ένα διάστημα κίνησης σε εξωτερικό χώρο στη διάρκεια του πρωινού, πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα
3. Κάντε όσο περισσότερους περιπάτους μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας , ακόμη και κοντά στο σπίτι σας. Βρείτε την ευκαιρία να παρατηρήσετε λεπτομέρειες της γειτονιάς σας που πιθανώς δεν είχατε ποτέ το χρόνο να δείτε.
4. Όσοι έχετε κατοικίδιο, πάρτε τα παιδιά μαζί σας στη βόλτα του ή ζητήστε από την/τον έφηβο να το πάει τη βόλτα του
5. Βρείτε διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια για γυμναστική στο σπίτι
6. Μετακινήστε έπιπλα, καταργήστε ό,τι περιττό σας πιάνει χώρο, δημιουργήστε χώρο για το παιχνίδι των παιδιών.
7. Αερίστε καλά και συχνά το σπίτι . Έχετε πάντα τα παντζούρια ανοιχτά , να μπαίνει στο σπίτι ήλιος και φως
8. Τις ηλιόλουστες μέρες, βγείτε με τα παιδιά στο μπαλκόνι κι αφήστε να σας «δει» ο ήλιος καταπρόσωπο 15-20 λεπτά
9. Σε παιδιά που είχαν εμφανίζει ανεπάρκεια βιταμίνης D στο παρελθόν, συζητήστε με την/τον γιατρό σας την πιθανότητα χορήγησης συμπληρώματος
Τατιάνα Σπίγγου
Παιδίατρος
Photo cover via: ecozen.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.