Close

Έχει το μωράκι σας κολικούς; Δείτε πως να το ανακουφίσετε

Έχει το μωράκι σας κολικούς; Δείτε πως να το ανακουφίσετε

Η φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού είναι μια δοκιμασία από μόνη της πόσο μάλλον να αντιμετωπίζεις ένα μωρό που υποφέρει από κολικούς και κλαίει συνέχεια. Για κάθε γονιό δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να είναι το παιδί του γερό και χαρούμενο. Ένα μωρό λοιπόν που κλαίει και εσείς αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το ανακουφίσετε είναι φυσικό να σας προκαλέσει αισθήματα αβεβαιότητας, απογοήτευσης, ενοχής, θλίψης, εξάντλησης ή ακόμα και δυσαρέσκειας και θυμού. Να θυμάστε πως είναι μια φυσιολογική κατάσταση που υποχωρεί μέχρι τον 3ο με 4ο μήνα. Μιλήστε με τον παιδιάτρό σας, ο οποίος αφού εξετάσει το μωρό για να επιβεβαιώσει ότι πάσχει από κολικούς, στη συνέχεια θα σας καθησυχάσει σταθερά ότι το πρόβλημα είναι παροδικό και χωρίς επιπτώσεις.

Προσοχή όμως: Όταν το κλάμα συνοδεύεται από ανορεξία, εμετούς, πυρετό, ή οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς του, τότε θα πρέπει αμέσως να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Τι είναι ο κολικός των βρεφών;

Ο κολικός του εντέρου είναι μια πάθηση, σε υγιή κατά τα άλλα μωρά, που επηρεάζει περίπου το 25% των βρεφών. Εκδηλώνεται συνήθως μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής του και διαρκεί μέχρι και 3 μήνες. Ο κολικός παρουσιάζεται με το υπερβολικό κλάμα και τη δυσφορία του μωρού. Αντίθετα με το φυσιολογικό κλάμα, το κλάμα του κολικού θα έχει έντονο ήχο και υστερικό.

Πώς αναγνωρίζουμε τους κολικούς ενός μωρού;

  • Κλαίει περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα, για περισσότερο από τρεις εβδομάδες
  • Τραβάει τα πόδια του ψηλά για να δείξει κατά κάποιο τρόπο ότι πονάει το στομάχι και η κοιλιά του.
  • Συνήθως οι κολικοί αρχίζουν την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Χειροτερεύει συνήθως αργά το απόγευμα και το βράδυ.
  • Παράγει αέρια.

Πού οφείλονται οι κολικοί;

Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια των κολικών. Κάποιες θεωρίες αναφέρουν ότι αιτίες πρόκλησης μπορεί να είναι:

Το πεπτικό σύστημα του μωρού σας δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς ακόμα. Το πεπτικό σύστημα του μωρού σας περιέχει υγρά στομάχου που πρέπει να χωνέψουν την τροφή. Λιγότερα υγρά στομάχου μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια που πονούν το στομάχι του μωρού σας.
Το νευρικό σύστημα του μωρού σας απλώς βρίσκεται σε ένταση ή ότι το μωρό σας επηρεάζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες και έτσι δημιουργείται ο κολικός.
Πιθανή δυσανεξία στη λακτόζη ή ευαισθησία σε τροφές που καταναλώνει η θηλάζουσα μαμά

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε οι γονείς για το κλάμα του μωρού.

Υπάρχει θεραπεία για τους κολικούς;

