Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με ένα κατά τα άλλα αθώο φιλί. Το ανθρώπινο σάλιο κουβαλά έως και ένα δισεκατομμύριο βακτήρια 278 διαφορετικών ειδών και μπορούν να μεταφερθούν με ένα και μόνο φιλί, αν και το 95% εξ αυτών είναι παντελώς ακίνδυνα.
Δείτε παρακάτω ποιες ασθένειες μπορεί να κολλήσει το παιδί σας:
Αδενοπάθεια, επίσης γνωστή και ως η «νόσος του φιλιού».
Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που ονομάζεται λοιμώδης μονοπυρήνωση και προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου και η μόλυνση γίνεται μέσω της επαφής. Ο ιός Epstein Barr ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο κυτταρομελαοϊός (CMV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει περίπου τα ίδια συμπτώματα με τον ιό Epstein-Barr.
Δείτε ακόμη: Κανείς δεν πρέπει να το αγνοήσει: Ο παιδίατρος Α.Δαρζέντας εξηγεί «τι στο καλό γίνεται με την Ιλαρά»
Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν όταν ακούν το όνομα «της νόσου του φιλιού» και όχι άδικα, μιας και θεωρείται από τις πιο μεταδοτικές, ειδικά ανάμεσα στα μικρά παιδιά, λόγω της συνεύρεσής τους κατά τις ώρες του παιδικού ή του σχολείου. Μπορεί να μεταδοθεί όταν το παιδί έρθει σε επαφή με επιφάνεια που υπάρχουν εκκρίσεις-σάλιο ασθενή, όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, μολύβια, βιβλία κα. Ο ιός παραμένει ενεργός για αρκετή ώρα στην επιφάνεια.
Βακτηριακή μηνιγγίτιδα ή Μηνιγγιτιδόκοκκος
H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, γνωστή και ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα», είναι μία είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, χωρίς προειδοποιητικά σημεία. Είναι η κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας (λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) και σηψαιμίας (λοίμωξη του αίματος). Είναι ύπουλη, εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή ισόβια αναπηρία. Τo βακτήριo που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος.
Από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδες Α, B και C είναι η επικρατέστερες σε όλη την Ευρώπη (ποσοστό εμφάνισης 90%) και εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Η οροομάδα C ευθύνεται για κεραυνοβόλες, αιφνίδιες μορφές μηνιγγίτιδας. Στην Ευρώπη επικρατούν οι οροομάδες B και C, ενώ στην Αφρική και την Ασία η οροομάδα Α. Σύμφωνα με δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Ελλάδα επικρατεί η οροομάδα Β.
Δείτε ακόμη: Κουμπί της αγκαλιάς: Το κόλπο μιας μαμάς για να μη νιώθει μόνο του το παιδί της
Έρπης
Στην οικογένεια των ιών του έρπητα ανήκουν, μεταξύ των 8 Ανθρώπινων ερπητοϊών και ο Epstein-Barr, η Ανεμοβλογιά-Έρπης ζωστήρος (προκαλεί την ανεμοβλογιά) και ο Απλός Έρπης που έχει δυο τύπους, τον ιό τύπου 1 (HHV-1), που μεταδίδεται με το στόμα όταν ο φορέας έχει ανοιχτεί πληγή και τον ιό τύπου 2 (HHV-2), που μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά πως το 67% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορέας έρπη τύπου 1 (HHV-1), με το 40-50% αυτού να συγκεντρώνεται στην Αμερική.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ιών της ομάδας του έρπητα είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εγκαταλείπουν (ή εκριζώνονται) από τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση, που αργότερα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει υποτροπιάζουσα πάθηση.
Σε κάποιους φορείς ο ιός τύπου 1 (HHV-1) εκδηλώνεται ανά διαστήματα με τη μορφή ανοιχτής πληγής στα χείλη. Οι περισσότεροι όμως φορείς είναι ασυμπτωματικοί και δεν γνωρίζουν καν ότι φέρουν τον ιό. Οποιοσδήποτε είναι φορέας με ανοιχτή πληγή μπορεί να μεταφέρει τον ιό πολύ εύκολα με ένα φιλί. Όμως ο ιός τύπου 1 μπορεί να μεταδοθεί από τις φουσκάλες, ακόμη και όταν αυτές έχουν επουλωθεί.
Η Ανεμοβλογιά-Έρπης Ζωστήρος (HHV-3) είναι εύκολο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή, με τα σταγονίδια ή από τον αέρα.
Κυτταρομεγαλοϊός (CMV)
Ανήκει επίσης στην οικογένεια των ερπητοϊών και μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά, όπως το σάλιο, τα ούρα και το αίμα. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας, κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, κατά τη διάρκεια μεταμόσχευσης οργάνων, ή από μολυσμένες εκκρίσεις.Όπως και οι υπόλοιποι ερπητοϊοί, παραμένει για πάντα στον οργανισμό του ανθρώπου που νόσησε, αλλά σε λανθάνουσα κατάσταση, που αργότερα όμως μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει υποτροπιάζουσα πάθηση.
Σήμερα, ο CMV αναγνωρίζεται ως ο υπεύθυνος μιας ολόκληρης σειράς νοσολογικών καταστάσεων. Εντούτοις, η κλινική εμφάνιση στα υγιή άτομα είναι συνήθως ασυπτωματική, και ενίοτε έχει μεγάλη ομοιότητα με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση (πυρετό, πονόλαιμο, πρησμένους αδένες).
Ο ιός είναι επικίνδυνος κυρίως για τα μικρά παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο, με καταστροφικά αποτελέσματα. Περίπου 10% των βρεφών αναπτύσσουν ασθένεια εγκλείστων CMV, χαρακτηριζόμενη από αναιμία, θρομβοκυτταροπενία, πορφύρα, ηπατοσπληνομεγαλία, μικροκεφαλία και ανώμαλη διανοητική ή κινητική ανάπτυξη. Περισσότερο από το 50% αυτών των βρεφών αποθνήσκουν. Οι περισσότερες εμβρυϊκές μολύνσεις συμβαίνουν, όταν η μητέρα μολύνεται για πρώτη φορά με τον CMV κατά τη διάρκεια αυτής της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί μετά από επανα-μόλυνση ή επανενεργοποίηση του ιού.
Δείτε ακόμη: Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Αίτια και συμπτώματα της ασθένειας που «χτυπάει» τα παιδιά
Παρωτίτιδα (Μαγουλάδες)
Είναι μία οξεία λοιμώδης ιογενής ασθένεια. Προκαλείται από τον ιό της παρωτίτιδας που προσβάλλει την παρωτίδα, ένα αδένα που η δουλειά του είναι να παράγει σάλιο. Ο αδένας αυτός βρίσκεται μεταξύ της σιαγόνας και του αυτιού. Ο ιός αυτός προσβάλλει όλο το σώμα αλλά ειδικότερα τους αδένες που παράγουν σάλιο.
Αν και το εμβόλιο MMR προστατεύει από τη λοιμώδη νόσο, άτομα που δεν το έχουν κάνει κινδυνεύουν να εκτεθούν. Η παρωτίτιδα μεταδίδεται με τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια σωματικών υγρών από τη μύτη και το στόμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί.
- Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διογκώνονται οι αδένες και από τις δυο πλευρές. Ο δεύτερος ακολουθεί την διόγκωση του πρώτου κατά 2-3 μέρες. Συνήθως συνοδεύεται από πυρετό που μπορεί να φθάσει τους 40 C.
- Στους νεαρούς ενήλικες ο ιός της παρωτίτιδας μπορεί να προσβάλει τους όρχεις και να προκαλέσει ορχίτιδα. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκληθεί βλάβη στον όρχι και να καταστεί ο άρρωστος στείρος.
- Προσβολή του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα αρχίζουν 2-3 μέρες μετά την διόγκωση της παρωτίδας και αυτά είναι ψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετοι, υπνηλία και σπασμοί.
- Επίσης μπορεί να προσβάλει το πάγκρεας και τις ωοθήκες στα κορίτσια.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 12-25 μέρες. Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 3 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι και μια βδομάδα μετά. Ο ιός της παρωτίτιδας αποβάλλεται από τα ούρα μέχρι και 3 βδομάδες μετά τη νόσηση. Η αρρώστια διαρκεί περίπου 10 μέρες.
Κοκκύτης (Κοκίτης)
Ο κοκίτης οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκίτη (Bordetella pertussis), ο οποίος είναι Gram αρνητικό βακτηρίδιο, που παράγει τοξίνες που θεωρούνται υπεύθυνες για τα συμπτώματα της νόσου. Οι κυριότερες από αυτές είναι η κοκιτική τοξίνη ή παράγοντας που διεγείρει τα λεμφοκύτταρα (Lymphocytosis Promoting Factor-LPF), η νηματοειδής αιμοσυγκολλητίνη (Filamentous Hemagglutinin-FHA), η τραχειακή κυτταροτοξίνη, ο δερμονεκρωτικός παράγοντας, η αδενυλική κυκλάση και τα συγκολλητινογόνα. Ο κοκκύτης είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια παροξυσμικού σπασμωδικού βήχα και καταλήγει σε εισπνευστικό συριγμό και συχνά σε εμετό. Είναι παιδική αρρώστια που πλέον εμφανίζεται σπάνια, με δεδομένο ότι υπάρχει το τριπλό εμβόλιο κατά του κοκκύτη.
Μεταδίδεται:
με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το βήχα από τους ασθενείς και πολύ σπάνια έμμεσα με πρόσφατα μολυσμένα αντικείμενα.
Τερηδόνα
Η τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται σε μικροοργανισμούς (τερηδονογόνοι) που υπάρχουν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα και έχουν την ικανότητα να διασπούν τους υδατάνθρακες παράγοντας οξέα, τα οποία διαβρώνουν την επιφάνεια του δοντιού. Η τερηδόνα όμως είναι πολυπαραγοντική νόσος. Για να δημιουργηθεί θα πρέπει να συνυπάρχουν 4 βασικοί παράγοντες:
- Τα μικρόβια
- Η διατροφή
- Ο χρόνος και
- Ο ξενιστής
Τα μικρόβια της τερηδόνας μπορεί να μεταδοθούν (όχι να κληρονομηθούν) με φυσικό τρόπο δια μέσου του σάλιου από το ένα άτομο στο άλλο και κυρίως από τη μάνα στο παιδί προδιαθέτοντας έτσι το παιδί στην τερηδόνα.
Γρίπη
Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων. Η γρίπη μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα. Η λοίμωξη συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο μυϊκός πόνος, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, ο πυρετός και η καταρροή. Ο βαθμός επικινδυνότητας της γρίπης εξαρτάται από το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που την προκαλεί.
Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη ήτοι ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα.
Πηγή: mommyandthecity.grΕιδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Νέο επίδομα ανεργίας : Νέες αλλαγές – Ποιοι το χάνουν και ποιοι το δικαιούνται
- Γιώργος Τσατραφύλλιας : Σε αυτές τις πόλεις το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει το μισό μέτρο
- Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Δευτέρα (13/1/2025) στην Αττική
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια