Όταν είστε νέα μαμά, όλα όσα αφορούν το μωράκι σας αποτελούν για εσάς μια νέα εμπειρία. Από το τάισμα, το άλλαγμα, τον ύπνο μέχρι το μπανάκι του μωρού, ενέργειες που κάθε μαμά κάνει καθημερινά και αναρωτιέται αν τις κάνει σωστά. Εμείς, θα σας δείξουμε σήμερα τρεις τρόπους-τεχνικές, για να βοηθήσετε το μωράκι σας να ρευτεί σωστά.
Αρχικά, πρέπει να θυμάστε πως όλα τα μωρά είτε θηλάζουν είτε πίνουν γάλα από μπιμπερό πρέπει να ρεύονται μετά από κάθε γεύμα αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού. Πολλά μωρά μάλιστα μπορεί να χρειαστεί να ρευτούν και ανάμεσα στα γεύματα.
Δείτε ακόμα: Επίμονο ρέψιμο: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει;
Τι είναι όμως το ρέψιμο και για ποιο λόγο είναι απαραίτητο όχι μόνο για τα μωρά αλλά και για εμάς τους ενήλικες;
Καθώς το μωράκι σας καταπίνει λαίμαργα το γαλατάκι του κατεβάζει μαζί με αυτό και αέρα ο οποίος παγιδεύεται στο στομαχάκι του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρές φυσαλίδες μέσα στην κοιλίτσα του, που αν δεν απελευθερωθούν με το ρέψιμο μπορεί να του προκαλέσουν από μια ελαφριά αναστάτωση μέχρι γουλίτσες, ή και εμετό, αέρια αλλά και κολικούς.
Tip: Στην περίπτωση του μητρικού θηλασμού, καλό είναι να βοηθάτε το μωρό να ρευτεί μία φορά ανάμεσα στο γεύμα πριν αλλάξετε στήθος. Στην περίπτωση που το μωρό σας πίνει γάλα με μπιμπερό, βοηθήστε το να ρευτεί κάθε φορά που καταναλώνει περίπου 28 με 30 γρ. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει ο αέρας που έχει παγιδευτεί στο στομαχάκι του και το μωρό μπορεί να συνεχίσει το φαγητό του. Επίσης, αν ανάμεσα στα γεύματα παρατηρήσετε πως το μωρό σας είναι ανήσυχο ή γκρινιάζει, πιθανώς να οφείλεται στο ότι έχει αέρια και θέλει πάλι να ρευτεί.
Εμείς θα σας πούμε αλλά και θα σας δείξουμε τώρα, με τη βοήθεια του παρακάτω βίντεο, τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το μωράκι σας να ρευτεί και εσείς μπορείτε να διαλέγετε κάθε φορά αυτόν που δείχνει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Δείτε ακόμα: Κλαίει το νεογέννητο μωρό, βρέφος ΓΙΑΤΙ;
Θέση 1: Στον ώμο
Ρίξτε μια πετσετούλα στον ώμο σας και τοποθετήστε το μωρό πάνω της κρατώντας σταθερό το κεφαλάκι και το λαιμό του με το ένα χέρι σας ενώ χρησιμοποιώντας την παλάμη και τα δάχτυλα του άλλου χεριού, τρίψτε ή δώστε μικρά και σταθερά χτυπηματάκια στην πλατούλα του.
Θέση 2: Καθιστή θέση
Βάλτε στο μωρό μια σαλιάρα αν δεν φοράει ήδη και βάλτε το να καθίσει στα γόνατά σας κοιτώντας προς τα εσάς και ελαφρώς προς τη μια πλευρά. Γείρτε το σωματάκι του ελαφρώς προς τα μπροστά και στηρίξτε το στήθος τουσ με την άκρη της παλάμης του ενός χεριού σας. Στη συνέχεια, στηρίξτε το σαγόνι του χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του ίδιου χεριού ενώ με το άλλο σας χέρι, τρίψτε με τα δάχτυλα και την παλάμη σας στο μέσω της πλάτη του, κάνοντας κυκλικές κινήσεις ή δώστε σταθερά χτυπήματα στο ίδιο σημείο, ασκώντας με την παλάμη σας μικρή πίεση ώστε να απελευθερωθεί ο αέρας. Αν μαζί με τον αέρα βγάλει και καμιά γουλίτσα μην ξαφνιαστείτε. Αυτή είναι η ιδανική θέση για να ρευτεί όταν έχει φάει πολύ και το στομαχάκι του είναι γεμάτο.
Δείτε ακόμα: Ποια είναι τα σημάδια της υψηλής χοληστερίνης;
Θέση 3: Με το κεφάλι προς τα κάτω
Βάλτε μια πετσετούλα στα γόνατά σας και ξαπλώστε επάνω το μωρό σας με το κεφάλι ελαφρώς προ τα κάτω. Η κοιλίτσα του να ακουμπάει στο μηρό σας – ασκείτε έτσι μια ελαφριά πίεση στην κοιλιά του μωρού η οποία βοηθάει να απελευθερωθεί ο αέρας που έχει παγιδευτεί στο στομαχάκι του καθώς εσείς ταυτόχρονα τρίβετε ή χτυπάτε την πλατούλα του. Αποφύγετε αυτή τη θέση αν το μωρό έχει φάει πολύ γιατί μπορεί να βγάλει κάτι περισσότερο από γουλίτσες.
Ένας από τους παραπάνω τρόπους πρέπει να παράγει ένα δυνατό ρέψιμο μέσα σε 2 με 3 λεπτά αλλά αν αυτό δεν συμβεί, δεν πειράζει. Μερικές φορές ρεύονται από μόνα τους λίγο αργότερα, οπότε μην ανησυχείτε.
Ειδήσεις σήμερα
- Λευτέρης Σουλτάτος : Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το εγκεφαλικό που υπέστη-“Έκατσα εφτά μέρες στην εντατική”
- Γυναίκα έμεινε έγκυος σε ηλικία 76 ετών και Θα γεννήσει τον Ιούλιο
- Βασίλης Καλογήρου : Μάρτυρας αποκαλύπτει πως τον είδε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και του μίλησε
- Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι τον Χειμώνα για να μην πιάσει μούχλα και για να μην κρυώνουμε
- Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2025-2026