Κορίτσια το ξέρετε όλες! Είναι πολύ άσχημο να προσπαθείς να ταΐσεις το μωρό, να μην τρώει και να φεύγουν τα πιατάκια σαν ιπτάμενοι δίσκοι από το καρεκλάκι, το μωρό να χτυπιέται κι εσείς να μην ξέρετε αν θέλετε να γελάσετε ή να κλάψετε ! (Εγώ γελούσα πάντως πολύ!!!)
Βλέποντας κάποιες παλιές φωτογραφίες της κόρης μου, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας κολπάκια για να φάει το καμάρι σας πιο εύκολα και να γλιτώσετε κι εσείς από την ταλαιπωρία.
Καταρχάς να σας πω πως πρέπει να χαλαρώσετε και να το δείτε σαν παιχνίδι για να γίνει η όλη διαδικασία του φαγητού ευχάριστη τόσο για σας, αλλά περισσότερο για το παιδί.
1. Το βλέπει σαν παιχνίδι. Η ώρα του φαγητού δίνει στο παιδί την ευκαιρία να εξερευνήσει, να πειραματιστεί, να τεμαχίσει και να μάθει τις ιδιότητες κάθε τροφής. Όταν πετάει το φαγητό του στο πάτωμα ή το μασάει και μετά το φτύνει, μπορεί να κάνει το σπίτι χάλια -και τα δικά σας νεύρα κρόσσια- αλλά παίρνει σημαντικά μαθήματα. Να ξέρετε πως όταν το ταΐζετε, στην ουσία το μαθαίνετε πως να τρώει. Και εννοείτε πως θα περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να συνηθίσει.
2.Τα παιδιά, χρειάζονται λιγότερο φαγητό από ότι νομίζετε! Η κοινή λογική λέει ότι τα μωρά που αναπτύσσονται κανονικά, είναι υγιή και χαρούμενα, προφανώς δεν λιμοκτονούν.
3.Τα μωράκια μας θέλουν ποικιλία. Εννοείται πως στην αρχή θα δοκιμάζετε ένα ένα τα είδη τροφών για να ξέρετε αν ένα παιδί είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή, αλλά αργότερα, είναι σημαντικό ,να ακολουθεί μια διατροφή με πολλές επιλογές, η οποία το βοηθάει να μεγαλώσει με υγιεινό τρόπο.
4. Πειραματιστείτε με τις αναλογίες. Τι εννοώ; Στην Ηρώ δεν της άρεσε το μήλο μέσα στη φρουτόκρεμα με αποτέλεσμά να μου την φτύνει. Έτσι λοιπόν της έβαζα λιγότερο και όλα καλά. Μικρά ανθρωπάκια είναι και αυτά, πρέπει να καταλάβετε πως έχουν προτιμήσεις και φαγητά που δεν θα τους αρέσουν! Και μην φοβάστε αν για κάποιο διάστημα θέλουν να τρώνε μόνο ένα συγκεκριμένο φαγητό. Είναι σχεδόν απίθανο να κρατήσει αυτή η φάση για πολύ ή να είναι μόνιμη. (Έχουμε φάει τραχανά για ένα δίμηνο που είχα σηκώσει τα χέρια μου ψηλά χιχιχιχ!)
5. Η κόρη μου δεν ήθελε με τίποτα τα λαχανικά. Έκρυψα λοιπόν τα λαχανικά μέσα στα φαγητά π.χ. έβαζα τριμμένο καρότο κολοκυθάκι κλπ σε κεφτεδάκια και γιουβαρλάκια, σε σούπες και μεγαλώνοντας την έπαιρνα μαζί μου και φτιάχναμε σαλάτες. Κόβαμε μαζί σε μικρά κομματάκια τα λαχανικά (τις είχα πάρει ένα πλαστικό μαχαιράκι) και με ρωτούσε μαμά αυτό είναι ωραίο; Της έλεγα δοκίμασε και θα μάθεις… και απλά δοκίμαζε!
6. Απλό κόλπο για να φάει το ψαράκι (εμένα το τσακίζει πλέον): Αν δεν τρώει ψάρι, δώστε του να κολλάει αυτοκόλλητα την ώρα που θέλετε να το ταΐζεται και βάλτε το ψάρι μπουκίτσα με ψωμάκι! Θα τρώει απορροφημένο και τη στιγμή που θα νοστιμευτεί και μόνο, τότε πείτε του πως αυτό που έφαγε ήταν ψαράκι!!! Μετά θα το ζητάει μόνο του συνέχεια.
7. Αυγό, αυτό το βάσανο! Στην αρχή της το έλιωνα με το πιρούνι και με λάδι όπως μου είχε πει η παιδίατρος μας και το έτρωγε. Αργότερα όμως με τίποτα δεν το ήθελε, έτσι το βάλαμε σφιχτό, λιωμένο, μέσα στη φρουτόκρεμα! Σας πληροφορώ έτσι μπορούσε να φάει 1 κοτέτσι αυγά τη φορά!!!
8. Μην εγκαταλείπετε γρήγορα την προσπάθεια. Την πρώτη φορά που έδωσα φασολάδα στην Ηρώ έκανε σαν να επιχείρησα να τη δηλητηριάσω! Δεν της ξαναέδωσα για ένα διάστημα. Μετά το ξαναπροσπάθησα. Και με αυτό το τρόπο, χωρίς να τη πιέζω έχουμε φτάσει στο σημείο να τρώμε απ’ όλα τα φαγητά!
9. Το να συνεχίζετε να ταΐζετε το παιδί ακόμα κι όταν μπορεί πια να φάει μόνο του είναι πολύ μεγάλος πειρασμός, γιατί έτσι λερώνεται πολύ λιγότερο και τελειώνει πιο γρήγορα. Όμως δεν πρέπει να το κάνετε. Πρέπει να τρώει μόνο του τελεία και παύλα .
Tips επιβίωσης για όταν ξεκινάει να τρώει μόνο του.
Κάντε τα πιάτα διασκεδαστικά χρησιμοποιώντας ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και υλικών. Π.χ. εγώ τις είχα αγοράσει πιατάκια πολύχρωμα και έφτιαχνα φατσούλες με τα φρούτα. Μπανάνα για χαμόγελο, αχλάδι για ματάκια και μήλο για μύτη. Ή έβαζα το ρυζάκι σε φόρμα καρδούλας και δίπλα το κρεατάκι
Είναι καλό να χρησιμοποιείτε σκληρές πλαστικές σαλιάρες, γιατί έχουν τη δυνατότητα να συγκρατούν μεγάλο μέρος του φαγητού που πέφτει.
Δώστε του ένα σκληρό πλαστικό κουτάλι και ξεκινήστε με τροφές που έχουν συμπαγή υφή, όπως είναι για παράδειγμα οι λιωμένες πατάτες.
Μην απογοητεύεστε εάν στη διάρκεια του φαγητού αφήνει το κουτάλι του και τρώει με τα χέρια, είπαμε είναι μια νέα διαδικασία γι’ αυτό και ενώ τρώει παράλληλα παίζει.
Ταΐστε το παράλληλα με το γάλα για το ξεγελάσετε στην γεύση ή αμέσως μετά. Με αυτό τον τρόπο και θα φάει όλο το φαγητό του, δεν θα το πιάσει απελπισία για να τα κάνει όλα χάλια, πετώντας από τα νεύρα του το φαγητό δεξιά και αριστερά, καθώς είναι πολύ σημαντικό, το παιδί να παίρνει την πρωτεΐνη αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μετά από κάθε γεύμα. Εγώ με την Ηρώ έτσι έκανα. Πίναμε τότε το NAN ΟPTIPRO 3, η κόρη μου δεν έπινε άλλο, ένα γάλα, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η χαμηλή πρωτεϊνη , όπως άλλωστε είναι και το μητρικό γάλα και το οποίο είναι εμπλουτισμένο με (σίδηρο, βιταμίνη D, Βιταμίνες συμπλέγματος Β, κλπ), που βοήθησε την μικρή μου να παίρνει ότι χρειάζεται για την ανάπτυξη της ακόμη και αν δεν κατέληγαν όλα στην κοιλίτσα της. Αν και δεν ήταν και το πιο εύκολο παιδί στο φαγητό, επειδή της άρεσε πολύ η γεύση του της είχα πει ότι κάθε φορά που θα έτρωγε όλο το φαγάκι της θα έπινε μετά και το αγαπημένο της γαλατάκι, ή την ξεγελούσα και της έδινα το γαλάτακι παράλληλα με το φαγητό της ώστε να το φάει όλο. Έτσι έτρωγε όλο το φαγάκι της και έπινε και όλο το γάλα. Τέλειο; Και με αυτό τον τρόπο , δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.
Τέλος μην αφήνετε το παιδί να τρώει στην αγκαλιά της γιαγιάς, αν δεν θέλετε να έχετε τα παρακάτω αποτελέσματα! Βάλτε το στο καρεκλάκι να φάει αν θέλετε να αποφύγετε να γίνουν τα πάντα χάλια! Εμένα η μαμά μου δεν με άκουγε (κλασική γιαγιά)…
Εδώ έχω απαθανατίσει τις στιγμές που το κορίτσι μου έτρωγε μόνο του… όσες πρόλαβα δηλαδή γιατί ήμουν κυρίως με ένα σφουγγάρι στο χέρι… ?
«Το παρόν άρθρο έχει χορηγηθεί από την εταιρεία NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.»
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα