Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά μυρίζουν πανέμορφα! (εκτός από τις στιγμές που έχουν κάνει τα κακάκια τους και θες μάσκα οξυγόνου για να επιβιώσεις) Και επειδή αυτή τη στιγμή έχω μια μπουμπού αγκαλιά μου, μπορώ να σας πω με σιγουριά πως αυτή η μυρωδιά μωρουδίλας δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο… πάρα μόνο στα μπεμπάκια μας!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Trends in Cognitive Sciences, υπάρχει πράγματι και επιστημονικός λόγος που τα μωράκια μυρίζουν τόσο υπέροχα και σχετίζεται με την γλύκα τους, αλλά και το ένστικτο επιβίωσης τους. (Ναι την έρευνα περιμέναμε θα μου πείτε τώρα χιχιχι)
Βασικά, τα μωρά με τη γέννησή τους είναι έτοιμα να γοητεύσουν όλες τις αισθήσεις σου- με τα ροδαλά μαγουλάκια τους, τις αξιολάτρευτες ζάρες στα μπρατσάκια και τα μπουτάκια τους που θες να τα τσιμπήσεις και την τόσο γλυκιά μυρωδιά τους. Όλα αυτά αποτελούν μία «βιολογική τακτική» για να αποσπάσουν την προσοχή και τη φροντίδα από κάθε μαμά/μπαμπά/αφοσιωμένη θεία που θα βρεθεί στο δρόμο τους.
Για την ακρίβεια, αυτή η γλύκα τους που τα κάνει αξιολάτρευτα είναι που δίνει και το σήμα στον εγκέφαλό μας ώστε ενστικτωδώς να τα φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε, αλλά και να εκφράζουμε την αγάπη μας κάθε φορά που κλαίνε, χαμογελούν ή κάνουν ένα γλυκό γουργούρισμα.
Ακόμα πιο υπέροχα είναι τα μωράκια μας βέβαια όταν τα κάνουμε μπανάκι και τους βάζουμε το μυρωδάτο αφρόλουτρο, το γαλάκτωμα σώματος και μοσχοβολάνε τόσο πολύ, που θες να τα φας!
Η μπουμπού μου λατρεύει το μπάνιο! Ευτυχώς δεν δυσανασχετεί καθόλου όταν την πλένω γιατί μετά από εννιά χρόνια, είχα ξεχάσει τελείως την όλη διαδικασία και δεν σας κρύβω πως όταν ήρθαμε σπίτι από το μαιευτήριο ο μοναδικός μου φόβος ήταν πώς θα την κάνω μπάνιο! Φοβόμουν μη μου πέσει, μη την κρυώσω και είχα όλους αυτούς τους φόβους που έχουν οι περισσότερες νέες μανούλες.
Μη φοβάστε τίποτα όμως γιατί τελικά το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου είναι να κάνεις μπάνιο ένα νεογέννητο! Παρακάτω θα σας δώσω κάποιες βασικές οδηγίες για το μπανάκι του μωρού σας που σίγουρα θα σας βοηθήσουν!
Καλό θα είναι να σας βοηθήσει και ο μπαμπάς στα πρώτα μπάνια του μωρού σας (αφήστε τον να λέει πως φοβάται κι εσείς φοβάστε!) και να έχετε κοντά σας πριν ξεκινήσετε όλα τα απαραίτητα!
Τι θα χρειαστείτε!
• Μπανιερούλα» για μωρά (Στην αρχή μπορεί να σας βολέψει ο νιπτήρας)
• Μωρουδιακό σαμπουάν
• Μωρουδιακό αφρόλουτρο
• 1 μπουρνούζι και μία πετσετούλα απαλή
• Καθαρή πάνα
• Καθαρά ρούχα
• Κουβερτούλα
• Ενυδατική λοσιόν: Τα περισσότερα μωρά λατρεύουν το μασάζ με μία ενυδατική λοσιόν μετά το μπάνιο.
• Βούρτσα ή χτένα: Για τα μωράκια με πλούσια κόμη όπως η δικιά μου!
Προσοχή: Μέχρι να πέσει ο λώρος του μωρού, το μωρό πρέπει να πλένεται μόνο τοπικά, ώστε να μην βραχεί η περιοχή του αφαλού και κινδυνεύσει από κάποια μόλυνση. Επίσης, η περιοχή του λώρου πρέπει να είναι πάντα στεγνή και καθαρή, και η μαμά να της ρίχνει λίγο οινόπνευμα κάθε φορά που αλλάζει πάνα στο μωρό.
Αναζητήστε απαλά προϊόντα, για το σώμα και τα μαλλιά του.
Tα προϊόντα που χρησιμοποιώ στη μπουμπού μου, τα χρησιμοποιούσα και στη μεγάλη μου τη κόρη και τα επέλεξα ξανά χωρίς δεύτερη σκέψη.(τα έχω στη φώτο παρακάτω) Εντάξει κορίτσια η μυρωδιά αυτή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Στη μεγάλη μου τη κόρη είχα δοκιμάσει πολλά πριν καταλήξω σε αυτά. Τώρα στη μπουμπού πήραμε την ολοκληρωμένη σειρά και με το που άνοιξα το αφρόλουτρο, μου ήρθανε όλες οι αναμνήσεις που είχα από το μεγάλο μου παιδί όταν ήταν και αυτό μωράκι και δεν σας κρύβω πως δάκρυσα! Είναι τόσο χαρακτηριστική αυτή η μυρωδιά που πιστέψτε με θα σας μείνει αξέχαστη. Και δεν είμαι καθόλου υπερβολική. Αφού το γαλάκτωμα το χρησιμοποιώ και ‘γω για τα χέρια μου επειδή άνοιξαν από το πολύ οινόπνευμα που χρησιμοποιούσα και είναι το μόνο που ανέχομαι χωρίς να με τσούξουν.
Το βρεφικό σαμπουάν Baby Shampoo και το βρεφικό αφρόλουτρο Baby Bath είναι με pH συμβατό με το δάκρυ του βρέφους, δεν τσούζει τα μάτια
και εννοείται πως είναι χωρίς χρωστικές και parabens.
Το δε βρεφικό γαλάκτωμα για μετά το μπάνιο είναι κατάλληλο για το ξηρό, ερεθισμένο και ευαίσθητο δέρμα. Περιποιείται και μαλακώνει το δερματάκι του μωρού και η μοσχοβολιά του κρατάει μέχρι την επομένη μέρα που θα το ξανακάνετε μπανάκι (δεν ξέρω αν κρατάει και περισσότερο γιατί την κάνω μπάνιο κάθε βράδυ!)
Επίσης σε κάθε αλλαγή πάνας χρησιμοποιούμε την αδιάβροχη, προστατευτική κρέμα αλλαγής πάνας. μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε από την πρώτη μέρα της γέννησής τους ,είναι ρευστή και απλώνεται εύκολα στο δερματάκι τους! Με την συγκεκριμένη κρεμούλα δεν μου έχει συγκαεί ποτέ η μπουμπού μου!
Διαδικασία μπάνιου
Είτε πλένετε το μωρό σας στον νιπτήρα, (εμένα έτσι με βολεύει ακόμη) είτε σε ειδικά διαμορφωμένο πλαστικό μπανάκι, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι σταθερή και το μωρό σας δεν κινδυνεύει από οτιδήποτε σκληρό ή αιχμηρό πάνω στο οποίο μπορεί να χτυπήσει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού βρίσκεται μακριά από τη βρύση.
Φροντίστε το μπάνιο να έχει τη κατάλληλη θερμοκρασία, έτσι ώστε το μωρό να μην παγώσει μόλις το βγάλετε από το νερό για να το σκουπίσετε. Ο οργανισμός των μωρών αργεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός τους, γι’ αυτό δεν πρέπει να κρυώνουν για πολλή ώρα.
Κατά τη διάρκεια του μπάνιου βάλτε το μωρό στο νερό κάτω από τον νιπτήρα ή την μπανιέρα κρατώντας το σταθερό. Το κεφαλάκι του πρέπει να ακουμπά στο μπράτσο σας, το υπόλοιπο σώμα να στηρίζεται στο χέρι σας και ο ποπός του στην παλάμη σας. Ποτέ μη βάζετε το μωρό κάτω από τη βρύση, αλλά να το πλένετε παίρνοντας νερό με το χέρι σας, αφού έτσι ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού, που μπορεί να αλλάξει απότομα για κάποιο λόγο (π.χ. αν κάποιος στο σπίτι ανοίξει μια άλλη βρύση). Το νερό για το μπάνιο δεν χρειάζεται να είναι πολύ ζεστό, θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 36-38 βαθμών και μπορείτε να το ελέγξετε στο εσωτερικό του καρπού σας η με το ειδικό θερμόμετρο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να το αισθανθείτε ελαφρά ζεστό. Σαπουνίστε απαλά το σώμα αρχίζοντας από πάνω προς τα κάτω. Πρώτα το πρόσωπο, έπειτα το σώμα, με προσοχή στα σημεία που το δέρμα κάνει «δίπλες» (στις μασχάλες, στον λαιμό, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων), καθώς εκεί συγκεντρώνεται συνήθως ο ιδρώτας και το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί. Αφήστε τα πιο βρώμικα μέρη του παιδιού (δηλαδή, την περιοχή της πάνας), για το τέλος. Έπειτα, συνεχίστε με την πλάτη του και τα μαλλιά του. Καθώς τα μωρά χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητάς τους από το κεφάλι τους, αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο σημείο που θα πλύνουμε. Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι γιατί αποτελεί εστία μικροβίων. Ξεβγάζετε και σκουπίζετε ταμποναριστά και προσεκτικά, ειδικά στα σημεία όπου το δέρμα «διπλώνει».
Πριν το ντύσετε κάντε του ένα μασαζάκι με το γαλάκτωμα σώματος που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει. Η θερμοκρασία δωματίου που θα ντύσετε το μωράκι σας να κυμαίνεται μεταξύ 22-25ο C.
Βάλτε του την ειδική κρεμούλα για τη πρόληψη του συγκάματος, την πάνα του, τα ρουχάκια του και είναι έτοιμο για πολλές πολλές αγκαλίτσες και φιλάκια!
Καλό είναι να πλένουμε το μωράκι μας αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, την ίδια ώρα, πριν φάει και κοιμηθεί. Έτσι, θα χαλαρώσει και θα συνηθίσει τη ρουτίνα μπάνιο-φαγητό-ύπνος, κάτι που θα το βοηθήσει να αποκτήσει τη συνήθεια του νυχτερινού ύπνου.
Χαρείτε τη διαδικασία του μπάνιου και μη ξεχάσετε να βγάλετε πολλές πολλές φωτογραφίες, γιατί δεν θα πάρετε χαμπάρι για πότε θα μεγαλώσουν και όλο αυτό θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση.
Εσείς ποια προϊόντα χρησιμοποιείτε; Έχετε κάποια κόλπα για το μπάνιο;
Περιμένω όλα τα σχόλιά σας κάτω από το άρθρο μου!!!
Ειδήσεις σήμερα
- Τετραήμερο Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και πότε κηρύσσεται – Τι θα γίνει με τα σχολεία και Δημόσιες Υπηρεσίες
- Ανακαλούνται πασίγνωστα πατατάκια
- Παραμονή Θεοφανίων: Σήμερα τα μεσάνυχτα ανοίγουν οι ουρανοί – Κάνε ευχή σου την ώρα που όλα ακούγονται
- Η Γη της Ελιάς : Ο Ισίδωρος γυρνά για να προστατέψει τη μικρή Αγγελική
- Οι Διαπλεκόμενοι -Δάφνη Κοιμήσου : Η Επική εκπομπή που σατίριζε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη