Close

Back to school 2024: Οι αρρώστιες του παιδικού σταθμού και πως να προφυλάξουμε τα παιδιά

οι-ασθένειες-του-παιδικού σταθμού-back-to-school-2024-

Τα σχολεία ξεκινούν σιγά σιγά και οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν. Αυτές είναι οι πιο συχνές αρρώστιες που κολλάνε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και θα δούμε πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από το να αρρωσταίνουν κάθε μέρα.

Ο παιδικός σταθμός είναι το πρώτο σχολείο πολλών παιδιών της χώρας αφού εκτός του ότι οι γονείς δουλεύουν και κάποιος πρέπει να κρατήσει τα παιδιά, έχει πολλά οφέλη στην ανάπτυξη του παιδιού τόσο κοινωνικά όσο και νοητικά ή συναισθηματικά.

Βοηθάει το παιδί να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα, είναι περισσότερο προετοιμασμένο και εξοικειωμένο με το σχολείο, το πρωινό ξύπνημα, το να υπακούει σε μερικούς κανόνες και να σέβεται τους συμμαθητές του μέχρι να φτάσει το Δημοτικό και φυσικά μαθαίνει πιο γρήγορα μερικούς αριθμούς, μερικά γράμματα, τις κατασκευές και τα ομαδικά παιχνίδια.

Όμως πέρα από τα προτερήματα του παιδικού σταθμού, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Το μοναδικό μειονέκτημα συγκεκριμένα, είναι ότι τα παιδιά κολλούν το ένα από το άλλο με αποτέλεσμα να είναι άρρωστα σχεδόν όλο τον χρόνο.

 

Νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ασθένεια με τα ύπουλα συμπτώματα που προσβάλει παιδιά κάτω των 16 ετών

 

Και όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο αδύναμο είναι και το ανοσοποιητικό του, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει όλο και συχνότερα. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τις αρρώστιες του παιδικού σταθμού αλλά και τρόπους να προφυλάξουμε το παιδί από το να αρρωσταίνει κάθε τρεις και λίγο. Διαβάστε παρακάτω:

Ο πυρετός

Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που δηλώνει ότι το παιδί περνάει κάποια λοίμωξη. Έτσι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να εμφανίσει κι άλλα συμπτώματα που θα αποδείξουν αν είναι γρίπη, ίωση ή ακόμη και κοινό κρυολόγημα.

Συμπτώματα που μπορούν να εκδηλωθούν μετά ή και με πυρετό, είναι ο βήχας, ο πόνος στο αυτί, οι πρησμένες αμυγδαλές, ακόμη και το συνάχι. Αν είναι μία απλή ίωση ή και κρυολόγημα, το παιδί σε 2-3 μέρες θα είναι καλά, με την απαραίτητη αγωγή.

Ο πυρετός αντιμετωπίζεται μόνο με δροσερά μπάνια και αντιπυρετικά, ενώ θεωρείται πυρετός από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σε κάθε περίπτωση.

οι-ασθένειες-του-παιδικού σταθμού-back-to-school-2024-

Photo via: mitera.gr

Η ρινοφαρυγγίτιδα

Είναι μία λοίμωξη που εντοπίζεται στον φάρυγγα και στη μύτη. Είναι η πιο συχνή ασθένεια του Χειμώνα και τα αίτια είναι οι εκατοντάδες ιοί που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Ειδικά όταν μιλάμε για πολλά παιδάκια μαζί σε έναν χώρο που λόγω κρύου δεν αερίζεται σωστά.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται πανεύκολα μέσω του βήχα, της καταρροής της μύτης, όταν φτερνίζονται, τρίβουν τη μύτη τους και μετά αγγίζουν άλλα παιδιά και επιφάνειες. Η συγκεκριμένη ασθένεια πέρα από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να εκδηλώσει και πυρετό.

Συνήθως δεν χρειάζεται ειδική αγωγή και ρινοπλύσεις. Επίσης τα ζεστά ροφήματα βοηθούν, αλλά μερικές φορές μπορεί να υπάρξει επιπλοκή και με δεύτερη λοίμωξη, οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

οι-ασθένειες-του-παιδικού σταθμού-back-to-school-2024-

Photo via: mothersblog.gr

Η λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα πρόκειται για μία θορυβώδη πάθηση με ανησυχητικά συμπτώματα, διότι το παιδί βήχει επίμονα και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η έναρξη γίνεται ξαφνικά και συνήθως μέσα στη νύχτα, από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί.

Οφείλεται σε ιούς, οι οποίοι προκαλούν σπασμό του λάρυγγα και το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Χρειάζεται άμεση θεραπεία με οξυγόνο και κορτιζόνη και σε δύσκολες περιπτώσεις και νοσηλεία σε νοσοκομείο.

οι-ασθένειες-του-παιδικού σταθμού-back-to-school-2024-

Photo via: paidiatros-karistianou.gr

Η αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα από την άλλη εμφανίζεται με πόνο στον λαιμό, δυσκολία στη κατάποση και υψηλό πυρετό. Επίσης πρήζονται οι αμυγδαλές του παιδιού και είναι πιθανό να γεμίσουν με πύον. Οφείλεται συνήθως στον ιό του στρεπτόκοκκου αλλά και σε πολλά άλλα βακτήρια και ιούς.

Η αντιμετώπιση γίνεται με αντιπυρετικά και αντιβίωση σε περίπτωση που οφείλεται σε βακτήριο. Αν το παιδί παθαίνει πάνω από πέντε αμυγδαλίτιδα τον χρόνο, τότε αρχίζουμε να συζητάμε μήπως θα ήταν καλύτερα να γινόταν χειρουργική αφαίρεση.

οι-ασθένειες-του-παιδικού σταθμού-back-to-school-2024-

Photo via: zantopoulos-paidiatros.gr

Η ωτίτιδα

Η ωτίτιδα χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στο ένα ή και τα δυο αυτιά. Στην περίπτωση που υπάρχει συλλογή πύου πίσω από το τύμπανο και δεν προλάβουμε να το θεραπεύσουμε , μπορεί να σπάσει ο τυμπανικός υμένας και να φανεί να τρέχει το πύον έξω από το αυτί.

Μπορεί να υπάρχει και πυρετός. Συνήθως είναι επιπλοκή από μύξες που πέρασαν από την μύτη στο αυτί μέσα από την ευσταχιανή σάλπιγγα. Γι΄ αυτό, πρέπει να γίνεται πάντα πολύ καλός καθαρισμός της μύτης. Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση.

οι-ασθένειες-του-παιδικού σταθμού-back-to-school-2024-

Photo via: youweekly.gr

Η γαστρεντερίτιδα

Όπως το λέει και η ονομασία της, πρόκειται για αρρώστια που χαρακτηρίζεται από εμετούς και διάρροιες. Η κυρία αιτία της είναι εκατοντάδες ιοί , αλλά και τροφικής αιτιολογίας από μολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Διαρκεί μερικές μέρες και συνήθως υποχωρεί χωρίς ειδική αγωγή, αλλά με στέρηση της τροφής και των τροφίμων που είναι όξινα. Το παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να αφυδατωθεί και να χρειασθεί νοσοκομειακή κάλυψη και όρο.

οι-ασθένειες-του-παιδικού σταθμού-back-to-school-2024-

Photo via: zantopoulos-paidiatros.gr

Η σταφυλοκοκκίαση

Έχει εξελιχθεί η μάστιγα των τελευταίων 2-3 χρονών. Οι σταφυλόκοκκοι είναι μικρόβια που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και εύκολα ένα παιδί μπορεί να κολλήσει και να το μεταδώσει και σε άλλα παιδιά.

Η πιο χαρακτηριστική μορφή του είναι η σταφυλοκοκκική δερματίτιδα, η οποία εμφανίζεται με κόκκινα σπυράκια στο δέρμα που στην συνέχεια ανοίγουν και γίνονται πληγές.

Αν δεν θεραπευθεί με ειδική αντιβίωση εγκαίρως μπορεί να εισχωρήσει σε εσωτερικά όργανα και να προκαλέσει πνευμονία ενδοκαρδίτιδα και άλλα. Για την εκρίζωση του απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί και εξετάσεις.

οι-ασθένειες-του-παιδικού σταθμού-back-to-school-2024-

Photo via: mothersblog.gr

Πως να προστατεύσουμε τα παιδιά από το να αρρωσταίνουν συνέχεια

Βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια για την ηλικία του. Να είστε πρώτα από όλα εσείς υπεύθυνοι για την προστασία όλων των παιδιών. Έτσι αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο, να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό και αν πάσχει από κάποια μεταδοτική αρρώστια να το αφήνετε σπίτι.

Ακόμα και αν νομίζετε ότι «πάει» να αρρωστήσει πρέπει να ενημερώνετε την νηπιαγωγό ώστε να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα και να σας ενημερώνει αμέσως. Βεβαιωθείτε ότι στο νηπιαγωγείο ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής για τις αλλαγές στις πάνες των παιδιών.

Βεβαιωθείτε ότι οι κανόνες ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ) τηρούνται αυστηρά από όλο το προσωπικό του σχολείου, καθώς επίσης και από τα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι στο σχολείο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (καθαρές πετσέτες, σαπούνια κτλ) έτσι ώστε να τηρούνται από όλους οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

 

Κολικοί: Το μωρό πονάει σφίγγεται και κλαίει ασταμάτητα – Γιατί εμφανίζονται και πως να τους αντιμετωπίσετε

 

Αν το παιδί σας αρρωστήσει και πρέπει να μείνει σπίτι ενημερώστε το σχολείο, και συζητήστε με τον παιδίατρο μήπως χρειάζεται να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα για να προστατευτούν τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.