Μεγαλώνοντας ανθεκτικά παιδιά. Σύμβουλος γονεϊκότητας εξηγεί πως μπορούμε να μεγαλώσουμε ανθεκτικά παιδιά μπροστά στις δυσκολίες της ζωής.
Κάθε καλός γονιός εκεί έξω ενδιαφέρεται να μεγαλώσει παιδιά που χαίρουν άκρας υγείας, που να είναι καλοί άνθρωποι με αρετές όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, παιδιά που να ξέρουν να μοιράζονται και να αγαπούν ζώα και ανθρώπους.
Εκτός αυτού όμως, κάθε καλός γονιός ενδιαφέρεται να μεγαλώσει παιδιά ανεξάρτητα, δυναμικά, που να μην κρέμονται από πάνω του και να μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους σε μία κοινωνία που είναι γεμάτη από παγίδες.
Δείτε ακόμα Δεν φιλάω το παιδί μου για να με φιλήσει και αυτό αλλά για να μάθει να φιλάει το δικό του παιδί
Παγίδες που μάλιστα, ξεκινούν να κάνουν την εμφάνισή τους, από τις τάξεις του Δημοτικού, αφού πλέον παρά την κοινωνική ευαισθητοποίηση, τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού έχουν αυξηθεί ακόμη και στο Δημοτικό.
Πώς όμως ένας γονιός μπορεί να μεγαλώσει παιδιά που να αντέχουν και να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες; Που να ξέρουν να θέτουν τα όριά τους, που να μην επηρεάζονται από κακεντρεχεί σχόλια και να νιώθουν πως μπορούν και μόνα τους να προστατεύσουν τον εαυτό τους;
Οι ισορροπίες είναι σίγουρα σημαντικές και η ψυχολόγος αλλά και σύμβουλος γονεϊκότητας Χριστίνα Σκλαβενίτη μας εξηγεί μέσα από ένα πολύ όμορφο αλλά και αναλυτικό κείμενο, πως μπορούμε να μεγαλώσουμε ανθεκτικά παιδιά. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα “Παιδί είναι δεν καταλαβαίνει”: Καταλαβαίνει περισσότερα από όσα νομίζατε
«Ο κόσμος αλλάζει και φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θέματα για να ανησυχούν οι νέοι γονείς, όμως η κύρια ανησυχία είναι ο αντίκτυπος που έχει αυτός ο κόσμος στα παιδιά.
Οι γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το άγχος και την θλίψη αλλά και από όλα τα προβλήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα όπως το bullying και τους κινδύνους του διαδικτύου.
Πώς όμως θα το καταφέρουν αυτό; Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του, είναι να είναι κάποιος που το παιδί μπορεί να εμπιστευτεί.
Δείτε ακόμα 8 κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα
Οι γονείς μπορούν να χτίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί τους, όταν είναι αξιόπιστοι και σταθεροί. Όταν είμαστε αξιόπιστοι και σταθεροί, το παιδί μαθαίνει ότι αν κάτι άσχημο συμβεί στη ζωή του, μπορεί πάντα να ζητήσει την βοήθειά μας.
Ένα παιδί που νιώθει ότι στις σημαντικές του σχέσεις υπάρχει εμπιστοσύνη, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, γιατί γνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που το νοιάζονται και μπορούν να το βοηθήσουν.
Κάντε το πιο απλό πράγμα με το παιδί σας, πηγαίνετε στο πάρκο να ταΐσετε τις πάπιες. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε αναμνήσεις μαζί, αλλά θα μάθει και στο παιδί σας μερικά πράγματα για τον κόσμο.
Δείτε ακόμα Θετική πειθαρχία: Πως θα σας ακούν τα παιδιά χωρίς να φωνάζετε
Το να πάτε το παιδί σας στο πάρκο που έχει κούνιες και δέντρα για να σκαρφαλώσει, δεν είναι μόνο καλό για την σωματική του ανάπτυξη αλλά είναι επίσης εξαιρετικό και για την συναισθηματική του ανάπτυξη. Το να αφήσετε το παιδί σας να σκαρφαλώσει, να πέσει, να πηδήξει, απαιτεί μία δεξιότητα που λέγεται “ικανότητα διαχείρισης κινδύνου”.
Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να διαχειρίζονται τον κίνδυνο για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στις ικανότητές τους και στην κρίση τους.
Πολλές φορές οι γονείς παίζουν παιχνίδια με τα παιδιά τους και τα αφήνουν να κερδίζουν. Αυτό μπορεί να είναι ωραίο κάποιες φορές αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να βιώνουν την εμπειρία της ήττας, με κάποια μορφή. Όταν τα παιδιά χάνουν, έρχονται αντιμέτωπα με την αποτυχία και μαθαίνουν σταδιακά πώς να την αντιμετωπίσουν.
Δείτε ακόμα Εκρήξεις Παιδιών: Αντιμετωπίστε την παράνοια σωστά
Παρόλα αυτά, αν ένα παιδί έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπο με την αποτυχία, θα νιώσει ανήμπορο και ανίκανο να τα βγάλει πέρα μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Κάθε παιδί χρειάζεται την δική του ισορροπία επιτυχίας και αποτυχίας για να χτίσει την ικανότητα να προσπαθήσει ξανά σε πράγματα τα οποία βρίσκει ότι είναι δύσκολα.
Όταν τα παιδιά βρίσκουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, είναι σημαντικό οι γονείς να τα υποστηρίζουν σε αυτό. Όχι μόνο ενισχύει τον δεσμό μεταξύ γονιού και παιδιού, αλλά αυξάνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και το βοηθάει να αναπτύξει την αίσθηση του εαυτού του.
Αν ένα παιδί νιώθει ανίκανο να αναπτύξει ικανότητες που χρειάζεται η κοινωνία μας, θα μεγαλώσει έχοντας την αίσθηση ότι είναι κατώτερο από άλλους ανθρώπους.
Δείτε ακόμα Τρόποι να αναπτύξουμε την συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά
Εάν ένα παιδί μεγαλώσει κάνοντας καλά κάτι που του αρέσει και που αισθάνεται ότι η κοινωνία το χρειάζεται, θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα νιώθει ότι είναι ικανό και θα νιώθει ότι έχει μία θέση μέσα στην κοινωνία.
Πάνω από όλα όμως να έχετε αυτοπεποίθηση μπροστά στο παιδί σας. Είστε το πρώτο και πιο σημαντικό πρότυπο για το παιδί σας. Θα πάρει πολλά χαρίσματα και αρετές από εσάς.
Η επιρροή που μπορείτε να έχετε πάνω στο παιδί σας μπορεί να του δώσει τις βάσεις για την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και τις ικανότητες που θα έχει στην υπόλοιπη ζωή του.
Δείτε ακόμα Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως μιλάμε στο παιδί για τον πόλεμο
Αυτά είναι πολύ σημαντικά εφόδια καθώς ξεκινάνε να αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πρώτες φιλίες και την αρχή της κοινωνικοποίησης του παιδιού.
Ένα παιδί πού έχει μεγάλη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση θα είναι πιο επιλεκτικό στις παρέες που θα κάνει ενώ τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μπορεί να κάνουν φίλους οι οποίοι κάποιες φορές ίσως να έχουν αρνητική επιρροή στη ζωή τους.
Όταν η σχέση γονιού και παιδιού έχει ως βάση την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, τότε το παιδί μπορεί να μιλήσει στους γονείς του για οποιοδήποτε θέμα προκύψει, είτε αυτό είναι το bullying, είτε η πρώτη τους αγάπη.
Δείτε ακόμα Το στιλ ανατροφής του παιδιού μπορεί να το κάνει πιο δημοφιλές στους φίλους του
Οι βάσεις για να αποκτήσει ένα παιδί ικανότητες και εμπιστοσύνη στον εαυτό του μπαίνουν από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του παιδιού και είναι στο δικό μας το χέρι ως γονείς να δώσουμε όλη μας την αγάπη και την εμπιστοσύνη στο παιδί.»
#neuroscience #counseling #healingparenting #psychoeducation #psychology #healingstories #parentingsupport #parentinghacks #parentinglife
⁂ Πρωτότυπο Κείμενο: Catherine Hume
⁂ Photo credits: Nature Play Mothers
⁂ Μετάφραση • Επιμέλεια Κειμένου: Healing Parenting – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονεϊκότητας
All photos via: Pinterest
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές