Κορονοϊός: Έρχεται το εμβόλιο για τα παιδιά. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει έρθει στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό και φαίνεται πως το εμβόλιο για τα παιδιά είναι προ των πυλών. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθουμε όλες τις πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έρχεται για τα παιδιά.
Η αλήθεια είναι πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία. Πολλοί δε το εμπιστεύονται ενώ άλλοι δηλώνουν φανατικά ότι πρέπει να γίνει. Σίγουρα λοιπόν σαν γονείς πρέπει να ξέρουμε όλες τις πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που προορίζεται για τα παιδιά μας. Διαβάστε παρακάτω:
Φαίνεται λοιπόν πως οι εταιρίες Pfizer, BioNTech και Moderna ξεκίνησαν να δοκιμάζουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και σε παιδιά άνω των 12 ετών. Οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρίες ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα έχουν βγει μέχρι και το Καλοκαίρι.
Δείτε ακόμα Εμπύρετες λοιμώξεις και κορονοϊός στα παιδιά: Παιδίατρος κρούει τον κώδωνα
Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων σε πρώτη φάση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εμβολίων, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι εταιρίες θα προχωρήσουν και σε δοκιμές σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
Πολλοί γονείς λοιπόν αναρωτιούνται πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Η σύντομη απάντηση λοιπόν που έχουμε για τώρα είναι “όχι πριν το τέλος του Καλοκαιριού” . Αυτό επισημαίνουν τουλάχιστον οι New York Times.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, συνήθως, χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να αξιολογήσει τα δεδομένα μίας κλινικής δοκιμής και να δώσει έγκριση στον εμβολιασμό. Επίσης οι εταιρίες Johnson & Johnson, AstraZeneca και Novavax, σχεδιάζουν επίσης να δοκιμάσουν τα δικά τους εμβόλια στα παιδιά.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι υστερούν χρονικά σε σχέση με τις εταιρίες Pfizer, BioNTech και Moderna. Τις περισσότερες φορές οι δοκιμές νέων φαρμάκων και εμβολίων ξεκινούν σε ενήλικες και κατεβαίνουν στην πορεία σε μικρότερες ηλικίες.
Μερικα εμβόλια όπως αυτά του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου, δοκιμάστηκαν όμως πρώτα σε παιδιά επειδή προλαβαίνουν κυρίως παιδικές νόσους.
Παρόλο λοιπόν που η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών και θανάτων λόγω κορονοϊού αφορούν την τρίτη ηλικία σε όλο τον κόσμο, υπήρχαν και περιπτώσεις παιδιών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.
Μάλιστα αυτά τα παιδιά χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ. Για να επιτευχθεί η αποτελεσματική συλλογική ανοσία της αγέλης, πιθανώς να χρειαστεί και ο εμβολιασμός των παιδιών, εφόσον απαιτηθεί να καλυφθεί με ανοσία πάνω από το 70% του πληθυσμού.
Έχοντας στη σκέψη μας ότι πολλοί είναι οι ενήλικες που είναι διστακτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό, από το εμβόλιο για τον κορονοϊό ή αδυνατούν λόγω προβλημάτων υγείας, ίσως καταστεί αναγκαίος ο εμβολιασμός και των παιδιών, σύμφωνα με την λοιμωξιολόγο δρα Έμιλι Έρμπελντινγκ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε για τους άνω των 16 ετών και η αμερικανική εταιρεία συνεχίζει τη δοκιμή του σε 2.259 εθελοντές 12 έως 15 ετών.
Οι έφηβοι λοιπόν έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν από τον κορονοϊό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά, όπως υποστηρίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ.
Μάλιστα εκπρόσωπος της Pfizer έκανε γνωστό ότι τα αποτελέσματα στους εφήβους θα είναι γνωστά μέσα στο Καλοκαίρι και διευκρίνισε ότι για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, θα χρειαστεί μία νέα μελέτη και πιθανώς τροποποίηση του σχήματος των δόσεων.
Η μελέτη στα μικρότερα παιδιά αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021 αφού βγουν τα αποτελέσματα για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Η Moderna ξεκίνησε τον Δεκέμβριο τις δοκιμές του εμβολίου της σε εφήβους από 12 έως και 17 ετών και σχεδιάζει να συμπεριλάβει περίπου 3.000 εθελοντές.
Με αυτόν τον τρόπο αναμένει τα αποτελέσματα περίπου στα μέσα του έτους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας. Με βάση τα ευρήματα, η αμερικανική εταιρία, σχεδιάζει και αυτή να ξεκινήσει μετά, μελέτη σε παιδιά έξι μηνών έως και 11 ετών.
Τα βρέφη μπορεί κατά τη γέννησή τους να έχουν μερικά αντισώματα κατά του κορονοϊού. Αυτά τα αντισώματα τα απέκτησαν από τις μητέρες που εμβολιάστηκαν ή που μολύνθηκαν από τον ιό. Αυτή η προστασία όμως θεωρείται απίθανο από τους επιστήμονες να διαρκέσει σε όλο το πρώτο έτος της ζωής τους.
Εξαιτίας του σχετικά αδύναμου ακόμη ανοσοποιητικού τους συστήματος τα βρέφη, μπορεί να είναι ευάλωτα στη λοίμωξη, αν η μετάδοση στην κοινότητα είναι μεγάλη. Επίσης οι δοκιμές θα αξιολογήσουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά έτσι ώστε να ηρεμήσουν οι ανήσυχοι γονείς.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κίνδυνος της λοίμωξης του κορονοϊού είναι χαμηλότερος για τα παιδιά, οι έρευνες της κοινής γνώμης, έχουν δείξει ότι μερικοί γονείς είναι αρκετά σκεπτικιστές σχετικά με το πόσο επείγει να εμβολιαστούν τα παιδιά τους με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες είναι σημαντικό να αποδειχθεί το πόσο ασφαλή είναι αυτά τα εμβόλια για τα παιδιά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία των παιδιών στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.