Μας έχει φάει η βρώμα: Το έφηβο παιδί μου κάνει ένα σπίτι μπάχαλο. Το Daddy-Cool.gr θα σας βοηθήσει να κάνετε το έφηβο παιδί σας να μην αφήνει συνεχώς ένα δωμάτιο άνω κάτω. (Ε κάλα δεν είμαστε και μάγοι, η Εφηβεία είναι πάντα εφηβεία και η ακαταστασία είναι μέσα σε αυτη)
Αν μεγαλώνετε παιδιά στην εφηβεία, ξέρετε. Ένα παιδί στην εφηβεία πάντα είναι κάπως πιο ακατάστατο. Είναι μία συνήθεια που μπορεί να συνδέεται και με τον χαρακτήρα του παιδιού αλλά πάνω από όλα είναι μία μορφή άτυπης επανάστασης.
Ένα παιδί στην εφηβεία προσπαθεί να ξεφύγει από τους κανόνες των γονιών του για να καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί αλλά και να θέσει στους γονείς του, τα νέα δεδομένα. Και αυτά τα νέα δεδομένα είναι ότι μεγάλωσε και ότι είναι ισότιμο μέλος της οικογένειας.
Δείτε ακόμα Εφηβεία: Τί αλλαγές γίνονται στο σώμα των παιδιών και πότε;
Έτσι όταν ένα παιδί δεν ακούει ποτέ τους γονείς του και αφήνει ένα δωμάτιο συνεχώς άνω κάτω, δεν το κάνει μόνο επειδή μπορεί να βαριέται να μαζέψει αλλά κι επειδή στην ουσία ίσως να αμφισβητεί τους κανόνες σας.
Στο σημερινό άρθρο θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά στην εφηβεία και γιατί οδηγούνται να είναι τόσο ακατάστατα και φυσικά θα μοιραστούμε μαζί σας λύσεις για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα. Διαβάστε παρακάτω:
Τα παιδιά στην εφηβεία κάνουν την δική τους επανάσταση
Τα παιδιά στην εφηβεία ξεκινούν να ανακαλύπτουν το σώμα τους και τον κόσμο. Ξεκινούν να έχουν την ανάγκη να διαφοροποιηθούν από τους μεγαλύτερους, να ξεκινήσουν νέες μόδες, να ακούν την δική τους μουσική, να αμφισβητούν αξίες και ανθρώπους που παλιότερα δεν αμφισβητούσαν και γενικότερα να κάνουν την επανάστασή τους.
Αυτό σημαίνει πως τα πλαίσια της αμφισβήτησης είναι πολύ λογικό τα παιδιά στην εφηβεία να αμφισβητήσουν και τους κανόνες που έχετε θέσει ως οικογένεια. Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι και το μάζεμα του δωματίου.
Θα πρέπει λοιπόν να εξηγήσετε στο παιδί την αναγκαιότητα αυτού του πράγματος. Να εξηγήσετε πως με το να μένει σε ένα απεριποίητο και βρώμικο δωμάτιο χωρίς να θέλει να σας βοηθήσει σε βασικές δουλειές του σπιτιού, δεν είναι επανάσταση, απλά σας κάνει να κουράζεστε περισσότερο σωματικά.
Μήπως ο μπαμπάς ή η μαμά δεν δίνει το καλό παράδειγμα;
Τα παιδιά ακόμη και στην εφηβεία αντιγράφουν τους γονείς τους. Μπορεί χωρίς ούτε και τα ίδια να το αντιλαμβάνονται ακριβώς. Επίσης σαν μικρότερα παιδιά σας είχαν παράδειγμα σε ό,τι κι αν κάνατε και επειδή βρίσκονται σε μία ηλικιακή φάση που αμφισβητούν τα πάντα, δεν σημαίνει ότι μέσα σε μία μέρα θα απαρνηθούν τις επιρροές τους.
Αν λοιπόν εσείς λέτε πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε όλοι στις δουλειές του σπιτιού αλλά το παιδί βλέπει μόνο εσάς να τρέχετε πάνω κάτω σαν τον Βέγγο, τότε θα νιώσει πως δεν είναι ανάγκη να σας βοηθήσω αυτό, αφού κανείς μέσα στο σπίτι δεν το κάνει.
Αν θέλετε λοιπόν να πείσετε το παιδί σας να γίνει πιο συνεπή με τις δουλειές του σπιτιού, θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να του δείξετε πως είστε εξίσου συνεπείς και πως όντως σε αυτό το σπίτι ο καθένας, έχει μερικές αρμοδιότητες.
Μετράει πολύ ο τρόπος που θα ζητήσεις κάτι από το έφηβο παιδί σου.
Τα παιδιά μπορεί να είναι παιδιά αλλά δεν σημαίνει πως δεν αξίζουν τον σεβασμό μας. Μερικές φορές αντιδρούν επειδή δεν τους μιλάτε ευγενικά. Σίγουρα δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες αλλά αν απευθύνεστε στο έφηβο παιδί σας διαρκώς σαν να είναι μωρό και του επιβάλλεστε είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να σας παρακούει.
Στο παιδί θα πρέπει να ζητάτε πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα ζητάτε και από συνομηλίκους σας. Όταν μπαίνετε μέσα και ξεκινάτε να δίνετε διαταγές χωρίς το παιδί να σας έχει προκαλέσει, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που επιζητάτε.
Το να κρατά το δωμάτιό του τακτοποιημένο δεν είναι μία συνήθεια που αποκτάται αμέσως και απότομα.
Πολλοί γονείς ενώ είχαν καλομαθημένα τα παιδιά τους όσο πήγαιναν δημοτικό, στο γυμνάσιο θυμήθηκαν να τα βάλουν σε πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Διότι ένα παιδί δεν μπορεί από την μία μέρα στην άλλη να ξεκινήσει να μαζεύει το δωμάτιό του ή να διαβάζει τα μαθήματά του αν αυτές οι αρχές δεν είχαν γίνει “δικές του” από μικρό.
Τα παιδιά που από μικρή ηλικία είχαν μάθει να μαζεύουν το δωμάτιό τους και να βοηθούν την μαμά και τον μπαμπά στις δουλειές του σπιτιού και όχι μόνο, όταν μπήκαν στην εφηβεία, αυτό δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Αν από την άλλη είχατε ένα παιδί να μην παίρνει ευθύνες και να μην κάνει καμία δουλειά, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη.
Αν το παιδί έχει αδέρφια…τότε ίσως αυτό να είναι και το πρόβλημα.
Τα παιδιά στην εφηβεία προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο και να αντιδράσουν έτσι ώστε να τον φέρουν στα μέτρα τους και να τον βελτιώσουν. Αν το παιδί μεγαλώνει με μεγαλύτερα ή λίγο μικρότερα αδέρφια από αυτό και βλέπει ότι έχετε διαφορετικές απαιτήσεις από το ένα παιδί και διαφορετικές από το άλλο, είναι λογικό να αντιδρά.
Φυσικά δεν μιλάμε για διαφοροποιήσεις όπως είναι ότι το 4χρονο αδερφάκι του δεν μπορεί να σκουπίσει, να πλύνει τα πιάτα ή να στρώσει το κρεβάτι του. Μιλάμε για ένα 12χρονο παιδί που δεν κάνει τίποτα γιατί στα μάτια σας μπορεί να είναι μικρό ακόμα και για ένα 15χρονο παιδί που τα έχει φορτωθεί όλα πάνω του.
Ή μιλάμε για οικογένειες με πατριαρχικά κατάλοιπα που φορτώνουν στο κ@ρίτσι όλες τις δουλειές του σπιτιού ενώ ο αδερφός της, είναι καθισμένος στην καρέκλα και περιμένει την μαμά να του φτιάξει τον καφέ του. Οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να μοιράζονται και πρέπει όλοι να αντιμετωπίζονται ισάξια.
Θέστε του σωστά όρια.
Το ότι το παιδί κάνει την επανάστασή του, το ότι ίσως να αργήσατε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχει και εκείνος στις υποχρεώσεις του σπιτιού, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να του θέσετε όρια.
Υπάρχουν αρκετοί γονείς που όταν βλέπουν πως το παιδί δεν παίρνει απόφαση να μαζέψει το δωμάτιό του, το κάνουν εκείνοι γι’ αυτό. Ή του λένε πως αν δεν το κάνει θα έχει την εξής συνέπεια της πράξης του και όταν έρχεται η στιγμή της συνέπειας, οι γονείς δίνουν άλλη μία ευκαιρία.
Δείτε ακόμα Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία: Μαμά σεβάσου τις επιλογές του παιδιού σου
Αν θέλετε το παιδί να αποκτήσει τα σωστά όρια θα πρέπει να θέτετε τα σωστά όρια και να είστε συνεπείς όσων αφορά τις συνέπειες. Διότι μόνο έτσι θα καταλάβει την σημαντικότητα αυτού που λέτε πως πρέπει να κάνει.
Τα παιδιά στην εφηβεία ξεκινούν να μαθαίνουν την υπευθυνότητα.
Τέλος, είναι λογικό ένα παιδί στην εφηβεία να ξεχνάει να στρώσει το κρεβάτι του ή να μην θεωρεί σημαντικό να πάει τα άπλυτα στο καλάθι και να κρεμάσει την βρεγμένη του πετσέτα στην απλώστρα. Αυτό, διότι τώρα ξεκινά να μαθαίνει την υπευθυνότητα και την συνέπεια.
Για εσάς αυτές οι δουλειές είναι σημαντικές. Για εκείνο όμως ακόμη δεν είναι. Οπότε θα πρέπει μέσα από τα σωστά όρια, το σωστό παράδειγμα, την συζήτηση και τον σεβασμό στο πρόσωπο του παιδιού σας να το μάθετε να γίνει υπεύθυνο και όχι να το υποχρεώνετε μέσα από φωνές και υστερίες.
All photos via: Pinterest
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.