  • Δεν υπάρχει μία μόνη θεραπεία που να είναι αποτελεσματική σε όλα τα μωρά. Κανένα φάρμακο (σιμεθικόνη) δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για όλα τα μωρά με κολικούς. Το πιο αθώο «φάρμακο» είναι λίγο τσάι. Στην ανάγκη πάντως μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο. Μην δώσετε κάποιο σκεύασμα στο παιδί αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Οι περισσότεροι από τους γιατρούς θα σας συμβουλεύσουν να δοκιμάσετε ένα φάρμακο από σταγόνες, που σκοπό έχει να προλάβει τη δημιουργία αερίων στα έντερα του βρέφους. Δε θεραπεύει ειδικά αυτή την κατάσταση αλλά πολύ πιθανό να επιφέρει μια ανακούφιση στο παιδί και να καλυτερεύσει την όλη ψυχολογική κατάσταση της μητέρας.
  • Εάν η πιθανή αιτία είναι η αλλεργία σε κάποια τροφή τότε η μητέρα που θηλάζει μπορεί να αλλάξει τη διατροφή της αποφεύγοντας τα παρακάτω: αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πικάντικες τροφές, φυτικές ίνες, φασόλια, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, κρεμμύδια, καφεΐνη, αλκοολούχα.
  • Εάν η πιθανή αιτία είναι η δυσανεξία στη λακτόζη τότε μιλήστε με τον παιδίατρό σας και ρωτήστε να αλλάξετε το γάλα της φόρμουλας που χρησιμοποιείτε.
  • Όταν θηλάζετε ή δίνετε μπιμπερό στο παιδί σας διαλέξτε ένα απομονωμένο και ήσυχο μέρος στο σπίτι, χωρίς να ενοχλείστε από τους άλλους. Η επαφή με το παιδί σας πρέπει να είναι ολοκληρωτική έτσι ώστε να του δίνει ηρεμία.
  • Προσέξετε ότι το στόμα του μωρού εφαρμόζει καλά στη θηλή του στήθους ή του μπιμπερού. Αλλιώς θα καταπίνει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τα πλάγια των χειλιών του.
    Αν είναι λαίμαργο να διακόπτετε πιο συχνά τη σίτιση για να δώσετε την ευκαιρία στο βρέφος να ρευτεί. Επίσης αποφεύγετε να ανοίγετε μεγαλύτερη τρύπα στη θηλή του μπιμπερού.
  • Αποφεύγετε να δίνετε τον αφρό του γάλακτος που απέμεινε στο μπιμπερό.

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το μωρό μου όταν έχει κολικούς;

  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να πεινάει, να διψάει, να θέλει αλλαγή πάνας, να κρυώνει, να ζεσταίνεται, να έχει αέρια ή να πονάει γιατί για παράδειγμα έχει πιαστεί το χέρι του κάπου.
  • Να έχετε το μωρό σε επαφή με το σώμα σας, πχ σε ένα μάρσιπο ή στην κοιλιά σας.
  • Η σωματική επαφή ηρεμεί το μωρό. Πάρτε το αγκαλιά, χαϊδέψτε το στην κοιλιά, στην πλάτη ή στο κεφάλι.
  • Η ρυθμική κίνηση συχνά ανακουφίζει. Κουνήστε το απαλά σε κουνιστό καρεκλάκι, στο καρότσι ή στην αγκαλιά σας. Χτυπήστε απαλά την πλάτη του με ρυθμό.
  • Δώστε το μωρό σας μια θηλή (πιπίλα), η οποία μπορεί να το ηρεμήσει.
  • Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα, επάνω στα πόδια σας, και τρίψτε την πλάτη του.
  • Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να του κάνει καλό.
  • Τυλίξτε το με μια κουβέρτα, κάτι σαν το παλιό φάσκιωμα, για να το κάνετε να νιώσει άνεση και ασφάλεια.
  • Βάλτε μια ρυθμική ήρεμη μελωδία ή νανουρίστε το. Τα μωρά αγαπούν τη μουσική!
  • Κάντε μαζί του μια βόλτα με το καρότσι ή το αμάξι. Το μωρό συχνά κοιμάται στο δρόμο!
  • Βρείτε κάποιον άλλον για να φροντίσει το μωρό σας για λίγο, ώστε να συνέλθετε από την ένταση που προκαλεί η φροντίδα ενός αναστατωμένου μωρού. Αποφύγετε να δείξετε εκνευρισμό που θα περάσει σίγουρα στο παιδί.
  • Αν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά στην υγεία του, πάρτε μας αμέσως τηλέφωνο. Αν αισθάνεστε αμφιβολία πηγαίνετέ το στο νοσοκομείο.
  • Μη χάνετε τη ψυχραιμία σας, μην απογοητεύεστε. Το κλάσμα μπορεί να υποδηλώνει κούραση και υπερβολικά ερεθίσματα (ήχους, φως, μετακινήσεις). Επιχειρήσετε να τα μειώσετε. Κρατήστε το αγκαλιά όσο χρειάζεται-μη φοβάστε, δεν κακομαθαίνει σε αυτήν την ηλικία!

 

Πηγή: mommyandthecity.gr