Μην αλέθετε τα φρούτα, δώστε τα σε κομμάτια στα παιδιά- Παιδίατρος εξηγεί το λόγο.Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και σίγουρα σε αυτό πρωταρχικό ρολό παίζει η τροφή τους. Μπορεί εμείς σαν γονείς να νομίζουμε χωρίς όμως να γνωρίζουμε τις ιδανικές τροφές που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά, υπάρχουν όμως και πράγματα που πιστέψτε με δεν μας παιρνούν από το μυαλό όσον αφορά την σωστή τροφή του παιδιού.
Για παράδειγμα πως πρέπει το παιδί να φάει τα φρούτα ή τη φρουτόκρεμα; είναι καλύτερα να τρώει τα φρούτα ολόκληρα η κομμένα σε κομμάτια; Πότε η τροφή έχει περισσότερη θρεπτική αξία; Ο παιδίατρος Στελιος Παπαβεντσης εξηγεί στο παρακάτω κείμενο.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε μέσα από την προσωπική σελίδα του παιδιάτρου. Διαβάστε παρακάτω:
Ας μιλήσουμε για την φρουτόκρεμα.
Είναι το ίδιο πράγμα να τρώει ένα βρέφος ή μικρό παιδί φρούτο σε κομμάτι ή σε αλεσμένη ή έτοιμη φρουτόκρεμα; Φυσικά και όχι.
Όταν τρώει σε κομμάτι, η τροφή είναι πιο συμπυκνωμένη, έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό, και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ τα μωρά από την έναρξη στερεών τροφών είναι καλό να συνηθίζουν σε τροφές με υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών και συμπαγή σύσταση, όχι νερουλές με χαμηλή θερμιδική αξία.
Δείτε ακόμα Δυσφαγία στα βρέφη: Τί είναι & πως την αντιμετωπίζουμε;
Όταν τρώει κομμάτι φρούτου, το μωρό παίρνει πολύ περισσότερες βιταμίνες στον ίδιο όγκο. Παίρνει πολύ περισσότερες ίνες, λιγότερες αν είναι φρουτοπολτός (smoothie) και ακόμα λιγότερες αν είναι χυμός. Άλλη σύσταση του ΠΟΥ είναι ότι τα βρέφη μέχρι 12 μηνών δεν πρέπει να πίνουν χυμό και μετά το έτος το πολύ ως 100ml τη μέρα φρέσκο.
Όταν το βρέφος τρώει κομμάτι φρούτου, η πιθανότητα υπερσίτισης και καταναγκαστικής σίτισης έξω από τα σημάδια πείνας και κορεσμού του μικραίνει. Το παιδί παίρνει δική του πρωτοβουλία και μαθαίνει να τρώει με τα χεράκια του και αργότερα με πιρούνι κουτάλι ακούγοντας την εσωτερική του πείνα και κορεσμό του.
Όταν αντίθετα ταΐζεται σαν πουλάκι με φρουτόκρεμα, πολύ περισσότερο δεν αν αυτό συνεπάγεται με ξεγελάσματα, ακροβατικά, παιχνίδια, τηλεόραση, για να μπουν εξτρά κουταλιές στο στόμα, δεν σεβόμαστε την πρωτοβουλία και τις εσωτερικές ανάγκες του παιδιού και τείνουμε να παραταΐζουμε υπερσιτίζουμε.
Τα βρέφη με το ξεκίνημα στερεών τροφών δεν έχουν ανάγκη από πολλά σάκχαρα. Αυτό δίδεται σε αφθονία με το μητρικό γάλα ή το ξένο και την λακτόζη που περιέχουν. Εκείνο που χρειάζονται είναι να συμπληρώσουν σε βιταμίνες σίδηρο ιχνοστοιχεία πρωτεΐνη και καλά ωφέλιμα λιπαρά για να αναπτυχθούν και να μην έχουν αναιμία.
Επομένως το γεύμα φρουτόκρεμας που ακούγεται συνήθως, που δίνεται συνήθως πρωινές ώρες, που μπορεί να έχει 2-3 ολόκληρα φρούτα μαζί, συνήθως γλυκά όπως μπανάνα μήλο επειδή γονείς και επαγγελματίες υγείας αποθαρρύνουν τα “όξινα” – αναίτια και βλαπτική σύσταση – είναι γεμάτο με σάκχαρα νερό και τίποτε άλλο.
Για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες μπορεί να έπεφτε και στην κατηγορία του junk food. Τι να κάνουμε λοιπόν με τα βρέφη εκείνα και τους γονείς τους που είτε δεν δείχνουν να μπορούν να διαχειριστούν ακόμα τα στερεά κομματάκια είτε οι γονείς φοβούνται και καθυστερούν την σίτιση σε κομματάκια;
1. Καταρχήν ενημέρωση και εξήγηση ότι ακόμα και να ξεκινήσουν με αλεσμένα, θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες να πιάσουν και να βάλουν στο στόμα μαλακά κομματάκια τροφής μέχρι 9 μηνών.
Πρόκειται για διαδικασία μάθησης, το παιδί θα μάθει να μασάει αν του δοθεί ευκαιρία, και επίσης πρόκειται για παράθυρο ευκαιρίας, τα βρέφη μαθαίνουν την διαδικασία αυτή έγκαιρα, άμα καθυστερήσουν πολύ μετά τον χρόνο μετά η μετάβαση σε μη αλεσμένα γίνεται πιο δύσκολη.
2. Από την αρχή ΔΕΝ βάζουμε μόνο γλυκά φρούτα. Συνδυασμός γλυκών και όξινων φρούτων: μπανάνα με ακτινίδιο, μήλο με πορτοκάλι, δαμάσκηνο με πεπόνι.
3. Από την αρχή και σύντομα δεν βάζουμε ΜΟΝΟ γεύμα με φρούτα: εμπλουτίζουμε την φρουτόκρεμα με πολύπλοκους υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες: συνδυάζουμε τα φρούτα με μουλιασμένη βρόμη ή με ταχίνι ή με βούτυρα ξηρών καρπών – προσεκτικές μία μία εισαγωγές φυσικά – ή με αυγό.
4. Δίνουμε ευκαιρίες παράλληλα με τις φρουτόκρεμες, έστω σε άλλες ώρες της ημέρας, ως σνακ, για κομματάκι φρούτου.
5. Ξεφεύγουμε σύντομα από την πλανεμένη λογική πρωινό= μόνο γάλα ή μόνο/ και φρούτα. Βάζουμε πρωτεΐνη, λιπαρά και σύσταση στο πρωινό του μικρού παιδιού.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά Σχολεία μέχρι και τα Χριστούγεννα – Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών
- Design Your Christmas Tree με DIY Στολίδια με τις Φωτογραφίες των Παιδιών
- Αστυνομικός της Βουλής : Μέλος σε σκοτεινή αίρεση ο 45χρονος
- Κώστας Δίγκας : Ο Πρωταγωνιστής της “Λάμψης” με τις φανατικές θαυμάστριες σήμερα στα 68 του παραμένει γοητευτικός
- Βήμα βήμα πως να φτιάξετε αλμυρό Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι