Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα αποτελεί ίσως την σοβαρότερη λοίμωξη που μπορεί να προσβάλει τα παιδιά. Γνωρίστε περί τίνος πρόκειται, καθώς και τα επικίνδυνα συμπτώματα της, ώστε να λάβετε άμεσα τα μέτρα σας
Αν και είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι η μηνιγγίτιδα αποτελεί μία αρκετά σοβαρή ασθένεια για τον άνθρωπο, ωστόσο ορισμένοι τύποι της μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο.
Ένας εξ’ αυτών είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγιτοδοκοκκαιμία με ή χωρίς μηνιγγίτιδα. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες λοιμώξεις, που έχουν την δυνατότητα να σκοτώσουν, εντός ωρών ένα προηγουμένως υγιές άτομο.
Photo via: neurocenter.gr
Η συγκεκριμένη λοίμωξη μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο, καθώς τα συμπτώματα της καθυστερούν να γίνουν αντιληπτά και ως εκ τούτου, η διάγνωση γίνεται ετεροχρονισμένα. Σίγουρα, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και εδώ, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να γλιτώσει τους ασθενείς από μία σειρά επίπονων επιπλοκών, αλλά και τον θάνατο.
Ιός RSV στα παιδιά: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης του επικίνδυνου ιού
Δυστυχώς, όμως, ένας στους 2 ασθενείς διαγιγνώσκεται λανθασμένα, με συνέπεια την ταχεία επιδείνωση του και την μη άμεση εισαγωγή του στο νοσοκομείο.
Ευάλωτες ομάδες
Η κεραυνοβόλος μηνιγγιτοδοκοκκαιμία ως επί το πλείστον, προσβάλλει παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας. Τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται, κυρίως δύο συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, κι αυτές δεν είναι άλλες από τον χειμώνα και την άνοιξη.
Photo via: paidiatros-kapsali.gr
Σύμφωνα με μελέτες το 2% των παιδιών μικρότερης ηλικίας από τα 2 έτη, δεν εμφανίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα, ενώ 10-40% μεταξύ των εφήβων, των στρατιωτών και των φοιτητών χαρακτηρίζονται ως ασυμπτωματικοί φορείς.
Πιθανές επιπλοκές για τους επιζώντες
Σύμφωνα με έγκυρες ιατρικές μελέτες, η θνησιμότητα ποικίλλει μεταξύ 8 και 13%. Ενώ, εκείνοι που καταφέρνουν να επιζήσουν αγγίζουν σχεδόν το 20% των περιστατικών.
Ιός κοξάκι στα παιδιά : Τα επικίνδυνα συμπτώματα που οφείλουν να προσέχουν οι γονείς
Επιπλοκές, όπως ακρωτηριασμοί, νευρολογικά ελλείμματα και κώφωση, είναι αρκετά συχνά στους επιζήσαντες της οξείας μηνιγγιτοδοκοκκαιμίας. Ο αιτιολογικός παράγοντας της μηνιγγίτιδας είναι ο Gram αρνητικός διπλόκοκκος Neisseria meningitidis, του οποίου μόνος ξενιστής είναι ο ρινοφάρυγγας των ανθρώπων.
Κλινική εικόνα οξείας μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, εκτός από την μηνιγγίτιδα, που αποτελεί το πιο συχνό λοιμώδες σύνδρομο του μηνιγγιτιδόκοκκου, μπορεί να προκαλέσει και δύο σοβαρότερες, και με υψηλή θνησιμότητα λοιμώξεις, όπως είναι η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και η κεραυνοβόλος μηνιγγιτοδικοκκαιμία.
Photo via: paidiatros-sdogou.gr
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος που μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μηνιγιτοδοκκοκική σηψαιμία, ενώ άλλοι μηνιγγίτιδα. Ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό του κάθε οργανισμού. Αν για παράδειγμα, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, είναι ισχυρό, τότε η λοίμωξη θα περιοριστεί στα πλαίσια της απλής μηνιγγίτιδας.
Συμπτώματα
Η οξεία μηνιγγιτιδικοκκαιμία χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια έναρξη, την ταχεία εξέλιξη και την απουσία φλεγμονώδους εστίας λοίμωξης. Η εισβολή έχει πολύ σοβαρότερη εικόνα από εκείνη της μηνιγγίτιδας: υψηλός πυρετός, ρίγη και μυαλγίες κυρίως των άκρων και της οσφύος, όπως και έμετοι ή διάρροιες.
Ασθενείς με τα ανωτέρω συμπτώματα και πριν την εμφάνιση του εξανθήματος κατά την επίσκεψη του γιατρού στο σπίτι ή στα τμήματα των επειγόντων είναι πιθανώς να μην εκτιμηθούν σωστά και να θεωρηθούν λανθασμένα ιογενείς λοιμώξεις.
Photo via: wikihealth.gr
Κατά κύριο λόγο, εντός λίγων ωρών όλοι οι ασθενείς με οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία εμφανίζουν εξάνθημα που αρχικά μπορεί να είναι πετεχειώδες, κηλιδοβλατιδώδες ή αιμορραγικό. Προοδευτικά, όμως, εντός ωρών πάντα εξελίσσεται σε αιμορραγικό και συνήθως συρρέει για να σχηματίσει ευμεγέθεις αιμορραγικές βλάβες. Αντίθετα, στις ιογενείς λοιμώξεις το εξάνθημα εμφανίζεται αρκετές μέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού.
Εγκεφαλικό στα παιδιά : Τι μπορεί να το προκαλέσει και πως αντιμετωπίζεται -Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς
Στην περίπτωση της κεραυνοβόλου μηνιγγίτιδας, η πορφύρα, η επιθετική διασπορά των πορφυρικών εξανθημάτων λόγω της ισχαιμικής νέκρωσης, συνοδεύεται συχνά από σηπτική καταπληξία (αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης) και οξεία επινεφριδιακή αιμορραγία.
Αρχικά, η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία μπορεί να εμφανίζεται με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και ζεστά άκρα και η ταχυκαρδία να αποτελεί το μόνο προειδοποιητικό σημείο της επερχόμενης καταστροφής. Για τον λόγο αυτό, είναι και πολύ δύσκολο να γίνει μία σωστή και έγκαιρη διάγνωση.
Photo via: diakonima.gr
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί κλινικό σημείο εφησυχασμού. Η προσβολή του επιπέδου συνείδησης ποικίλλει από τη νευρικότητα και τη σύγχυση έως τον λήθαργο και το κώμα που αποτελούν τις πρώιμες εκδηλώσεις μιας πτωχής εγκεφαλικής αιμάτωσης.
Σε συνύπαρξη πορφυρικών βλαβών, υπότασης και υψηλού πυρετού, η διάγνωση της οξείας μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας είναι ευκολότερη. Είναι υψίστης σημασίας, όμως, η διάγνωση σε αρχικό στάδιο που συνυπάρχουν ταχυκαρδία, πυρετός, και αιμορραγικό εξάνθημα, γιατί η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων ποσοτήτων ενδοφλεβίων υγρών μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά την πρόγνωση ενός δυνητικά θανατηφόρου νοσήματος.