«Μαμά, τι να κάνω; Βαριέμαι.»: Το καθημερινό πρόβλημα των γονιών με τα κλειστά σχολεία . Τα παιδιά όταν τα σχολεία κλείνουν πολλές φορές βαριούνται και αυτό είναι βάσανο…και για τους γονείς.
Τα παιδιά ανυπομονούν κάθε χρόνο να έρθει το Καλοκαίρι και να κλείσουν τα σχολεία. Θέλουν να ξεχυθούν στις παραλίες, να μην έχουν διάβασμα και υποχρεώσεις και να παίζουν με τις ώρες με τους φίλους τους. Ανυπομονούν για τα παγωτά και τις καλοκαιρινές διακοπές.
Όμως επειδή τα παιδιά είναι άνθρωποι, έχουν και αυτό το αίσθημα του…ανικανοποίητου. Έτσι πολλές φορές θα τα ακούσεις να παραπονιούνται επειδή δεν έχουν τι να κάνουν και βαριούνται. Γιατί δεν γίνεται κάθε μέρα να είσαι για μπάνιο και δεν μπορείς να αφήνεις το παιδί με τις ώρες να παίζει με τους φίλους του.
Δείτε ακόμα Κακή ψυχολογία παιδιού: Το πως αντιδρούν οι γονείς επηρεάζει την μετέπειτα ζωή του
Επίσης μερικές φορές και οι φίλοι δεν μπορούν κι εκεί ξεκινά η γκρίνια. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όταν βαριούνται τα παιδιά πέρα από δημιουργικές δραστηριότητες; Πώς θα μάθουν οι γονείς τα παιδιά, να διαχειρίζονται την…απραξία και την βαρεμάρα; Διαβάστε παρακάτω το υπέροχο κείμενο από την σελίδα Μικρό Βουνό:
Τα σχολεία έχουν κλείσει και η φράση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να ακούγεται από τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι. Μας κοιτούν με αγωνία μέσα στα μάτια και περιμένουν μια λύση στο πρόβλημά τους: την βαρεμάρα.
Εμείς με χίλιες δουλειές να εκκρεμούν ψάχνουμε διαρκώς να βρούμε στα μικρά μας κάτι να κάνουν. Θες να παίξουμε με τα παιχνίδια σου; -Όχι έπαιξα! Θες να μαγειρέψουμε; -Όχι βαριέμαι πάλι! Θες να κάτσεις με την αδερφή σου;- Όχι είναι μικρή! και κάπως έτσι συνεχίζεται ο διάλογος του αδιέξοδου…
Δείτε ακόμα Σχολικές εξετάσεις και Πανελλήνιες: Όλες οι συμβουλές από το Μαζί για το Παιδί
Η πρακτική και η μόνη πιθανή λύση σε αυτό είναι λίγο δύσκολη, καθώς εξαρτάται από εμάς. Το ζήτημα είναι πως ως ενήλικες ζούμε σε ρυθμούς που απαγορεύεται να βαρεθείς και που ο ελεύθερος χρόνος είναι οριακά ¨ποινικοποιημένος¨.
Οι ημέρες μας οφείλουν να΄ ναι πάντα γεμάτες με κάποια εργασία ή κάποια δραστηριότητα, ακόμα και με το απλό scroll down στο κινητό και ποτέ δεν είναι πραγματικά ελεύθερες. Άρα, πώς τα παιδιά να διαχειριστούν την βαρεμάρα τους όταν εμείς – τα πρότυπά τους- επίσης δεν τη διαχειριζόμαστε;
Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι η φράση «οκ μπορείς να βαρεθείς.» Τόσο απλά. Με ήρεμο τόνο αποδοχής. Μπορούμε να δείξουμε στο παιδί πως αποδεχόμαστε και απενοχοποιούμε αυτή τη «δαιμόνια» λέξη!
Δείτε ακόμα “Μη μπεις ξανά στο δωμάτιό μου. ‘Οποτε έρχεσαι με πρήζεις
«Μπορείς να κάτσεις, να ξεκουραστείς και να βαρεθείς» λοιπόν «και μετά να κάνεις ό,τι θέλεις» «είναι καλό να βαριέσαι κι εγώ βαριέμαι μερικές φορές».
Θυμηθείτε άλλωστε πως η βαρεμάρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της φαντασίας! Ας αφήσουμε λοιπόν, πρώτα τον εαυτό μας και μετά και τα παιδιά – να βαρεθούν και ας σταματήσουμε να τους δίνουμε έτοιμες λύσεις για δραστηριότητες. Ας τα εμπιστευτούμε να βρουν μόνα τους – διαμέσου της βαρεμάρας ενίοτε – > τι να κάνουν.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15