Το φθινόπωρο μπαίνει σιγά -σιγά και το αεράκι θα αρχίσει να γίνεται πιο έντονο μέρα με τη μέρα. Όλοι ανησυχούμε τον τελευταίο καιρό για τις διάφορες ιώσεις που πρόκειται να αντιμετωπισουμε τον φετινό χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μωρά την ώρα που ο κορονοιός είναι στο έπακρο.
Είναι κάλο λοιπόν να προνοήσουμε και να πάρουμε δραστικά μετρά τον φετινό χειμώνα και να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμοί μας και πολύ περισσότερο ενός βρέφους.
Από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να σε ανησυχήσουν όταν γεννήσεις το μωρό σου, είναι το πως να το προστατέψεις από αρρώστιες, μολύνσεις και λοιμώξεις. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλεσαι όμως, γιατί υπάρχουν τρόποι να προφυλάξεις το μωρού από όλα αυτά. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου δίνει τα πιο κατάλληλα tips για να ενδυναμώσεις το αμυντικό σύστημα του μωρού σου.
Όλες οι νέες μανούλες ανησυχούν μην τυχόν και αρρωστήσει το νεογέννητο τους. Διαβάζουν από δω και από κει και ταυτόχρονα ακούνε όσα τους λένε οι γιαγιάδες και οι άλλες μητέρες που έχουν μεγαλύτερα παιδιά.
Δείτε ακόμα: Γιατί η στοματίτιδα είναι πιο συχνή στα βρέφη; – Ποια είναι τα είδη της;
Υπάρχουν όμως, όπως και σε όλα τα ιατρικά θέματα οι έγκυρες οδηγίες και οι μόνιμοι κανόνες για το ποια θα πρέπει να είναι η σωστή συμπεριφορά για να έχουμε ένα υγιές βρέφος με λιγότερες αρρώστιες.
Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι μερικοί από τους βασικούς κανόνες ενίσχυσης της άμυνας των νηπίων και των βρεφών.
1. Βάρος σώματος: η διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος του μωρού είναι πολύ σημαντική. Και αυτό εξαρτάται από την ηλικία και από το βάρος γέννησης του. Για παράδειγμα τα υπέρβαρα παιδιά είναι εξίσου επιρρεπή σε λοιμώξεις όπως και τα πολύ αδύνατα. Δεν θέλουμε να έχουμε πολύ παχύσαρκα μωρά αλλά ούτε και πολύ αδύνατα. Υπάρχουν καμπύλες σε διαγράμματα όπου ο παιδίατρος παρακολουθεί και σημειώνει την πορεία του σωματικού βάρους.
Δείτε ακόμα: Πως μαθαίνει το βρέφος!
2. Προβιοτικά: Τα τελευταία χρόνια τα προβιοτικά έχουν μπει για τα καλά στην διατροφή των μωρών. Είναι ουσίες που έχει ανακαλυφθεί ότι υπάρχουν και στο μητρικό γάλα. Τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων στο έντερο του μωρού και περιορίζουν την εμφάνιση διαρροιών. Άρα συστήνεται ο μητρικός θηλασμός τουλάχιστον μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής ή η χορήγηση γάλακτος φόρμουλα που περιέχει και προβιοτικά.
3. Πρεβιοτικά: Και αυτά μπορούν να μειώσουν τις λοιμώξεις αλλά και τις αλλεργίες. Βρίσκονται στο μητρικό γάλα και σε γαλακτοκομικά όπως τα βρεφικά γάλατα και τα γιαούρτια.
4. Ζάχαρη: Είναι γνωστό σε όλους ότι ειδικά τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την καθαρή ζάχαρη που βρίσκεται στα γλυκά, στα παγωτά, στα αναψυκτικά, στους συμπυκνωμένους χυμούς και αλλού. Η ζάχαρη σε περίπτωση κάποιας λοίμωξης μειώνει το αμυντικό σύστημα του μωρού. Επειδή βέβαια, χρειάζονται οι υδατάνθρακες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, συστήνεται η πρόσληψη τους μέσα από τα δημητριακά , το κάστανο ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης, τα φρούτα, το μέλι κλπ.
5. Ω-Λιπαρά: Βοηθούν πολύ στην άμυνα του οργανισμού και στην καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βρίσκονται κυρίως στα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί , στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο και στο σταμναγκάθι. Η σύσταση είναι το παιδί να καταναλώνει ψάρι δυο φορές την εβδομάδα.
6. Αντιοξειδωτικά: Η Βιταμίνη C , η Βιταμίνη Α, η Βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και άλλες ουσίες που χαρακτηρίζονται για την αντιοξειδωτική τους δράση και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού βρίσκονται σε φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή , τα ακτινίδια, οι φράουλες, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι, η ντομάτα, το συκώτι, το ψάρι, το καρότο, το ελαιόλαδο, το αυγό και σε πολλά άλλα. Γενικά οι συστάσεις είναι το παιδί να τρώει δυο μερίδες φρούτων την μέρα και μια μερίδα λαχανικών.
Δείτε ακόμα :Η παιδίατρος Α. Μαλλιαρου προειδοποιεί: Προσοχή, στην παρασκευή του βρεφικού γάλακτος στο σπίτι
7. Σίδηρος: Πολύ συχνά τα παιδιά έχουν ανεπάρκεια σιδήρου στο αίμα τους .Η έλλειψη αυτή προκαλεί ωχρότητα του δέρματος, ανορεξία, κούραση και μειωμένη άμυνα στις λοιμώξεις. Βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στο σπανάκι , στο μπρόκολο, στα αυγά, το γάλα και αλλού. Επειδή το λεγόμενο φρέσκο γάλα του εμπορίου δεν έχει την σωστή σύνθεση για μωρά, τουλάχιστον μέχρι τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους θα πρέπει να πίνουν εμπλουτισμένο με σίδηρο βρεφικό γάλα.
8. Ύπνος: Οι παλιότεροι έλεγαν ότι «ο ύπνος τρέφει τα παιδιά» και δεν είχαν άδικο. Ο καλός ύπνος δυναμώνει και το αμυντικό σύστημα εκτός από το ότι κατά την διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη που βοηθά το παιδί στο να ψηλώσει. Τα νήπια και τα βρέφη θα πρέπει να κοιμούνται 10-14 ώρες το εικοσιτετράωρο.
9. Αθλητισμός: Κάθε είδους άσκηση ενδυναμώνει το αμυντικό σύστημα του παιδιού καθώς με την αύξηση των καρδιακών παλμών οι ιστοί οξυγονώνονται πολύ καλύτερα. Συνίσταται να περπατούν ή γενικά να ασκούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
10. Αντιβιοτικά: Η χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής του παιδιάτρου. Η αλόγιστη και άσκοπη χρήση τους μόνο κακό μπορεί να κάνει στον οργανισμό του παιδιού. Δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων με αποτέλεσμα σε προσεχή λοίμωξη να μην μπορεί το αντιβιοτικό να δράσει όπως πρέπει και να δημιουργηθούν πολλές αλλεργίες.
Είναι πολύ καλύτερο να γίνεται πρόληψη των ασθενειών με τους εμβολιασμούς για τις αρρώστιες που υπάρχουν και τηρώντας τους πιο πάνω βασικούς κανόνες υγείας.
photo credit: pinterest
Πηγή: tlifeΕιδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια