Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή νονάς για το μωρό σας, καθώς σε καμία περίπτωση δε θέλετε να αραιώσουν οι σχέσεις σας με την πάροδο του χρόνου και να νιώθει άσχημα το παιδί που δεν τη βλέπει.
Το σίγουρο είναι ένα: η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια για μια σειρά από λόγους. Να μην είναι δηλαδή μια πρόσφατη γνωριμία, η οποία συνέπεσε την περίοδο της εγκυμοσύνης και κάνετε απλά καλή παρέα, αλλά μια ουσιαστική σχέση που έχει δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο. Κάπως έτσι θα γλιτώσετε από τη δυσάρεστη εξέλιξη που περιγράψαμε στην εισαγωγή του θέματος.
Φυσικά η απόφαση θα πρέπει να προκύψει έπειτα από ώριμη συζήτηση με το σύντροφό σας, έχοντας σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Μην ξεχνάτε ότι καλείστε να πάρετε μια σημαντική απόφαση, τόσο για εσάς, όσο κυρίως για το παιδί και την ψυχολογία του.
Νονά του μωρού δεν κάνουμε έναν άνθρωπο ως ανταπόδοση για κάποια υποχρέωση που του έχουμε, αλλά κάποιον που θεωρούμε δικό μας και άξιο να αναλάβει το ρόλο αυτόν.
Είθισται τα πρώτα χρόνια μετά τη βάφτιση ενός παιδιού, η νονά να κάνει τακτικές επισκέψεις στο σπίτι σας και να είναι συνεπής σε όλες τις «υποχρεώσεις» της απέναντί του. Το θέμα είναι να βρείτε τους τρόπους να βρίσκεται κοντά του και όταν μεγαλώσει κατά πολύ.
Όταν βλέπετε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η νονά αραιώνει τις επαφές μαζί σας και κατ’επέκταση με το παιδί, καλό θα ήταν να κάνετε μια κουβέντα μαζί της. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρόκειται για κάτι τυχαίο που έχει να κάνει με την περίοδο ή ακόμα-ακόμα ότι την έχει ενοχλήσει κάτι από τη συμπεριφορά σας και να λυθεί.
Ακόμα κι αν σας έχει πειράξει κάποια δική της συμπεριφορά, ακόμα κι αν παρέλειψε κάτι απέναντι στο παιδί χωρίς πρόθεση, στο μυαλό σας να έχετε τη σύσφιξη των σχέσεών σας και να μη λειτουργήσετε εγωιστικά ή εκδικητικά.
Πολλοί γονείς, βλέποντας ότι η νονά αποκόπηκε πλήρως από το πνευματικό της παιδί και δεν ενδιαφέρεται καν να μάθει έστω τηλεφωνικά τα νέα του, δεν παίρνουν την πρωτοβουλία να ρίξουν εκείνοι γέφυρες επικοινωνίας. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπειι να παραμερίσετε τον εγωισμό σας, ιδιαίτερα αν βλέπετε ότι το παιδί μεγαλώνοντας την επιζητά.
Τα πρώτα χρόνια της απουσίας της νονάς το παιδί θα νιώσει πίκρα επειδή, λόγου χάρη, δε θα του φέρνει λαμπάδα το Πάσχα, όμως σταδιακά θα το ενοχλεί ψυχολογικά η απουσία της ως γεγονός. Θα βλέπει ότι οι φίλοι του παίρνουν δώρα από τις νονές τους, ότι έχουν γενικά επαφές και εκείνο θα θεωρεί ότι η δικιά του δεν το αγαπάει τόσο.
Όταν το παιδί αρχίσει τις ερωτήσεις τύπου «πού είναι η νονά;», μπορεί τον πρώτο καιρό να κερδίσετε χρόνο μην αποκαλύπτοντας την αλήθεια, όμως αργά ή γρήγορα η πραγματικότητα θα σας αναγκάσει να το κάνετε. Είναι ένα παράπονο που θα κουβαλάει μέσα του ίσως και για πάντα, όμως δε γίνεται να μένει για πολύ στο σκοτάδι.
Πηγή: mother.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα