Αχ αυτή η πιπίλα! Όση ανακούφιση δημιουργεί σε όλους κάθε φορά που το μωρό τη μασουλάει (δεν είναι τυχαίο που οι Άγγλοι την ονομάζουν pacifier), άλλα τόσο μαρτυρική είναι η προσπάθεια να διακοπεί. Πώς θα του πάρετε κάτι που αγαπά τόσο πολύ και χωρίς αυτό είναι ικανό να κλαίει για ώρες; Αφήστε που στην θέση της πιπιλά πλέον το δάχτυλο. Και αυτή είναι συνήθεια που δεν… κόβεται!
Πιπίλα
- Κόβεται εύκολα!
- Ανακουφίζει τα μωρά όταν ανατέλλουν τα νεογιλά (πρώτα) δόντια τους.
- Όταν δεν την βρίσκετε μέσα στο σπίτι δημιουργείται πανικός.
- Αν δεν έχει δοθεί στο μωρό από νωρίς, καλό θα ήταν να την αποφύγετε και να ΜΗΝ τη δώσετε ΠΟΤΕ. Περιορίστε την. Μόνο στον ύπνο. Αφού κοιμηθεί βγάλτε την από το στόμα του. (Αν το καταφέρετε!)
- Να εφαρμόζει σωστά στο στόμα του μωρού. ΠΟΤΕ μεγαλύτερη από την ηλικία του.
- Μην του δίνετε δύο και 3 πιπίλες να κρατούν στο χέρι μαζί (σαν λάβαρα της επαναστάσεως!)-ούτε για παιχνίδι.
- Παρατεταμένη χρήση δημιουργεί ορθοδοντικά (χασμοδοντία- στραβά δόντια- υπερώα) και οδοντιατρικά (τερηδόνα, άφτρες) προβλήματα, κλπ.
- Μη βάζετε ποτέ πάνω στην πιπίλα, μέλι, ή άλλα γλυκίσματα. Επιβαρύνετε πολύ τα ούλα τους και αργότερα τα νεογιλά και μόνιμα δόντια τους.
- Δεν βοηθά να μειωθεί η πλημμελής κατάποση, που όλα τα μωρά έχουν σε αυτήν την ηλικία αλλά μεγαλώνοντας πρέπει να μειώνεται.
- Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι αν κοπεί πριν τα τρία (3!) πρώτα χρόνια, έχει μεγάλες πιθανότητες η χαμοδοντία που ίσως έχει δημιουργηθεί να μειωθεί από μόνη της.
- ΟΧΙ όλη την ημέρα με την πιπίλα στο στόμα.
- Μην τα αφήνετε να έχουν την πιπίλα στο στόμα (ούτε μπροστά –ούτε στο πλάι) και να προσπαθούν να μιλήσουν. ΒΓΑΛΤΕ την πιπίλα!
- Μειώνει τους τυχαίους ήχους που θα παράγει το μωρό, προσπαθώντας να επικοινωνήσει.
- Παρατείνει το μωρό /παιδί, να επικοινωνεί δείχνοντας, ‘μουγκρίζοντας’ και όχι λεκτικά.
- Οι λέξεις που χρησιμοποιεί ίσως περιέχουν πολλούς φθόγγους, ‘κ’, ‘κγ’, γιατί η πιπίλα περιορίζει τις κινήσεις της γλώσσας. Ή είναι με ‘θ’ αντί για ‘σ’ λόγω της χασμοδοντίας.
- Η πιπίλα κόβεται ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ. Αρκεί οι ΓΟΝΕΙΣ να το πάρουν απόφαση.
Πώς να κόψετε την πιπίλα
- Αποφασίστε το. Κόψτε την. Πετάξτε την στο κάδο του ΔΗΜΟΥ, ΟΧΙ στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ του σπιτιού σας.
- Αν είναι λίγο μεγαλύτερο ηλικιακά το παιδί, προετοιμάστε το για κανέναν μήνα πριν πάρετε την απόφαση.
- Να του έχετε ένα ‘νάνι’ την ώρα που κοιμάται, ως υποκατάστατο της πιπίλας ώστε να το συνηθίσει, τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Τα παιδιά την ώρα που κοιμούνται χρησιμοποιούν την πιπίλα ως ηρεμιστικό. Το ‘νάνι’ θα πάρει την θέση της πιπίλας.
- Όταν έχει γκρίνια και ξέρετε ότι εκείνη τη στιγμή τη ζητά, απασχολείστε το με κάποιο παιχνίδι για να ξεχαστεί. Πάρτε το βόλτα.
- Μην του το συζητάτε συνέχεια και του το θυμίζετε.
- Δημιουργείστε άλλες ρουτίνες ύπνου, ώστε να πέφτει να κοιμηθεί πολύ κουρασμένο και να μην προλάβει να την ψάξει. Να πίνει ζεστό γάλα, ή άλλο ρόφημα που το ανακουφίζει και το χαλαρώνει πριν κοιμηθεί. Ζεστό μπάνιο. Περισσότερη άθληση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περισσότερες ‘αγκαλίτσες’ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή μέχρι να κοιμηθούν. Το ‘νάνι’ το έχουν ανάγκη. Να ακούν απαλή μουσική για να αποκοιμηθούν.
- Συνήθως χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να την ξεχάσουν. Προετοιμαστείτε ότι ίσως χάσετε λίγο από τον ύπνο σας. Όχι φωνές. Να το κάνετε όταν είναι στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού.
- Η απλά ξεχάστε τη μια και καλή στο ξενοδοχείο ή στο πλοίο, ΑΛΛΑ εσείς προετοιμαστείτε. Όλοι μέσα στο σπίτι πρέπει να έχουν τον ίδιο στόχο. Κόψιμο της πιπίλας.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ! Κόβετε μια και καλή. Μην κάνετε πίσω.Δάχτυλο
- ΔΕΝ κόβεται εύκολα!
- Η κακή συνήθεια μπορεί να έχει ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της κύησης (υπερηχογραφήματα δείχνουν έμβρυα που πιπιλίζουν το δάχτυλό τους).
- Το έχεις συνέχεια μαζί σου και δεν χάνεται – όπως η πιπίλα.
- Κόβεται όταν αρχίσει το παιδί και ντρέπεται.
- Κάλους (παραμορφώσεις) στο δέρμα του παιδιού.
- Δημιουργεί τα ίδια αλλά ίσως και χειρότερα προβλήματα, οδοντικά ορθοδοντικά, άρθρωσης, πλημμελούς κατάποσης, μάσησης λόγω παρατεταμένης χρήσης. (ηλικιακά, συχνότητα.)
- Κόβεται απότομα, αν το παιδί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δάχτυλο ή το στόμα μετά από ατύχημα-μόλυνση.
- Ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία τα παιδιά μπορεί να κρύβονται για να βάλουν το δάχτυλο στο στόμα-δημιουργεί μεγάλη ανακούφιση.
- Σχεδόν το 1/3 των παιδιών προσχολικής ηλικίας πιπιλίζουν το δάχτυλό τους. Στην ηλικία 7-11 περίπου το 6% συνεχίζει ακάθεκτα, αλλά ντρέπεται, ή το κάνει κρυφά. Ένας στους 5 εφήβους ή ενήλικες συνεχίζουν το πιπίλισμα κρυφά.
- Αυτοί που το συνεχίζουν συνειδητοποιούν ότι η απόλαυσή τους, τους κοστίζει πολύ ακριβά. Λόγω της παραμόρφωσης που δημιουργείται χρειάζονται περισσότερο χρόνο και χρήματα για να αποκατασταθεί η πλημμελής κατάποση, και η ορθοδοντική.
- Αν το βάζει στο στόμα του χωρίς να το καταλάβει την ώρα που κοιμάται-τραβήξτε το ΑΠΑΛΑ.
Πώς να το σταματήσετε!
- Tην πιπίλα θα καταφέρετε να την κόψετε νωρίτερα. Το δάχτυλο ΟΧΙ.
- Μη δημιουργείτε ενοχές. Σκέφτεστε θετικά. Θα τα καταφέρετε.
- Δέσιμο στο δάχτυλο, γάντι, πιπέρι!, κλπ., δεν είναι πάντα επιτυχή.
- Βάλτε μικρούς στόχους, ΜΑΖΙ με μικρές επιβραβεύσεις (μικρά αυτοκόλλητα, πάνω σε χαρτί Α4 που είναι κολλημένο στο ψυγείο).
- Επιβραβεύετε με αυτοκόλλητο όταν έχει καθίσει στην τηλεόραση και δεν βάζει το δάχτυλο στο στόμα. Γενικά επιβραβεύετε όταν περνά μια-δυο ώρες και δεν το κάνει. ‘ΜΠΡΑΒΟ, που κάθισες στην τηλεόραση και σε είδα να μη βάζεις το χέρι στο στόμα’-βάλτε και ένα αυτοκόλλητο στο ψυγείο.
- Μακρινοί στόχοι, …δεν τους θέλουν. Εσείς με τους άμεσους στόχους δίνετε το μήνυμα ότι ΠΡΕΠΕΙ να κοπεί άμεσα.
- Δώστε έμφαση κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην αρχή και μετά το προχωράτε για τις βραδινές ώρες. Δημιουργείστε άλλες ρουτίνες ύπνου, ώστε να ηρεμεί πριν κοιμηθεί. Να πίνει ζεστό γάλα, ή άλλο ρόφημα που το ανακουφίζει. Ζεστό μπάνιο. Περισσότερη άθληση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περισσότερες ‘αγκαλίτσες’ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή μέχρι να κοιμηθούν. Το έχουν ανάγκη. Να ακούν απαλή μουσική για να αποκοιμηθούν.
Ομολογουμένως, οι περισσότεροι γονείς στο θέμα της πιπίλας, παραδέχονται ότι ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι νόμιζαν.
Δείτε μερικούς έξυπνους -και δοκιμασμένους- τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη αυτή περίοδο αναπροσαρμογής και να απαλλαγείτε από την πιπίλα οριστικά:
Η πιπιλο-νεράιδα
Η πιπιλο-νεράϊδα είναι αυτή που έρχεται τα βραδιά, στον ύπνο των παιδιών που έχουν μεγαλώσει πια και δεν χρειάζονται πιπίλα, για να την πάρει και να αφήσει στην θέση της ένα παιχνιδάκι. Καλό είναι οι γονείς να έχουν προετοιμάσει μέρες πριν το παιδί για τον ερχομό της εν λόγω νεράιδας για να μην του έρθει… απότομο το πρωί που θα ξυπνήσει και θα βρεθεί με άδειο το… στόμα.
Μπαλόνια με ήλιο
Ένας διασκεδαστικός και δημιουργικός τρόπος να αποχαιρετήσετε τις πιπίλες σας είναι να τις δέσετε σε μπαλόνια που θα έχετε φουσκώσει με ήλιο και να τις αφήσετε να πετάξουν στον ουρανό. Για να πείσετε ακόμα περισσότερο το παιδί να τις αποχαιρετήσει, μπορείτε μάλιστα να του πείτε μέρες πριν ότι οι πιπίλες θα πετάξουν στον ουρανό για να πάνε στους αγγέλους και εκείνοι να τις δώσουν έπειτα σε μωράκια που τις χρειάζονται.
Ζωάκια με μωράκια
Ένας ακόμα τρόπος να πείσετε τα παιδιά ότι έχει έρθει η ώρα να διακόψουν την πιπίλα είναι να τους εξηγήσετε ότι μεγάλωσαν και πρέπει τώρα να παραχωρήσουν την πιπίλα σε μικρά ζωάκια. Κάτι τέτοιο έκανε ο Δημήτρης με τον γιο του όταν έγινε δύο ετών: Πήγαν μαζί στον Εθνικό Κήπο, έφτιαξαν χάρτινα καραβάκια και έβαλαν μέσα τις πιπίλες. Έπειτα, τα έριξαν στη λιμνούλα με τις πάπιες ώστε αυτά να πάνε στα μωρά παπάκια. Αντίστοιχα, η Ελένη έβαλε τις πιπίλες σε ένα πλαστικό σακουλάκι και τις άφησε στα σκουπίδια «για να τις πάρουν οι γατούλες για τα μωρά τους».
Η πιπίλα χάλασε
Κάποιοι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να κόβουν λίγο τις πιπίλες όταν έχει έρθει η ώρα να τις αποχαιρετήσουν. Έτσι, το παιδί θα καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι η πιπίλα χάλασε, και σταδιακά θα χάσει το ενδιαφέρον του προς αυτή και θα την πετάξει μόνο του. Μπορείτε, ακόμα, να πείτε στο παιδί ότι η πιπίλα «χάνει τη δύναμή της» όταν το παιδί μεγαλώνει και δεν την χρειάζεται πια.
Θα την πετάξει μόνο του
Τα νήπια όταν αρχίζουν να περπατούν και να σηκώνουν πράγματα αρέσκονται, στη συνέχεια, στο να τα πετούν και στα σκουπίδια. Όταν, μάλιστα, δίνετε εσείς ένα σκουπιδάκι στο παιδί για να το πετάξει, αυτό ενθουσιάζεται. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε κάποια στιγμή να του δώσετε να πετάξει και την πιπίλα του. Το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη.
Σκληρές διαπραγματεύσεις
Αν το παιδί σας αρνείται να αποχωριστεί την πιπίλα με κάθε τρόπο, και εσείς έχετε πια απηυδήσει, διαπραγματευτείτε μαζί του ευθέως. Ρωτήστε το τι πραγματικά θέλει για να σας δώσει την πιπίλα; Μία κούκλα; Ένα αυτοκινητάκι; Δώστε του αυτό που θέλει και πάρτε χωρίς πολλά λόγια την πιπίλα!
Πείτε μας την εμπειρία σας: Εσείς με ποιον τρόπο διακόψατε την πιπίλα στο μωρό σας;
πηγες mama365.gr iatronet.gr
Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή