Στις 14 Σεπτεμβρίου τα σχολεία ξανά άνοιξαν με νέα δεδομένα. Η ελληνική κυβέρνηση, έθεσε σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την προφύλαξη των παιδιών από τον κορονοϊό. Μπορεί αυτά τα μέτρα να βρήκαν απέναντί τους, πολλούς αρνητές, όμως αυτό δεν άλλαξε τα δεδομένα.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και σε καιρό κορονοϊού τα παιδιά προσπαθούν να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα. Παιδιά και καθηγητές λοιπόν, κάνουν ό,τι μπορούν για να διεξαχθεί το μάθημα σε πλήρη αρμονία και να γυρίσουν όλοι στο σπίτι τους ασφαλείς από τον κορονοϊό.
Δείτε ακόμα 10 πολύτιμες συμβουλές για να φορούν τα παιδιά μάσκα στο σχολείο χωρίς να διαμαρτύρονται
Πολλοί θεωρούν, ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες χειρίστηκαν το ζήτημα του κορονοϊού καλύτερα, από ότι η Ελλάδα. Ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος προχώρησε σε μια δημοσίευση μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook, στην οποία έγραφε τα μέτρα όσων αφορά το κορονοϊό και τα σχολεία, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κορονοϊός: Πως υποδέχτηκαν οι άλλες χώρες τα παιδιά στο σχολείο;
Εμείς, αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτό το κείμενο μαζί σας, γιατί μας έβαλε σε σκέψεις. Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερωνόμαστε σχετικά με το πως χειρίζονται άλλες χώρες κρίσιμα ζητήματα που μας αφορούν όλους. Διαβάστε παρακάτω και τα συμπεράσματα δικά σας:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
Τα λεγόμενα «σκληρά» δεδομένα ,που είναι όντως σκληρά και όντως δεδομένα.
Ξανανοίγουν τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη.
Για πάμε :
(πηγή : πρακτορείο Reuters)
ΑΓΓΛΙΑ
1. 96% των σχολικών συγκροτημάτων «σπάζουν» τις τάξεις σε μικρότερες ή σε bubbles (φούσκες) συγκεκριμένων παιδιών.
2. Μάσκες σε παιδιά Γυμνασίου και άνω και μόνο σε κοινόχρηστους χώρους και όχι στην τάξη και μόνο σε περιοχές που υφίστανται τοπικό lockdown.
Κορονοϊός: Πως υποδέχτηκαν οι άλλες χώρες τα παιδιά στο σχολείο;
ΓΑΛΛΙΑ
1. Μάσκες μόνο σε παιδιά άνω των 11 ετών
2. Σε παιδιά δημοτικού, διαίρεση των τάξεων σε γκρουπ 8 έως 15 παιδιών με τις μισές ημέρες φυσική παρουσία στο σχολείο και τις άλλες μισές με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (διαφορές ανάλογα με το κρατίδιο)
1. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όχι όταν είναι στο θρανίο τους για μάθημα !
2. Στην Ρηνανία Βεστφαλία, υπήρχε απόφαση οι μεγαλύτεροι μαθητές να φορούν μάσκα και στο μάθημα, αλλά αυτό εγκαταλείφθηκε μετά από διαμαρτυρίες των γιατρών της περιοχής (…..😇)
ΙΤΑΛΙΑ
1. Οι μάσκες συστήνονται κατά την άφιξη και την αποχώρηση των μαθητών, άλλα όχι κατά το μάθημα εάν κρατούνται οι αποστάσεις.
2. Νέα μονά θρανία για όλους σε αραιή διάταξη και κονδύλια για την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη πρόσβαση στο σχολείο.
Κορονοϊός: Πως υποδέχτηκαν οι άλλες χώρες τα παιδιά στο σχολείο;
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Μαθητές και εκπαιδευτικοί χωρίς μάσκα κανονικά στο μάθημα.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
1. Μαθητές χωρίς μάσκα.
2. Ίδιο ωράριο, άλλες ώρες άφιξης και διαλειμμάτων και οι συμμαθητές μεταξύ τους χωρίς επαφές με μαθητές άλλων τμημάτων
ΠΟΛΩΝΙΑ
1. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές.
2. Ο διευθυντής κάθε σχολείου ξεχωριστά θα αποφασίσει εαν θα συστήσει μάσκα εκτός τάξης στην αυλή και τους κοινόχρηστους χώρους.
ΙΣΠΑΝΙΑ
1. Μάσκα από το δημοτικό
2. Θερμομέτρηση κάθε πρωί
3. Σπάσιμο των τμημάτων σε μικρότερες φούσκες
ΣΟΥΗΔΙΑ
1. Κάθε σχολείο ξεχωριστά υπεύθυνο για την υγιεινή και την τήρηση αποστάσεων
2. Μάσκες μη υποχρεωτικές
Κορονοϊός: Πως υποδέχτηκαν οι άλλες χώρες τα παιδιά στο σχολείο;
ΡΩΣΣΙΑ
1. Υποχρεωτική θερμομέτρηση κάθε πρωί
2. Οι μάσκες υποχρεωτικές για το προσωπικό, όχι για τους μαθητές.
Τα προβλήματα των λαών,λοιπόν, είναι κοινά. Τα μέτρα δεν είναι!
Και αυτοί βέβαια, παρά τα μέτρα τους, θα έχουν πρόβλημα όπως και εμείς. Το πολεμάνε, όμως, βρε παιδί μου.Εμείς θα πορευτούμε ως έχει, μικροί – μεγάλοι με μάσκες και «γαία πυρί μιχθήτω».
Ας εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον την εμπειρία της φετινής σχολικής χρονιάς για να βελτιώσουμε (κάποια στιγμή) και τα δικά μας σχολεία. Έως τότε, υπομονή και κλασσικά η ζωή τραβά την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα. Καλό Φθινόπωρο σε όλους.
Photo cover via: iefimerida.gr