Close

Λογοθεραπεία σε παιδιά: Πώς γίνεται η διάγνωση και τί πρέπει να κάνουν οι γονείς

λογοθεραπεία-σε-παιδιά-τρόποι αντιμετώπισης-διάγνωση-συμβουλές-για-γονείς-

Tο παιδί μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στην γραφή ή στην ομιλία. Θα πρέπει λοιπόν να μάθουμε τα πάντα σχετικά με την λογοθεραπεία σε παιδιά, πως γίνεται η διάγνωση και πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν λογοθεραπεία. Προβλήματα στον λόγο και στη γραφή, υπήρχαν ανέκαθεν στα παιδιά, απλά παλιότερα η μέθοδος της λογοθεραπείας δεν ήταν ευρέως γνωστή. Πλέον όμως οι γονείς γνωρίζουν και προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Όμως οι γνώσεις μας πάνω στη λογοθεραπεία, είναι ακόμη ελλιπείς. Υπάρχουν μάλιστα γονείς που θεωρούν ότι η λογοθεραπεία είναι μία…νέα μόδα. Ποια είναι η μέθοδος της λογοθεραπείας, πως γίνεται η διάγνωση και πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν. Η Κίκα Γιαξόγλου, BSc Λογοπεδικός, MSc Ειδική Αγωγή εξηγεί. Διαβάστε παρακάτω:

Πώς γίνεται η αξιολόγηση και η θεραπευτική παρέμβαση από τον λογοπεδικό σε ένα παιδί;

Πρωταρχικό στάδιο είναι η ολοκληρωμένη αξιολόγηση που γίνεται από τον Λογοπεδικό. Χρησιμοποιώντας σταθμισμένα ή μη αξιολογητικά εργαλεία, συνέντευξη με τους γονείς, παρατήρηση και συζήτηση/παιχνίδι με το παιδί, όπως επίσης και λαμβάνοντας υπόψη πιθανή διάγνωση που έχει δοθεί από Αναπτυξιολόγο,

λογοθεραπεία-σε-παιδιά-τρόποι αντιμετώπισης-διάγνωση-συμβουλές-για-γονείς-

Photo via: infokids.cy

Παιδοψυχίατρο ή άλλο ειδικό ιατρό. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται σχετική διάγνωση γίνεται παραπομπή σε δημόσιο φορέα. Η αξιολόγηση καλύπτει, ανάλογα με το αίτημα του γονέα ή/και την παρατήρηση του παιδιού, τους παρακάτω τομείς:

– Επικοινωνιακές δεξιότητες (μη-λεκτικές και λεκτικές)

Δείτε ακόμα Back to school 2023: Πρώτη φορά Δημοτικό; Όλες οι συμβουλές για να προσαρμοστεί το παιδί

– Κοινωνικές δεξιότητες (παιχνίδι, συναισθήματα κ.ά.)

– Δεξιότητες παιχνιδιού (στάδιο ανάπτυξης, τρόπος διαχείρισης ήττας/νίκης κτλ)

λογοθεραπεία-σε-παιδιά-τρόποι αντιμετώπισης-διάγνωση-συμβουλές-για-γονείς-

Photo via: infokids.cy

– Αρθρωτικές δεξιότητες (καθαρότητα ομιλίας)

– Φωνολογικές Δεξιότητες (συνειδητοποίηση φωνών των γραμμάτων, κατανόηση και χρήση συλλαβών και φωνημάτων, κ.ά.)

Δείτε ακόμα Οι μέρες που έκλειναν τα σχολεία και εγώ γύριζα στο σπίτι με το ενδεικτικό ήταν οι πιο ανέμελες

– Γλωσσικές Δεξιότητες (δομή λόγου, περιγραφή – αφήγηση)

– Πραγματολογικές δεξιότητες (κοινωνική χρήση του λόγου)

Η συνεργασία με το σχολείο ή/και άλλους ειδικούς που μπορεί να δουλεύουν με το παιδί είναι ιδιαίτερα σημαντική για πιο ολιστική και ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Δείτε ακόμα 4η Δημοτικού: Ένας στους τέσσερις μαθητές αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανάγνωση

Η δυνατή θεραπευτική σχέση με το παιδί είναι σημαντικό στοιχείο στην επιτυχία της παρέμβασης. Η εμπιστοσύνη που γεννιέται μεταξύ τους αλλά και η εμπιστοσύνη του γονέα προς τον θεραπευτή είναι βασικά στοιχεία για μία θετική έκβαση της παρέμβασης.

Το παιχνίδι δεν σταματάει! Μέσω λειτουργικού, συμβολικού παιχνιδιού, παιχνίδι ρόλων αλλά και επιτραπέζιων παιχνιδιών, σε συνδυασμό με κλασικό λογοθεραπευτικό υλικό η παρέμβαση γίνεται διασκέδαση!

λογοθεραπεία-σε-παιδιά-τρόποι αντιμετώπισης-διάγνωση-συμβουλές-για-γονείς-

Photo via: mamagers.gr

Η παρέμβαση μπορεί να γίνει τόσο στο σπίτι του παιδιού, όσο και σε ιδιωτικό γραφείο, ακόμα και από απόσταση μέσω της μεθόδου Τηλεθεραπείας.

Δείτε ακόμα Δάσκαλος ξεσπά: Το σχολείο δεν είναι σε θέση πια να θέσει όρια και κανόνες

Βασικό συστατικό μίας πετυχημένης παρέμβασης είναι η συνέχιση των οδηγιών, που λαμβάνουν οι γονείς, στην καθημερινότητα του παιδιού. Συνεπώς, η συμβουλευτική προς τους γονείς σε σχέση με τις επικοινωνιακές ή/και γλωσσικές ανάγκες του παιδιού είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.