Close

Μάσκα θαλάσσης: Ένας κίνδυνος πνιγμού για τον οποίον δε γνωρίζει κανείς

Μάσκα θαλάσσης: Ένας κίνδυνος πνιγμού για τον οποίον δε γνωρίζει κανείς

Τώρα, με το καλοκαίρι να έχει ήδη μπει και οι εξορμήσεις σε παραλίες και πισίνες όλο και αυξάνονται, εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με συμβουλές και είδη κολύμβησης για την μεγαλύτερη ασφάλειά τους μέσα στο νερό.

Μπρατσάκια, φουσκωτά, σωσίβια, το να τους λέμε να κολυμπάνε στα ρηχά και γενικότερα όλα τα “πρόσεχε” και “μη” είναι αυτά που κάθε γονιός φροντίζει να κάνει και να πει για την ασφάλεια του παιδιού του. Είμαστε όμως καλυμένοι με όλα; Έχουμε πει στο παιδί όλα όσα πρέπει να γνωρίζει και να προσέχει;

Και ενώ είμαστε βέβαιοι, ότι γνωρίζουμε καλά όλους τους πιθανούς κινδύνους στη θάλασσα, υπάρχει και ένας κίνδυνος που οι περισσότεροι γονείς αγνοούμε, σύμφωνα με το infokids: Ο πνιγμός που μπορεί να επέλθει όταν ένα παιδί φορά μάσκα κολύμβησης.

Δείτε ακόμα: Δείτε γιατί το νερό είναι απαραίτητο για τα παιδιά

Η ιστορία του μικρού Κρίστοφερ, που έφυγε από τη ζωή όταν ήταν 6 ετών εξαιτίας νερού που εισήλθε στην μάσκα θαλάσσης του, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα ενός κινδύνου που μπορεί να περνά… απαρατήρητος.

Ο πνιγμός στη θάλασσα χρειάζεται το πολύ 20 δευτερόλεπτα για να συμβεί και το νερό που εισέρχεται στη μάσκα μπορεί να αποβεί μοιραίο για ένα παιδί που πανικοβάλλεται και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Κρίστοφερ έχασε τη ζωή του ενώ έπαιζε στο νερό μπροστά σε άλλους

Μάσκα θαλάσσης: Ένας κίνδυνος πνιγμού για τον οποίον δε γνωρίζει κανείς

Ο Κρίστοφερ πριν το τραγικό ατύχημα

Ήταν Ιούνιος του 2003 όταν ο μικρός Κρίστοφερ άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στην πισίνα που έπαιζε.

Το μικρό αγόρι φοβόταν να βουτήξει με το κεφάλι στο νερό και σαν λύση οι γονείς του τού έδωσαν να φορέσει μάσκα θαλάσσης. Αυτή, όμως, ήταν και η κίνηση που απέβη μοιραία για το παιδί.

Δείτε ακόμα :Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα;

Μία ημέρα καθώς έπαιζε μέσα στην πισίνα η μάσκα του γέμισε νερό και το παιδί πνίγηκε μέσα σε λίγα δεύτερα.

Η μητέρα του υποψιάζεται ότι το παιδί, που φοβόταν να βουτήξει με το κεφάλι στο νερό, πανικοβλήθηκε και δεν ήξερε πώς να αντιδράσει και να βγάλει τη μάσκα του.

Η μητέρα του εξηγεί σε συνέντευξή της στο scarymommy.com ότι δίπλα από την πισίνα βρίσκονταν δύο ενήλικες, αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε τι συνέβη.

Πλέον, 15 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, η οικογένεια του Κρίστοφερ προσπαθεί να αφυπνίσει τους γονείς για τον κίνδυνο πνιγμού από τη μάσκα θαλάσσης μέσα από ενημερωτικά videos και δράσεις, ενώ η Διεθνής Συμμαχία Πρόληψης Πνιγμού (International Drowning Prevention Alliance – IDRA) έχει εκδώσει οδηγίες προφύλαξης για τα παιδιά που κολυμπούν με μάσκα.

Οδηγίες για να προφυλάξετε τα παιδιά

  • Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας νιώθει άνετα κάτω από το νερό πριν χρησιμοποιήσει μάσκα θαλάσσης. Η μάσκα το βοηθά να κολυμπά καλύτερα κάτω από το νερό και όχι να νιώθει πιο άνετα για να μπορέσει να κολυμπήσει.
  • Μην βασίζεστε ποτέ σε βοηθητικές συσκευές (μακαρόνια πισίνας, σωσίβια, μάσκες κλπ) για να επιπλέουν τα παιδιά στο νερό. Να είστε πάντα κοντά τους όταν βρίσκονται στο νερό.
  • Μάθετε να ξεχωρίζετε τα σημάδια του πνιγμού. Ένα παιδί που πνίγεται δεν θα φωνάξει βοήθεια, το δυστύχημα θα συμβεί σιωπηλά!
  • Μην αφήνετε το παιδί να βουτά πρώτα το κεφάλι του στο νερό όταν φορά μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης.

Δείτε ακόμα: Προσοχή! Ψείρες της θάλασσας: Κι όμως υπάρχουν και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε μάσκα θαλάσσης

Προτιμήστε μάσκες από πολύ καλά υλικά, που δεν θα επιτρέπουν τις διαρροές προς τα μέσα. Συνήθως, συστήνονται οι μάσκες από σιλικόνη και όχι από PVC.
Όταν το παιδί φορά τη μάσκα θα πρέπει αυτή να μην είναι πολύ σφιχτή ή χαλαρή. Το παιδί θα πρέπει να κινείται άνετα με αυτή, χωρίς να πιέζεται.

photos credit: pinterest

Με πληροφορίες από infokids