Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics στις 28 Οκτωβρίου όσο πιο κοντά στην ημερομηνία τοκετού γεννηθεί ένα βρέφος τόσο καλύτερο είναι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
Η μελέτη αυτή μας έδειξε πως κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα μέσα στη μήτρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του εμβδρύου, τονίζει η επικεφαλής, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, υπεύθυνη του Κέντρου Μελέτης Ανάπτυξης Εγκεφάλου στο Εθνικό Κέντρο Υγείας Παιδιών (Children’s National Health System) στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τους ερευνητές κατά το τρίτο τρίμηνο κύησης, ο εγκέφαλος του εμβρύου αυξάνεται ραγδαία. «Ο εγκέφαλός του αυξάνεται 4 φορές σε μέγεθος».
Η έρευνα μελέτησε 75 πρόωρα βρέφη που γεννήθηκαν πριν τις 32 εβδομάδες κύησης. Η μέση ηλικία κύησης ήταν 27 εβδομάδες. Τα μωρά αυτά ζύγιζαν λιγότερο από 1.500 γραμμάρια κατά τη γέννησή τους και δεν εμφάνιζαν κάποια βλάβη στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια τα μωρά αυτά συγκρίθηκαν με 130 τελειόμηνα βρέφη, με μέση ηλικία κύησης τις 39 εβδομάδες και μέσο βάρος κατά τη γέννηση περίπου 3.400 γραμμάρια.
Η σύγκριση του εγκεφάλου των μωρών κατά το τρίτο τρίμηνο και συγκεκριμένα τις τελευταίες 13 με 14 εβδομάδες κύησης έδειξε ότι τα πρόωρα βρέφη είχαν χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου, παρεγκεφαλίτιδας, εγκεφαλικού στελέχους και ενδοκρανιακής κοιλότητας.
Ο τελικός εγκέφαλος ενός μωρού (cerebrum) ειναι το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου (brain) και περιλαμβάνει 4 λοβούς που ελέγχουν, την ομιλία, τη σκέψη τα συναισθήματα, τη μαθηση-γνωστική ικανότητα, την κίνηση και λειτουργία των μυών, τις κοινωνικές δεξιότητες, τις περίπλοκες κινήσεις του σ΄ψματος, την ισοροπία που απετήτε για να σταθούμε όρθιοι και να περπατήσουμε. Το εγκεφαλικό στέλεχος μεταφέρει τις πληροφορίες ανάμεσα στο μυαλό, την παραγκεφαλίτιδα και τον νωτιαίο μυελό, λένε οι μελετητές.
Οι 4 λοβοί του τελικού εγκεφάλου (cerebrum)
- Ο μετωπιαίος λοβός (εμπρός, δεξιά στο σχήμα, όπου φαίνεται με δύο χρώματα: μωβ και γαλάζιο, αγγλ.: frontal lobe), όπου η μωβ περιοχή λέγεται προμετωπιαίος φλοιός (αγγλ.: prefrontal cortex)·
- Ο βρεγματικός λοβός (άνω-πίσω με ροζ-κόκκινο χρώμα, αγγλ.: parietal lobe)·
- Ο ινιακός λοβός (κάτω-πίσω, με πορτοκαλί χρώμα, αγγλ: occipital lobe)· και
- Ο κροταφικός λοβός (στα δύο πλάγια, κίτρινο χρώμα, αγγλ.: temporal lobe).
«Αυτό που κάνει αυτή τη μελέτη πραγματικά μοναδική είναι πως για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρεία να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φροντίσουμε τα πρόωρα μωρά, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Τις μεθόδους δηλαδή στις οποίες θα δώσουμε έμφαση, με στόχο τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους», τονίζει η Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
Εύα Ακριβοπούλου
Πηγή: mommyandthecity.grΕιδήσεις σήμερα
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα του 2025
- Άσχημες μυρωδιές στον φούρνο : Κάντε τον να μοσχομυρίζει με 2+1 φυσικά καθαριστικά
- Θάνατός 5 χρονης στο Ρίο: Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση- Το παιδί είχε άθλια εικόνα
- Πως θα καταφέρετε να δώσετε στο παιδί το φάρμακο χωρίς να το φτύσει και χωρίς να κάνει εμετό
- Ανακαλείται σοκολάτα – Εντοπίστηκε καρκινογόνα ουσία