Close

Σιελόρροια: όταν τα σάλια… επιμένουν!

Σιελόρροια: όταν τα σάλια… επιμένουν!

Συγκεκριμένες παιδικές συμπεριφορές τις αποδεχόμαστε, όταν τις βλέπουμε σε ένα μωρό. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα, όταν αυτές συνεχίζονται στην παιδική και νηπιακή ηλικία τους. Η σιελόρροια είναι μια από αυτές τις συμπεριφορές. Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε ένα μωρό να έχει λίγο σάλιο και είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα σταματήσει μεγαλώνοντας.

 

Τι συμβαίνει όμως όταν η σιελόρροια δεν σταματά;

Πότε η σιελόρροια αρχίζει να γίνεται πρόβλημα;

Υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την σιελόρροια στα παιδιά μας;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η σιελόρροια είναι αποδεχτή μέχρι 2 χρονών ή όταν μεγάλο μέρος των νεογιλών δοντιών έχουν ήδη ανατείλει. Μετά από αυτή την ηλικία δεν περιμένουμε να βλέπουμε παιδιά που δεν έχουν έλεγχο του σάλιου, αφού σε αυτήν την ηλικία η παραγωγή του σάλιου μειώνεται.

Το σάλιο είναι απαραίτητο για συγκεκριμένες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της ομιλίας και της σίτισης. Ωστόσο, παραγωγή πολύ σάλιου και σιελόρροιας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο λόγο του.

Βοηθήστε το παιδί σας στο σπίτι να μειώσει την σιελόρροια. Οι παρακάτω οδηγίες ίσως φανούν χρήσιμες (ανάλογα με τα αίτια της σιελόρροιας):

• Απομακρύνεται την πιπίλα ή μειώστε την χρήση της μόνο την ώρα του ύπνου.

• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το παιδικό ποτηράκι ή το καλαμάκι για να πίνει παρά να χρησιμοποιεί το μπιμπερό.

• Μάθετε στο παιδί σας την διαφορά από το βρεγμένο και το στεγνό πρόσωπο. Χρησιμοποιείστε έναν καθρέφτη για να καταλάβει τι του λέτε.

• Εάν η σιελόρροια επιμένει, φορέστε του μια πετσετένια κορδέλα στον καρπό ώστε να μπορεί από μόνος του να καθαρίζει το σάλιο.

• Επιβραβεύετε το παιδί σας θετικά, όταν το βλέπετε προσπαθεί ή ότι τα καταφέρνει (ένα μικρό αυτοκόλλητο, πάνω σ’ ένα κομμάτι χαρτί Α4 στο ψυγείο).

 

Μαρινέλλα Τσουκαλά

Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας

Speech Pathology Greece

Κέντρο Λέγειν

Πηγή: eimaimama.gr