Θυμάμαι, όταν ήμουν νεογέννητο, η μητέρα μου χρειάστηκε να με πάει στον παιδίατρο για τις καθιερωμένες εξετάσεις μου. Ιούλιος μήνας, η μάνα μου φορούσε τιραντάκι και σορτσάκι. Πως να μην φορέσει άλλωστε τέτοια ρούχα, αφού…έσκαγε ο τζίτζικας έξω!
Εγώ από την άλλη, ήμουν κυριολεκτικά φασκιωμένη! Όταν μπήκαμε μέσα και αντίκρισε η παιδίατρος μου το θέαμα, ξεκινάει να με ξεντύνει γρήγορα γρήγορα. Της εξήγησε τότε ότι επειδή ήμουν μωρο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να με ντύνει υπερβολικά!
Οι περισσότερες μητέρες, από φόβο και ανησυχία, ντύνουν τα παιδιά τους υπερβολικά Χειμώνα – Καλοκαίρι, από φόβο μην κρυώσουν! Τα παιδιά όμως αυτής της ηλικίας, ζεσταίνονται το ίδιο με τους ενηλίκους και πολλές φορές, λίγο περισσότερο!
Αν είστε μανούλα, που απέκτησε το πρώτο της παιδί, είναι λογικό να σκέφτεστε, πως πρέπει να ντύσετε τα μωρά σας. Ειδικά το καλοκαίρι με τους καύσωνες.
Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης, μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook εξηγεί τους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τα οποία ντύνονται υπερβολικά το Καλοκαίρι. Διαβάστε παρακάτω:
ΠΩΣ ΝΤΎΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΩΡΆ ΜΑΣ ΤΙΣ ΖΕΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ;!
Οι θερμοκρασίες σταδιακά ανεβαίνουν και ένα από τα ερωτήματα των ημερών είναι το πόσα ρούχα πρέπει να φοράει το βρέφος μας. Αρκετές μητέρες παρατηρούν ότι τις τελευταίες μέρες το βρεφάκι τους συχνά ζεσταίνεται ή ιδρώνει.
Όπως βλέπουμε στην εικόνα, τα στρώματα των ρούχων που χρειάζεται ένα βρέφος είναι σαφώς λιγότερα από όσα έχουμε στο μυαλό μας. Σίγουρα πολύ λιγότερα από όσα θεωρεί απαραίτητα η μέση Ελληνίδα γιαγιά .
Συμπτώματα:
Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει στα μωρά ή τα βρέφη
- ευερεθιστότητα
- ταχύπνοια
- ανορεξία,
- δυσφορία,
- εφίδρωση
- το χαρακτηριστικό εξάνθημα από ιδρώτα που εμφανίζεται στο λαιμό, στον κορμό και τη ράχη και στις πτυχές του σώματος.
Τα μικρά νεογέννητα υποφέρουν επίσης από το υπερβολικό ντύσιμο.
Μπορεί να παρουσιάζουν δυσφορία και εικόνα ληθάργου. Θα καταλάβουμε αν ένα μικρό νεογέννητο είναι υπερβολικά ντυμένο από την θερμοκρασία στο κεφαλάκι του καθώς από το σημείο αυτό διοχετεύει στο περιβάλλον την υπερβολική θερμότητα. Το κεφάλι του μωρού τότε μας φαίνεται πολύ ζεστό και ερυθρό. Τα χεράκια ταυτόχρονα μπορεί να είναι πιο ψυχρά λόγω της φυσιολογικής περιφερικής αγγειοσύσπασης που παρουσιάζει το νεογέννητο.
Για τα βρέφη, τις πολύ ζεστές μέρες, ένα απλό κοντομάνικο κορμάκι (ίσως και καλτσάκια για το νεογέννητο) είναι αρκετό. Γενικά τα κορμάκια επειδή είναι κλειστά από παντού θεωρούνται πολύ ζεστά ρούχα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκεί ένας λεπτός καλοκαιρινός υπνόσακος και το καλοκαιρινό κορμάκι.
Τέλος, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28 με 30 βαθμούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το air-condition. Στην περίπτωση αυτή, αν έχουμε βρέφος, κάποια παράθυρα θα πρέπει να μένουν λίγο ανοιχτά ή σε ανάκλιση για να μην προκαλείται τέλεια ψύξη του χώρου.
Επίσης είναι απαραίτητη η ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού καθώς είναι μία συσκευή που συγκεντρώνει μικροοργανισμούς και ατμοσφαιρικούς ρύπους. Για τη συντήρησή του, εκτός από το πλύσιμο των φίλτρων στη βρύση θα πρέπει να τοποθετηθεί και το ειδικό υγρό που εφαρμόζει ο κατάλληλα εκπαιδευμένος τεχνικός (ψυκτικός).
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Γιατί πρέπει να λέμε Χριστός Ετέχθη και όχι ένα σκέτο Χρόνια πολλά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- 26/12/2004- 20 Χρόνια από τον σεισμό 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε ένα από τα πιο φονικά τσουνάμι στην ιστορία της ανθρωπότητας (video)
- Η Γη της Ελιάς : Η τελευταία συνάντηση Κουράκου- Αριάδνης
- Grand Hotel : Ο Ρήγας σώζεται την τελευταία στιγμή από θαύμα
- Τα πιο αστεία Χριστουγεννιάτικα memes για το 2024