Τα παιδιά λατρεύουν να κάθονται στην στάση «W» αλλά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!
Όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες κάθονται με λυγισμένα γόνατα και τις πατούσες τους αναποδογυρισμένες σχηματίζοντας έτσι το γράμμα «W».
Η συγκεκριμένη στάση σώματος συνηθίζεται όταν βλέπουν τηλεόραση, όταν παίζουν video games ή με το tablet κλπ.
Ήρθε η στιγμή όμως να σταματήσετε να κάθεστε έτσι και να αποτρέψετε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
Γιατί; Επειδή είναι επικίνδυνο για…
τους γοφούς
τα γόνατα
τους αστραγάλους
τους στατικούς μύες (οι οποίοι βρίσκονται στην πλάτη, στην κοιλιά και στους γοφούς)
και την γενικότερη ανάπτυξη και σταθερότητα τους σώματος.
Η στάση αυτή είναι επικίνδυνη για τα παιδιά καθώς το σώμα τους βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και θα τους δημιουργήσει σωματικά προβλήματα στο μέλλον.
Η στάση w τους δίνει την αναγκαία ισορροπία, ωστόσο δεν τα αφήνει να στρίψουν εντελώς τον κορμό ή να σκύψουν για να πιάσουν παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά τους. Ως εκ τούτου, τα παιδιά που επιλέγουν την θέση W συχνά δυσκολεύονται να αναπτύξουν ισορροπία, συντονισμό κινήσεων, ενώ δεν συνηθίζουν να περιστρέφουν το πάνω μέρος του σώματός τους. Η θέση αυτή, όπως και άλλες ακατάλληλες θέσεις (π.χ. με τα πόδια απλωμένα ή με τα γόνατα στην μια μεριά), μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν ορθοπεδικά προβλήματα, όπως στραβά πόδια, πλατυποδία αλλά και χρόνιο πόνο σε γοφούς, πόδια και πέλματα.
Εάν το παιδάκι σας δεν χρησιμοποιεί αυτήν την στάση παρά για μικρές μόνο χρονικές περιόδους, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αντίθετα, εάν παρατηρήσετε ότι την επιλέγει συχνά και για πολύ ώρα, τότε:
Ενθαρρύνετέ το να κάθεται στο πάτωμα οκλαδόν ή με τα πόδια ανοιχτά στο πλάι. Οι θέσεις αυτές παρέχουν ισορροπία, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την στροφή προς διάφορες κατευθύνσεις. Έτσι οι μύες ενδυναμώνονται.Γλυκούλι νήπιο που κάθεται στο πάτωμα
Συμβουλέψτε το να μην γονατίζει πάνω στην καρέκλα γιατί με τον τρόπο αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στα γόνατά του. Επίσης, να το πείσετε να μην τυλίγει τα πόδια του γύρω από τα πόδια του καθίσματος. Για να το διευκολύνετε δώστε του να κάτσει κάπου που υπάρχει στήριγμα για τα πόδια.
Υπενθυμίστε του να κρατάει την πλάτη ίσια. Δεν είναι θέμα ευγένειας ή καλής ανατροφής, αλλά ένας τρόπος να αποκτήσει καλή στάση και να γλυτώσει από ορθοπεδικά προβλήματα (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση) και από πόνους σε αυχένα, ώμους, πλάτη και μέση.
Ζητήσετε βοήθεια. Καμία συμβουλή ή online «διάγνωση» δεν μπορεί να αντικαταστήσει την γνώμη του γιατρού σας. Εκείνος βλέπει το παιδί από κοντά και μπορεί να αντιληφθεί εάν υπάρχει ή όχι κάποιος αντίκτυπος της στάσης στην σωματική του ανάπτυξη. Επομένως, εάν ανησυχείτε και αν βλέπετε πως το παιδί πονάει σπεύσατε στον ειδικό.
babyradio, happyparenting.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Χρήστος Μάστορας : H ταινία Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο λόγος που ανακάλυψε πως έχει ΔΕΠΥ
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Grand hotel : Ο Ρήγας κλέβει το μωρό της Ελένης για να μπορέσει να την εκδικηθεί
- Η Γη της Ελιάς : Τελικά όντως θέλει να τους εκδικηθεί – Η Αριάδνη βλέπει τον Κουράκο να κοιτά με λατρεία την Ιουλία