Close

Κάτι μπήκε στο μάτι του…Τι πρέπει να κάνω;

Κάτι μπήκε στο μάτι του…Τι πρέπει να κάνω;

Μία συνηθισμένη εικόνα σε παιδιά όλων των ηλικιών είναι ένα ερεθισμένο «κόκκινο» μάτι με οίδημα των βλεφάρων που είναι συνεχώς δακρυσμένα.

Το παιδί – ειδικά εάν είναι στην βρεφική ή στην πρώτη παιδική ηλικία που δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που νιώθει – τρίβει συνεχώς το ερεθισμένο μάτι, δείχνει να ενοχλείται και το κρατάει συνήθως κλειστό, ιδιαίτερα όταν υπάρχει έντονο φως.

Στις περιπτώσεις αυτές οι γονείς πρέπει να υποψιαστούν την ύπαρξη ξένου σώματος στο μάτι του παιδιού. Μπορεί να είναι μία βλεφαρίδα, ένας κόκκος άμμου… ο,τιδήποτε μικρό.

Αν το παιδί τους το επιτρέπει θα πρέπει να «ψάξουν» καλά το μάτι με τη βοήθεια ενός φακού, προσπαθώντας να εντοπίσουν το ξένο σώμα, έργο διόλου εύκολο καθώς πρόκειται για κάτι μεγέθους 1-2 χιλιοστών. Πολλές φορές το ξένο σώμα σφηνώνεται κάτω από τα βλέφαρα, και μπορεί να διαπιστωθεί μόνο εάν οι γονείς κάνουν αναστροφή των βλεφάρων.

.Εάν τελικά διαπιστωθεί ξένο σώμα, πρέπει να ξεπλύνετε το μάτι με άφθονο νερό και καλύτερα με λίγη πίεση. Μπορείτε να γεμίσετε μία σύριγγα με νερό και να ξελύνετε αρκετές φορές το μάτι. Αν δεν έχετε, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό μπρίκι ή μία κανάτα.
.Αν δεν απομακρυνθεί το ξένο σώμα, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε προσεκτικά με μία μπατονέτα, από αυτές που χρησιμοποιείτε για το καθάρισμα των αυτιών
.Αν τα παραπάνω αποτύχουν, τότε απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο, γιατί εάν το παιδί συνεχίσει και υποφέρει τρίβοντας το μάτι του, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο ερεθισμό ή και τραυματισμό
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ύπαρξη ξένου σώματος στο μάτι δεν προκαλεί πάντα θορυβώδη συμπτώματα, επομένως δεν χρειάζεται να περιμένουμε έντονες αντιδράσεις από το παιδί. Αν δούμε ένα μικρό κοκκίνισμα ή έντονο τρίψιμο τότε πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση.

Μπορεί να μην πρόκειται για ξένο σώμα, αλλά για αλλεργία, μικρά χαλάζια, βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα, που έχουν τα ίδια συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί παραπονιέται ότι υπάρχουν «σκουπίδια» στα μάτια του ή «άμμος». Το τρίψιμο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

letsfamily.gr