Στο παρακάτω άρθρο θα μάθουμε τι είναι η λεπτή κινητικότητα και ποια τα αναπτυξιακά στάδια ανά ηλικία στα παιδιά. Η λεπτή κινητικότητα είναι πολύ σημαντική στους ανθρώπους και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με αυτήν, μπορεί να συνδέονται με μορφές αναπηρίες και άλλα.
Μάλιστα η λεπτή κινητικότητα στην πρώιμη ανάπτυξη των παιδιών σχετίζεται με την επιτυχημένη συμμετοχή των παιδιών στις σχολικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, η σχολική επιτυχία ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά του να κινείται.
Δείτε ακόμα Η πραγματικότητα ενός τρίχρονου με αυτισμό
Θα πρέπει δηλαδή ένα νήπιο που βρίσκεται στον παιδικό σταθμό να έχει αναπτύξει την αδρή και την λεπτή κινητικότητα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μάθουμε τι είναι ακριβώς η λεπτή κινητικότητα και τι μπορεί να σημαίνει, όταν το παιδί αργεί να την αναπτύξει. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι η λεπτή κινητικότητα;
Η λεπτή κινητικότητα είναι μία ικανότητα που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Μάλιστα αυτή τους την ικανότητα την χρησιμοποιούν καθημερινά και με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να κουμπώσει ένα πουκάμισο, να γράψει ένα γράμμα, να διορθώσει μία βλάβη να μαγειρέψει.
Αυτές οι δραστηριότητες είναι μόνο λίγες από αυτές που συμπεριλαμβάνονται στην λεπτή κινητικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η λεπτή κινητικότητα είναι σημαντική για κάθε άνθρωπο αφού εξαιτίας της, πραγματοποιούμε πολλές καθημερινές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα η λεπτή κινητικότητα είναι η ικανότητα ενός παιδιού να κινηθεί και να χειρίζεται σωστά τα μικρά αντικείμενα με τα χέρια, την παλάμη, τον καρπό και τα δάχτυλά του. Επίσης είναι μία ικανότητα που βοηθά το παιδί να συγχρονίζει τις κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων.
Επίσης βοηθά το παιδί να εκτελεί με σταθερότητα τις λεπτές κινήσεις, να εκτελεί με ακρίβεια λεπτές διαδοχικές και επιδέξιες κινήσεις, να πιάνει σωστά το μολύβι, το ψαλίδι, το κουτάλι και άλλα, να έχει επιδεξιότητα στις κινήσεις που κάνουμε καθημερινά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ικανότητα των λεπτών χειρισμών εμφανίζεται από τους πρώτους δύο μήνες της ζωής ενός παιδιού και ολοκληρώνεται στα 6 του χρόνια. Το παιδί όσο μεγαλώνει μαθαίνει να χειρίζεται τα χέρια του με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια κινήσεων και μεγαλύτερη επιδεξιότητα.
Η λεπτή κινητικότητα στην πρώιμη ανάπτυξη των παιδιών
Αφού μάθαμε πόσο σημαντική η λεπτή κινητικότητα στη ζωή ενός ανθρώπου, παρακάτω θα δούμε με ποιους τρόπους εκδηλώνεται η λεπτή κινητικότητα στα παιδιά ανάλογα την ηλικία που βρίσκονται.
Συγκεκριμένα στην βρεφική ηλικία η λεπτή κινητικότητα βοηθάει το παιδί να ανακαλύψει το περιβάλλον. Στοιβάζει πράγματα, τα αγγίζει, τα πιάνει, τα τοποθετεί, να συνδέει αντικείμενα μεταξύ τους κοκ. Στην προ νηπιακή ηλικία η λεπτή κινητικότητα δεν έχει μεγάλες διαφορές από την βρεφική.
Μόνο στην προ νηπιακή ηλικία το παιδί μαθαίνει να χειρίζεται μικρά εργαλεία όπως είναι ένα παιδικό σφυρί κοκ. Στην νηπιακή ηλικία το παιδί εξαιτίας της λεπτής κινητικότητας μαθαίνει να πιάνει το μολύβι, το ψαλίδι, να ζωγραφίζει και να κάνει χειροτεχνίες.
Όταν το παιδί φτάσει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού η λεπτή κινητικότητα είναι αυτή που το βοηθάει να γράφει και να έχει συντονισμό και επιδεξιότητα σε κινήσεις που χρειάζονται καλό συντονισμό. Τέλος στην καθημερινή του ζωή το παιδί εξαιτίας της λεπτής κινητικότητα, μαθαίνει να τρώει μόνο του, να ντύνεται, να πλένεται κοκ.
Πως καταλαβαίνω αν το παιδί έχει πρόβλημα με την λεπτή του κινητικότητα;
Για αρχή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι γονείς είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τις περισσότερες φορές ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα με την λεπτή του κινητικότητα. Συγκεκριμένα διαπιστώνουν ότι το παιδί τους δεν μαθαίνει νέες δεξιότητες και δεν τα καταφέρνει με παιχνίδια που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς.
Από την άλλη οι παιδαγωγοί στα σχολεία εντοπίζουν το παιδί με δυσκολίες στους λεπτούς χειρισμούς, στις χειροτεχνίες, στην υπογραφή του και άλλα. Τι μπορεί να σημαίνει όμως όταν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στην λεπτή του κινητικότητα;
Αν λοιπόν το παιδί δεν έχει διαγνωσμένο πρόβλημα αλλά υποψιάζεται ότι έχει κάποια διαταραχή στην λεπτή κινητικότητα τότε είναι απαραίτητα να κλείσετε ένα ραντεβού με κάποιον ειδικό για να γίνει μία αναπτυξιακή αξιολόγηση. Στην συνέχεια θα σας δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές για το πως να προχωρήσετε.
Τα παιδιά με δυσκολίες στην λεπτή κινητικότητα συνήθως είναι παιδία που ζητούν από τους γονείς τους να τα ντύσουν ή να τους βουρτσίσουν τα δόντια. Επίσης αποφεύγουν ή δεν δείχνουν καθόλου ενδιαφέρον στις δραστηριότητες στο σχολείο που απαιτούν δεξιότητες όπως είναι η ζωγραφική.
Φυσικά δεν τους αρέσει να κόβουν και να γράφουν και συχνά απαιτούν να τα κάνουμε εμείς γι’ αυτά. Προτιμούν σωματική κίνηση στα παιχνίδια και αποφεύγουν παιχνίδια όπως είναι τα επιτραπέζια γιατί δεν θέλουν να κάθονται. Από την άλλη όμως δείχνουν ένα ενδιαφέρον σε καθιστικές δραστηριότητες όπως είναι η τηλεόραση.
Τι μπορεί να σημαίνει αν το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα με την λεπτή κινητικότητα;
Μερικά παιδιά αργούν να αναπτύξουν την λεπτή τους κινητικότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια παιδική διαταραχή, η οποία επηρεάζει την κινητικότητα των παιδιών. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού. Στην προκειμένη περίπτωση ο εγκέφαλος και τα χέρια δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Το παιδί με λίγα λόγια, δεν μπορεί να συνδυάσει αυτό που βλέπει με αυτό που κάνει. Αυτό ονομάζεται δυσπραξία και είναι η δυσκολία στους λεπτούς χειρισμούς των παιδιών. Την δυσπραξία την συναντάμε συχνά σε παιδικές διαταραχές που είναι συνήθως η κινητική καθυστέρηση, η αναπτυξιακή καθυστέρηση, τα παιδιά με έλλειψη προσοχής και υπερκινητικότητα.
Επίσης την συναντάμε στην αναπτυξιακή διαταραχή του κινητικού συντονισμού, στις παθήσεις που δημιουργούν νοητική υστέρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, στις νευραλγικές παθήσεις όπως είναι η εγκεφαλική παράληση.
Πως αξιολογούμε την λεπτή κινητικότητα στο παιδί;
Η αξιολόγηση γίνεται συνήθως με τεστ ανάπτυξης που εξετάζουν συνολικά όλους τους τομείς. Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει από αναπτυξιολόγο και από εργοθεραπευτή. Το πιο συνηθισμένο τεστ αξιολόγησης είναι το αναπτυξιακό check up plus.
Η αξιολόγηση λεπτή κινητικότητα πρώιμη ανάπτυξη των παιδιών συνήθως γίνεται με τεστ ανάπτυξης που εξετάζουν συνολικά όλους τους τομείς.
Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει από αναπτυξιολόγο και από εργοθεραπευτή.
Σύνηθες τεστ αξιολόγησης είναι το αναπτυξιακό check up plus. Παίρνοντας τα αποτελέσματα του τεστ μπορούμε να δούμε σε ποιες συγκεκριμένες ικανότητες το παιδί μας παρουσιάζει ελλείμματα και σε ποιο βαθμό. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, μας δείχνουν σε ποιες ικανότητες το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες και σε ποιες όχι.
Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε αναλυτικά για ποιον λόγο είναι σημαντική η λεπτή κινητικότητα στα παιδιά:
https://www.youtube.com/watch?v=GrBiHXbfpvU&feature=emb_title
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία του παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος