Είναι τόσο μικρά και χαριτωμένα, σαν εύθραυστα μικρά πλάσματα που φοβάσαι να ακουμπήσεις. Οι γονείς, όσο και να προετοιμάζονται για τον ερχομό ενός παιδιού, όταν είναι πρωτάρηδες, στην πράξη είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα!Η φροντίδα που χρειάζονται είναι μεγάλη, αξίζει φυσικά κάθε ξενύχτι και όλη την κούραση του κόσμου!
Όταν βλέπουμε ένα μωρό έχουμε αυτό το αυθόρμητο χαμόγελο και την αίσθηση χαράς που μας βγάζει. Όσο γλυκά και όμορφα και είναι ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα για τα νεογέννητα που δεν είχαμε ιδέα! Περίεργα μικρά πλάσματα…
Δειτε ακομα Δείτε τη viral φωτογραφία του «ζόρικου» νεογέννητου που… δεν αφήνει τον γιατρό να φύγει
1. Τα νεογέννητα χρειάζονται πολλές ώρες υπνου την ημέρα αλλά κοιμούνται μόνο για 3 έως 4 ώρες την φορά.
Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά κοιμούνται περίπου 14 έως 18 ώρες την ημέρα. Ωστόσο κοιμούνται περίπου δύο με τρεις ώρες κάθε φορά, πριν ξυπνήσουν για να φάνε. Το διάστημα αυτό είναι δύσκολο για όλους τους γονείς, συνήθως όμως κρατάει μόνο για τους τρεις πρώτους μήνες. Έπειτα τα περισσότερα βρέφη καταφέρνουν να κοιμηθούν για έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ
2. Τα νεογέννητα κλαίνε χωρίς δάκρυα.
Δεδομένου ότι οι δακρυϊκοί πόροι των μωρών δεν είναι αναπτυγμένοι πλήρως όταν γεννιούνται, δεν είναι σε θέση να παράγουν δάκρυα όταν κλαίνε. Υπάρχει τόσο δακρυϊκό υγρό ώστε να αρκεί μόνο να υγραίνει τα μάτια του και να τα προστατεύει. Γι ‘αυτό δεν βλέπετε δάκρυα στα μάγουλα του βρέφους όταν κλαίει. Περίπου στους 3 μήνες μετά τη γέννηση, το μωρό θα αρχίσει να παράγει δάκρυα που μπορείτε να δείτε, ενώ αναπτύσσονται πλήρως στους 6 μήνες.
3. Τα νεογέννητα δεν χαμογελούν σκόπιμα.
Δείτε ακόμα Νεογέννητο προς επισκέπτες: Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν έρθεις να με δεις
Ποιος δεν τρελαίνετε στη θεά ενός νεογέννητου να χαμογελά; Ωστόσο, δυστυχώς, αυτό το χαμόγελο δεν είναι επειδή το μωρό αντιδρά σε μια κατάσταση, αλλά είναι απλά αντανακλαστικό. Ένα «αντανακλαστικό χαμόγελο» μπορεί να συγκριθεί με ένα σπασμό ή μια αυθόρμητη κίνηση του χεριού. Μόλις το μωρό είναι περίπου 2 μηνών, μπορεί να εκφράσει τη χαρά και την ευχαρίστηση, χαμογελώντας σκόπιμα.
4. Το στομάχι ενός νεογέννητου έχει μέγεθος σαν ένα κουταλάκι του γλυκού.
Κατά τη γέννηση, το στομάχι ενός βρέφους είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα κουταλάκι του γλυκού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα νεογέννητο χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες τροφής σε συχνές χρονικές περιόδους.
5. Τα νεογνά έχουν διευρυμένο στήθος.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος της μητέρας συνήθως μεγαλώνει αρκετά. Αυτό προκαλείται από τις ορμόνες. Δεδομένου ότι το έμβρυο περιβάλλεται από αυτές τις ορμόνες στη μήτρα και τις απορροφά μέσω του ομφάλιου λώρου, είναι ο λόγος που το μωρό μερικές φορές έχει διευρυμένο στήθος κατά τη γέννηση. Μετά από μερικές εβδομάδες, αυτό θα πρέπει να μειωθεί όταν τα επίπεδα των ορμονών πέσουν.
6. Τα νεογνά έχουν περισσότερα από 300 οστά, ενώ οι ενήλικες έχουν μόνο 206.
Ένα μωρό έχει περισσότερα από 300 οστά, πολλά από τα οποία αποτελούνται από χόνδρο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ενός σπασμένου οστού όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει και προσπαθεί να μάθει να περπατάει. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, τα οστά του συγχωνεύονται για την δημιουργία μεγαλύτερων οστών. Έτσι από τα 300 οστά που γεννιέται καταλήγει σε μόλις 206 μέχρι την ενηλικίωση του.
Δείτε ακόμα Το μωρό έτσι προσπαθεί να σας μιλήσει! Δείτε 18 κινήσεις που κάνει το παιδί και τι θέλουν να σας πουν
7. Τα νεογέννητα δεν έχουν επιγονατίδες.
Δεδομένου ότι τα γόνατα ενός μωρού είναι επίσης κατασκευασμένα από χόνδρο, είναι ακόμα πολύ μαλακά, τόσο που σχεδον δεν φαίνονται ούτε σε ακτινογραφία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαφέρουν πολύ από τα γόνατα ενός ενήλικα. Χρειάζονται περίπου 3 χρόνια για να μετατραπεί ο χόνδρος γύρω από το γόνατο στα οστό.
8. Τα νεογέννητα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν συνήθως γαλάζια μάτια κατά τη γέννηση τους.
Το χρώμα των ματιών του μωρού εξαρτάται από την μελανίνη. Δεδομένου ότι το έμβρυο βρίσκεται στο σκοτάδι καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μελανοκύτταρα αρχίζουν να αντιδρούν στο φως μετά τη γέννηση και να παράγουν μελανίνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα ανοιχτόχρωμα μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει πολλές φορές πριν κλείσει τα πρώτα του γενέθλια.
9. Το κεφάλι των νεογνών μπορεί να έχει κωνικό σχήμα μετά τον τοκετό.
Δεδομένου ότι το κρανίο ενός μωρού είναι ακόμα πολύ μαλακό, το σχήμα του κεφαλιού μπορεί να αλλάξει αρκετά εύκολα. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει στο να έχει το μωρό μια κωνική κεφαλή αν έχει πιεσθεί αρκετά κατά την ώρα του τοκετού. Οποιαδήποτε παραμόρφωση θα πρέπει να επανέλθει μετά από μερικές ημέρες και το κεφάλι του μωρού να πάρει μια πιο στρογγυλή μορφή.
10. Τα νεογέννητα έχουν λεπτές τρίχες σε όλο το σώμα τους.
https://www.flickr.com/photos/jessicafm/315865508
Δείτε ακόμα Τα 6 πράγματα που πρέπει να πετάξεις από τη ζωή σου για να θηλάσεις το μωρό σου
Τα νεογέννητα μωρά καλύπτονται με λεπτές τρίχες που αναπτύχθηκαν στην τελευταία φάση της εγκυμοσύνης. Είναι πιο εμφανείς στην πλάτη, στους ώμους, στα αυτιά και στο μέτωπο του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, αυτές οι τρίχες συνήθως φεύγουν.
Τα μωρά είναι συναρπαστικά μικρά πλάσματα που μας εκπλήσσουν κάθε μέρα!
Με πληροφορίες από buzzfeed.com
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια