Καθυστέρηση λόγου στα παιδιά: Πότε πρέπει να μας ανησυχεί; Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης εξηγεί πότε πρέπει να μας ανησυχεί η καθυστέρηση λόγου στα παιδιά.
Η καθυστέρηση λόγου στα παιδιά είναι ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει κάποιες λανθασμένες απόψεις ανάμεσα στους γονείς. Πολλοί γονείς δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη της καθυστέρησης λόγου διότι έχουν ακούσει αρκετές ιστορίες για παιδιά που άργησαν να μιλήσουν αλλά τελικά όλα ήταν καλά.
Συνήθως οι γονείς ανταλλάζουν απόψεις για θέματα που συμβαίνουν στα παιδιά τους και δυστυχώς πολλές φορές δεν συμβουλεύονται γιατρό. Όμως η καθυστέρηση λόγου δεν είναι πάντα τόσο αθώα. Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης έγραψε κάτι σχετικό με την καθυστέρηση λόγου.
Δείτε ακόμα Γιατί πρέπει να αφήνετε το παιδί να λερώνεται όταν τρώει
Στο κείμενο που μοιράστηκε μέσα από την προσωπικό του σελίδα στο Facebook εξήγησε για ποιον λόγο οι γονείς όταν τα παιδιά καθυστερούν να μιλήσουν πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό. Επίσης εξήγησε τι πρέπει να κάνει ένα παιδί σχετικά με τον λόγο του ανά ηλικία, για να ξέρουν τι ισχύει και τι όχι. Διαβάστε παρακάτω:
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΟΥ
Χρειάζεται αξιολόγηση όταν:
· Δε γυρνάει στη φωνή στους 6 μήνες
· Δε μπαμπαλίζει στους 9 μήνες
· Δε γυρνά στο όνομα του στους 13 μήνες
· Δε δείχνει αυτό που ζητάει με το δάχτυλο στους 18 μήνες
Δείτε ακόμα Γονείς μην τα ρίχνετε όλα στο ότι “το παιδί βγάζει δοντάκια”
· Δεν κατανοεί απλή εντολή χωρίς να συνοδεύεται από χειρονομίες στους 18 μήνες
· Δε χρησιμοποιεί 15-24 λέξεις στους 24 μήνες
· Δε μιλάει με προτάσεις 2 λέξεων στους 26 μήνες
· Δε μιλάει με προτάσεις 3 λέξεων στους 36 μήνες
· Ο λόγος του είναι ακατάληπτος από τρίτους μετά τους 36 μήνες
· Χάσει δεξιότητες στο λόγο του σε οποιαδήποτε ηλικία.
ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
12 μηνών
Αναγνωρίζει το όνομα του, απλές οδηγίες, κατανοεί το «όχι», «μαμά», «μπαμπά», μιμείται λέξεις γνωστές, κάνει ήχους ζώων.
2 ετών
200-500 λέξεις, προτάσεις 2-3 λέξεων, ρωτάει, ονομάζει τις κούκλες του. Αρχίζει να συγκεντρώνεται στις εικόνες βιβλίων.
3 ετών
1000 λέξεις, προτάσεις 3-4 λέξεων, διηγείται απλές ιστορίες, τραγουδάκια. Γνωρίζει τα βασικά χρώματα, το μεγάλο μικρό, η ομιλία του γίνεται κατανοητή, παρακολουθεί πολύπλοκες συζητήσεις.
4 ετών
1500 λέξεις, σύνθετη σύνταξη, αντιλαμβάνεται τον αόριστο χρόνο, πλάθει φανταστικές ιστορίες, αντιλαμβάνεται βασικές χρονικές έννοιες, κατακτάει τους περισσότερους φθόγγους εκτός «σ» και «ρ».
5-6 ετών
1500 λέξεις, σύνθετες προτάσεις, οργανωμένη σκέψη και αφήγηση ιστορίας, χρησιμοποιεί τους χρόνους ρημάτων, σύνταξη. Αρθρώνει σωστά όλους τους ήχους. Αντιλαμβάνεται τη σχέση προφορικού και γραπτού λόγου, δηλαδή ότι οι λέξεις μπορεί να έχουν και γραπτή μορφή.
Photo cover via: healthierway.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.