Λόγω του θέματος που είχε προκύψει πέρυσι με μόλυνσης formula γνωστής εταιρίας γαλάτων, το οποίο ήταν πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων της Ευρώπης,Η παιδίατρός , Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού και Διευθύντρια ΕΣΥ, κα Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού παρέθεσε κάποιες πληροφορίες απόσπασμα/περίληψη από την ομιλία της , στην Α΄Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014, με τίτλο “Cronobacter Sakazakii και ασφαλής παρασκευή του γάλακτος σε σκόνη”.
Δείτε επίσης Μωρό παθαίνει εγκεφαλικό αφού κόλλησε ανεμοβλογιά από τα αδέλφια του
Παθογόνα σε βρεφικές σκόνες με βαθμό επικινδυνότητας
Με τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής γάλακτος δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί η στείρα παραγωγή γάλακτος σε σκόνη (formula). Αυτό σημαίνει ότι το γάλα σε σκόνη περιέχει ενίοτε παθογόνα, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. O μικροοργανισμός Cronobacter Sakazakii και η Salmonella enterica είναι τα πιο συχνά παθογόνα της βρεφικής φόρμουλας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο, ενίοτε θανατηφόρο.
Πότε προκαλείται η μόλυνση
Η μόλυνση του γάλακτος γίνεται είτε κατά το στάδιο παραγωγής (πχ από το εργοστασιακό περιβάλλον ή από τις πρώτες ύλες) είτε κατά την παρασκευή. Μελέτες έχουν εντοπίσει το Cronobacter Sakazakii στο 3-14% δειγμάτων γάλακτος σε σκόνη (FAO/WHO, 2006). Το Cronobacter Sakazakii φαίνεται να επιβιώνει έως και ένα έτος σε στεγνό γάλα σε σκόνη.
Δείτε επίσης Τέσσερα βασικά στοιχεία του babywearing που ωφελούν τη μαμά, το μωρό και τη μεταξύ τους σχέση!
Ποια μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Είναι δυνατόν να προκαλέσει νόσο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα νεογνά, τα πρόωρα και τα βρέφη χαμηλού βάρους γέννησης (<2,5 kg) διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης.
Εφόσον το γάλα σε σκόνη (formula) δεν είναι ένα στείρο προϊόν, θα πρέπει να δίδεται έμφαση στην ορθή παραγωγή και χρήση του.
Υπάρχει ειδικό φυλλάδιο -26 σελίδων- του WHO για την ορθή παρασκευή του γάλακτος σε σκόνη (formula), ώστε να προληφθούν οι λοιμώξεις από Cronobacter Sakazakii και Salmonella:
“Safe preparation, storage and handling of powedered infant formula. Guidelines” (2007)
Μερικές από τις αναφερόμενες στο φυλλάδιο οδηγίες εν περιλήψει:
Κάθε οργανισμός θα πρέπει να θεσπίσει γραπτές κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία και το χειρισμό του γάλακτος σε σκόνη (formula).
Όπου εμπορικά διατίθεται βρεφική formula σε υγρή μορφή (sterile ready-to-feed liquid infant formula) θα πρέπει να χρησιμοποιείται για βρέφη που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης (πχ πρόωρα και ανοσοκατεσταλμένα).
Όταν η αποστειρωμένη βρεφική φόρμουλα σε υγρή μορφή δεν είναι διαθέσιμη, πρέπει η παρασκευή του γάλακτος σε σκόνη να γίνεται με νερό σε θερμοκρασία όχι μικρότερη των 70° C. Το βρασμένο νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά από 30 λεπτά από το βρασμό.
Ο χρόνος μεταξύ της παρασκευής της formula και της κατανάλωσης πρέπει να ελαχιστοποιείται. Το παρασκεύασμα μπορεί να μείνει μέχρι 2 ώρες εκτός ψυγείου και ένα 24ωρο σε ψυγείο, σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 5° C.
Δείτε επίσης Επικίνδυνο «παραθυράκι» για εγγραφή ανεμβολίαστων παιδιών σε σχολεία
photo via BusinessNews.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή