Τα βρέφη κλαίνε. Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν. Αφού το μωρό σας δεν μπορεί να μιλήσει, ίσως να ανησυχείτε και να αναρωτιέστε, «Πώς θα ξέρω τι θέλει;» Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ένα μεγάλο μέρος του να είναι κανείς γονιός είναι η δοκιμή και το σφάλμα. Σύντομα θα μάθετε να προβλέπετε τις ανάγκες του παιδιού και να διώχνετε μακριά τα δάκρυά του.
Οι παρακάτω είναι οι πιο κοινοί λόγοι για τους οποίους κλαίνε τα βρέφη. Αν το μικρό σας κλαίει, ξεκινήστε να μελετάτε τη λίστα και οι πιθανότητες είναι ότι θα βρείτε τη λύση.
Δείτε ακόμη: Γιατί είναι τόσο σημαντικό το πρώτο κλάμα του μωρού;
Πώς μπορώ να ξέρω γιατί κλαίει το μωρό μου;
Το νεογέννητο μωρό πεινά
Μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας θέλει να φάει, όπως το να κάνει φασαρία, να κάνει θορύβους, και να αναζητά το στήθος σας αν το κρατάτε επάνω σας, θα γίνετε αρκετά καλή στο να το ταΐζετε πριν ξεκινήσει να κλαίει. Αλλά όταν κλαίει, ελέγξτε πρώτα αν είναι πεινασμένο. Το φαγητό μπορεί να μην σταματήσει αμέσως το κλάμα, αλλά αφήστε το μωρό να συνεχίσει να τρώει αν το θέλει. Κάποιες φορές, το βρέφος συνεχίζει να κλαίει ακόμα και μετά που ξεκινάτε να το ταΐζετε. Συνεχίστε, θα σταματήσει όταν το στομάχι του γεμίσει.
Το νεογέννητο μωρό είναι βρεγμένο –Αλλάξτε τη πάνα
Κάποια βρέφη σε αφήνουν αμέσως να καταλάβεις πότε πρέπει να αλλάξει η πάνα. Κάποια άλλα δεν ενοχλούνται όταν οι πάνες τους λερώνονται επειδή αισθάνονται ζεστά και άνετα. (Οι γονείς εκπλήσσονται συχνά όταν σηκώνουν το βρέφος και ανακαλύπτουν ότι κάθονται με λερωμένη πάντα χωρίς να κάνουν ούτε ένα ήχο). Αυτό ελέγχεται εύκολα και η λύση του είναι απλή.
Δείτε ακόμη: Απίστευτο κόλπο! Πως να σταματήσετε το κλάμα του μωρού.Ένας παιδίατρος αποκαλύπτει το μυστικό του
Το νεογέννητο μωρό αισθάνεται κρύο ή ζέστη
Στα νεογέννητα αρέσει το να είναι τυλιγμένα με ρούχα, να κρατούνται ζεστά. (Κατά κανόνα, πρέπει να φοράνε ένα επιπλέον στρώμα ρούχων από εσάς για να αισθάνονται άνετα). Οπότε, όταν το παιδί σας αισθάνεται κρύο, όπως όταν το ξεντύνετε για να αλλάξετε πάνα, θα σας εκφράσει τη δυσαρέσκειά της κλαίγοντας. Θα μάθετε πώς να αλλάζετε γρήγορα μια πάνα και να ξαναντύνετε το παιδί σας για να το ηρεμίσετε μέχρι να σταματήσει το κλάμα. Προσέξτε να μην το ντύσετε υπερβολικά ζεστά, γιατί είναι λιγότερο πιθανό να παραπονεθεί για το ότι αισθάνεται ζέστη παρά για το ότι αισθάνεται κρύο, κι έτσι δεν θα κλάψει για αυτό το λόγο τόσο έντονα.
Το νεογέννητο μωρό θέλει αγκαλιά
Τα βρέφη χρειάζονται πολλά χάδια. Τους αρέσει να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούνε τις φωνές τους, να ακούνε την καρδία τους, και μπορούν ακόμα και να εντοπίζουν τη μοναδική τους οσμή (ιδιαίτερα το γάλα της Μαμάς). Μετά το τάισμα, το ρέψιμο και το άλλαγμα, πολλά βρέφη θέλουν απλά να τα κρατήσετε. Ίσως να αναρωτιέστε αν «κακομαθαίνετε» το παιδί σας κρατώντας το τόσο πολύ, αλλά κατά τους πρώτους μήνες ζωής δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τα βρέφη ποικίλουν πολύ ως προς το πόσο πολύ θέλουν να τα κρατάνε. Κάποια απαιτούν πολλή προσοχή, ενώ άλλα μπορούν να περάσουν μεγάλες χρονικές περιόδους με το να κάθονται ήρεμα μόνα τους. Αν στο παιδί σας αρέσει η προσοχή, κρατήστε το πάνω σας, ή δίπλα σας.
Δεν αντέχω άλλο
Ενώ τα νεογέννητα φαίνεται να ευχαριστιούνται την πολλή προσοχή, μπορούν εύκολα να υπερδιεγερθούν και να «καταρρεύσουν». Ίσως διαπιστώσετε ότι το παιδί σας κλαίει περισσότερο απ’ ότι συνήθως μετά από διακοπές με πολλά και ένθερμα μέλη της οικογένειας, ή έχει περιόδους προς το τέλος κάθε μέρας όπου φαίνεται να κλαίει χωρίς λόγο. Τα νεογέννητα μωρά δυσκολεύονται να φιλτράρουν όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν, τα φώτα, το θόρυβο, το να περνούν από αγκαλιά σε αγκαλιά, και μπορεί να μην αντέξουν την πολλή δραστηριότητα που τα κατακλύζει. Το κλάμα είναι ο δικός τους τρόπος να πουν «Αρκετά ως εδώ.» Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το παιδί σας είναι κουρασμένο. Μεταφέρετέ το σε ένα ήρεμο και ήσυχο μέρος, προσφέρετέ του μια διέξοδο για λίγο, και μετά δέστε αν μπορείτε να το κοιμίσετε.
Δεν αισθάνομαι καλά
Αν μόλις ταΐσατε το παιδί σας και ελέγξατε ότι είναι άνετο (μπορεί να είναι κάτι τόσο μικρό όσο μια τρίχα τυλιγμένη γύρω από το δάκτυλο του ποδιού του, ή μια ετικέτα ρούχου που το ενοχλεί), αλλά ακόμα κλαίει, ίσως είναι καλά να ελέγξετε τη θερμοκρασία του για να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι άρρωστο. Το κλάμα ενός άρρωστου παιδιού τείνει να ξεχωρίζει από το κλάμα της πείνας ή της αναστάτωσης, και σύντομα θα μάθετε να ξεχωρίζετε πότε το παιδί σας «απλά δεν ακούγεται καλά» και χρειάζεται γιατρό.
Δείτε ακόμη: Συγκλονίζει το βίντεο με το μωρό που θηλάζει τη νεκρή μητέρα του
Κανένα από τα παραπάνω
Κάποιες φορές μπορεί να μην καταφέρνετε να καταλάβετε τι συμβαίνει. Πολλά νεογέννητα αναπτύσσουν περιόδους που είναι φασαριώδη και δεν ηρεμούν εύκολα. Αυτές οι περίοδοι μπορούν να διαρκούν από λίγα λεπτά κλάματος δύσκολου να παρηγορηθεί, μέχρι πλήρως ανεπτυγμένους κολικούς. Ο κολικός ορίζεται ως απαρηγόρητο κλάμα για τουλάχιστο τρεις ώρες ημερησίως, τουλάχιστο τρεις μέρες την εβδομάδα. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν κλαίει για τρεις ώρες, αυτά τα επεισόδια μπορούν να είναι δύσκολα για εσάς. Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, δοκιμάστε τις συμβουλές που ακολουθούν.
Δεν μπορώ να εντοπίσω την αιτία. Τι πρέπει να κάνω;
Σκεπάστε το παιδί και κρατήστε το κοντά σας
Τα νεογέννητα θέλουν να αισθάνονται τόσο ζεστά και ασφαλή όσο αισθάνονταν στη μήτρα, οπότε δοκιμάστε να σκεπάσετε το παιδί σας με μια κουβέρτα ή να το κρατήσετε σφιχτά στον ώμο σας. Όμως κρατήστε υπόψη σας ότι κάποια βρέφη βρίσκουν το σκέπασμα με την κουβέρτα ή τα χάδια πολύ περιοριστικά και ανταποκρίνονται καλύτερα σε άλλες μορφές ανακούφισης, όπως μια πιπίλα ή τις ρυθμικές κινήσεις.
Αφήστε το παιδί να ακούσει το ρυθμό της καρδιάς σας
Τα βρέφη έχουν συνηθίσει το κτύπο της καρδιάς σας. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που λατρεύουν να τα κρατάτε επάνω σας. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να παίξετε στο παιδί απαλή μουσική, να τραγουδήσετε ένα νανούρισμα, ή ακόμα να το τοποθετήσετε κοντά στο σταθερό ρυθμό ενός ηλεκτρικό ανεμιστήρα ή το θόρυβο μιας ηλεκτρικής σκούπας.
Θέστε το παιδί σε κίνηση
Κάποτε, απλά η κίνηση του να μεταφέρετε το παιδί σας είναι αρκετή για να το ηρεμίσει. Άλλες φορές, πιθανώς να βοηθήσει το να το κουνήσετε απαλά σε μια κουνιστή καρέκλα ή να το κουνήσετε στο ρυθμό της καρδιάς σας (περίπου 60 με 100 κτύποι το λεπτό), να το καθίσετε πάνω στο στεγνωτήριο καθώς λειτουργεί, ή να το πάρετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο.
Τρίψτε την κοιλιά του παιδιού
Το τρίψιμο της πλάτης ή της κοιλιάς του παιδιού σας είναι ένα από τα πιο καθησυχαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό, ιδιαίτερα αν έχει πόνους στα έντερα, που μπορεί να αποτελεί το πρόβλημα για κάποια παιδιά με κολικούς.
Αφήστε το παιδί να πιπιλίσει κάτι
Ακόμα κι όταν το βρέφος δεν πεινάει, το πιπίλισμα μπορεί να σταθεροποιήσει το ρυθμό της καρδιάς του, να ηρεμίσει το στομάχι του και να καλμάρει τα μουδιασμένα του άκρα. Δώστε στο παιδί μια πιπίλα ή ένα δάκτυλο να ζουλίξει αφήστε το να δράσει.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Κανένα βρέφος δεν έκλαψε ποτέ μέχρι θανάτου, αλλά ένα παιδί που κλαίει μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό για νέους γονείς. Έχετε χρόνια στέρηση ύπνου και ίσως είστε ήδη αβέβαιοι για το πώς να φροντίζετε αυτό το παιδί. Τα συναισθήματα της μητέρας είναι ασταθή λόγω των ορμονικών αλλαγών που περνά. Ο πατέρας μπορεί να μην είναι σίγουρος για το ποιο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει στη φροντίδα του νεογέννητου ή κατά πόσο θα ξανακερδίσει ποτέ την προσοχή της μητέρας. Όταν προσθέσετε ένα παιδί που κλαίει σε αυτό το σενάριο, πολλοί γονείς μπορούν να κατακλυσθούν με αισθήματα ανικανότητας. Αν γνωρίζετε ότι οι ανάγκες του παιδιού σας καλύφθηκαν και προσπαθήσατε να το ηρεμίσετε αλλά εκείνο ακόμα κλαίει, είναι ώρα να φροντίσετε τον εαυτό σας ώστε να μην αναστατώνεστε υπερβολικά:
• Αφήστε κάτω το παιδί σας και αφήστε το να κλάψει για λίγο.
• Τηλεφωνήστε σε ένα φίλο ή συγγενή και ζητήστε τη συμβουλή του.
• Κάντε εσείς ένα διάλειμμα και αφήστε κάποιον άλλο να αναλάβει.
• Βάλτε λίγη απαλή μουσική για να αποσπάσετε την προσοχή σας.
• Πάρτε βαθιές ανάσες.
• Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν συμβαίνει κάτι στο παιδί σας και ότι το κλάμα δεν θα το βλάψει. Μπορεί απλά να κλαίει πολύ για κάτι και να μην μπορεί να σας πει τι είναι αυτό.
• Επαναλάβετε στον εαυτό σας, «Το παιδί θα ξεπεράσει αυτή τη φάση.»
Ευτυχώς, τα βρέφη (και οι γονείς τους) είναι ανθεκτικά και με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να ξεπερνούν ακόμα και τα πιο δύσκολα επεισόδια κλάματος. Πάρτε ελπίδες από το γεγονός ότι μέχρι το παιδί σας να γίνει 8-12 εβδομάδων, θα είναι πιο ικανό να καθησυχάσει τον εαυτό του και ένα μεγάλο μέρος του κλάματος θα σταματήσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν προορίζουμε αυτό το κεφάλαιο για υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής. Η συχνή επικοινωνία με ένα έμπιστο παιδίατρο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους διαφύλαξης της υγείας του παιδιού σας. Παρ’ όλα αυτά, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς προβληματίζονται για την προσωπική υγεία και το να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποφύγουν πολλές από τις δικές τους κακές συνήθειες, επιχειρήσαμε να αγγίξουμε εκείνους τους τομείς που ίσως να επιθυμείτε να εξερευνήσετε περισσότερο με το γιατρό σας.
Πηγή: paidiatros.comΕιδήσεις σήμερα
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Η Γη της Ελιάς : Δεν θέλω να πληγωθείς – Ο Στάθης προσπαθεί να προστατέψει την Αριάδνη
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους